Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hammaslääkäripalveluissa jopa satojen eurojen hintaero

Paikkaushoito Tallinnassa ei aina tule edullisemmaksi, kertoo Kuluttajaliiton selvitys

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Suurimpia hintaerot olivat tutkimuksen mukaan muun muassa hammasmurtumien hoidoissa ja hampaan poistoleikkauksissa.
Suurimpia hintaerot olivat tutkimuksen mukaan muun muassa hammasmurtumien hoidoissa ja hampaan poistoleikkauksissa. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Hammaslääkäripalveluja tarjoavien yritysten hinnoissa on merkittävää vaihtelua sekä Suomen sisäisesti että Suomen kaupunkien ja Tallinnan välillä, ilmenee Kuluttajaliiton huhti- ja toukokuussa toteuttamasta selvityksestä.

Esimerkiksi hammasmurtuman hoidossa hintaero voi olla suurimmillaan yli 200 euroa.

Euromääräisesti suurimmat hintaerot selvityksessä tarkastelluista toimenpiteistä liittyivät hammasmurtuman hoitoon, hampaan poistoleikkaukseen ja parodontologiseen hoitoon.

Joensuussa nämä palvelut ovat keskimäärin selkeästi kalliimpia kuin muissa suomalaiskaupungeissa.

Hinnoissa oli runsasta hajontaa myös suuhygienistien palveluissa. Esimerkiksi Rovaniemellä suuhygienistillä käynti maksaa keskimäärin 54 euroa, kun Porissa se maksaa 77 euroa.

Selvityksessä tuli ilmi, että hinnat vaihtelevat rajusti myös Tallinnassa. Esimerkiksi toisella vertailuun otetulla tallinnalaisella klinikalla pieni paikkausoperaatio saattoi olla puolet halvempi kuin pääkaupunkiseudulla. Vastaavasti toisessa tallinnalaisessa paikassa hammasterän tai -kruunun paikkaushoito maksoi 500 euroa, kun se pääkaupunkiseudulla maksoi keskimäärin noin 200 euroa.

Useat palvelut, kuten kuvantamishoidot, puudutukset ja suuhygienistillä käynti, olivat Tallinnassa sen sijaan edelleen selvästi halvempia kuin Suomessa.

Kaupunkien välisten erojen lisäksi hintaeroja oli myös palveluntuottajien sisäisessä tarkastelussa. Joidenkin suurimpien palveluntuottajien kohdalla esiintyi jopa yli sadan euron vaihtelua saman toimenpiteen toteutuksessa eri kaupunkien välillä. Silti muutamalla palveluntuottajalla hinnoittelu on hyvin yhtenäistä koko maassa.

"Hammaslääkäripalvelujen hintavertailu osoittaa kiistatta sen tosiasian, että kuluttaja voi säästää suuriakin summia vertailemalla hintoja – myös yksityisissä hammaslääkäripalveluissa", muistuttaa tiedotteessa Kuluttajaliiton puheenjohtaja Leena Simonen.

Kuluttajaliiton selvityksessä tarkasteltiin Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Oulun, Joensuun, Rovaniemen, Lahden, Kuopion, Porin, Vaasan sekä Suomen ulkopuolelta Tallinnan suurimpien palveluntarjoajien hintatietoja yleisimmistä hammaslääkärin ja suuhygienistin toimenpiteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat