Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkorikoksiin erikoistunut rikollisorganisaatio värväsi ”muuleja” Suomesta

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Esitutkinnan mukaan rikollisryhmä rekrytoi muuleja kolmella eri tavalla.
Esitutkinnan mukaan rikollisryhmä rekrytoi muuleja kolmella eri tavalla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi epäilee kymmeniä ihmisiä rahanpesusta liittyen laajaan verkkopankkihuijaukseen. Esitutkinnan mukaan kansainvälinen rikollisorganisaatio värväsi Suomesta niin kutsuttuja muuleja, jotta sai siirrettyä petoksilla hankitut rahat ulkomaille.

Tutkinnanjohtaja Tero Muurmanin mukaan rahanpesusta epäillyt ovat suomalaisia ja Suomessa asuvia Baltian maiden kansalaisia.

Rikollisryhmä levitti ihmisten tietokoneille haittaohjelmaa, jonka avulla ryhmä pystyi kaappaamaan verkkopankkitunnukset ja siirtämään tileiltä rahaa käyttäjän huomaamatta.

Rahat siirrettiin niin kutsuttujen muulien tileille ja lopulta ulkomaille.

Europolin mukaan rikolliset operoivat useissa Euroopan maissa ja myös muilla mantereilla. Suomessa ryhmä ehti kaapata satojen ihmisten ja pienyritysten tileiltä noin 900 000 euroa vuosina 2011–2013.

Pankit ja viranomaiset saivat pysäytettyä kokonaissummasta noin puolet ennen kuin rahat katosivat kuin tuhka tuuleen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kuussa kolme latvialaista miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Suomeen liittyneessä haarassa. Kaksi miehistä tuomittiin petoksista ja kolmas mies rahanpesusta.

Muurmanin mukaan miesten epäillään olleen rikollisryhmän ylätasoa. Oikeus kuitenkin katsoi, että miehet eivät tienneet koko petoksen laajuutta.

Suomessa toimineiden rahanpesijöiden osalta osa jutuista on esitutkinnassa ja osa on jo siirtynyt syyttäjälle.

Esitutkinnan mukaan muuleja rekrytoitiin kolmella eri tavalla.

Suojaa tietokoneesi, rahasi ja sydämesi

 Virustorjuntaohjelma pitää aina olla päivitettynä, mutta myös muut ohjelmat pitää päivittää säännöllisesti. Haittaohjelmat uivat koneelle eri ohjelmien haavoittuvuuksien kautta ja niitä pystyy estämään vain päivityksillä. Automaattipäivitykset kannattaakin pitää päällä.

 Haittaohjelma on voitu kätkeä sähköpostin liitetiedostoon, joten tuntemattomista osoitteista tulleita liitetiedostaja ei kannata avata. Haittaohjelman voi saada koneelle kuitenkin myös saastuneelta sivustolta, jos ohjelmistopäivitykset ovat tekemättä.

 Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa haavoittuvuuksista säännöllisesti ja sivustolta saa hyviä vinkkejä siitä, mitkä ohjelmat pitää päivittää pikaisesti. www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus

 Jos huomaat verkkopankin toiminnassa jotain poikkeavaa, keskeytä istunto välittömästi ja ota yhteyttä pankkiin.

 Ole varovainen nettituttavuuksien ja liian hyviltä kuulostavien työtarjousten kanssa. Tiedosta, että voit rahasiirtoja tehdessäsi osallistua rikollisryhmän toimintaan ja syyllistyä rahanpesuun.

Lähde: Keskusrikospoliisi

Muurmanin mukaan osa muuleista toimi selvästi ammattimaisesti ja tiesi osallistuvansa rahanpesuun.

Toiset olivat vastanneet tekaistuun työpaikkailmoitukseen, jossa rahansiirroista luvattiin pieni palkkio. Työpaikkailmoituksia oli levitetty sähköpostilla.

"Jos työpaikan saamiseen vaaditaan ainoastaan pankkitili, puhelin ja sähköpostiosoite, pitäisi hälytyskellojen soida", Muurman sanoo.

Kolmatta muuliryhmää poliisi kutsuu "rakkausmuuleiksi". He ovat Muurmanin mukaan kaikki keski-ikäisiä miehiä, jotka olivat tutustuneet netin deittisivustoilla naisiin, jotka olivat pyytäneet tekemään puolestaan rahansiirtoja.

"Useimmiten rahansiirto pyydettiin tekemään siksi, että sairas sukulainen tarvitsi apua eikä nainen jostain syystä voinut tehdä tilisiirtoa itse."

"Naiset lähettivät itsestään myös valokuvia, jotka voivat syvästikin vedota yksinäisiin miehiin. Siitä ei ole tosin tietoa, olivatko keskustelukumppanit tosiasiassa naisia vai miehiä", Muurman kertoo.

Tarinoiden uskottavuutta lisäsi se, että rikolliset kirjoittivat potentiaalisille muuleille suomeksi. Värvääjillä oli myös aina vetoavat vastaukset valmiina, jos mies alkoi kyseenalaistaa rahansiirtoa.

Muurmanin mukaan osa muuleista ei ole pystynyt myöntämään tulleensa huijatuksi poliisin vakuutteluista huolimatta.

"Osa ei ole yhtään ymmärtänyt, missä ovat olleet mukana. Osa on aavistanut ja osa on ollut täysin tietoisia."

Rahat kulkivat useimmiten muutaman muulin kautta ulkomaille. Joissain tapauksissa rahoilla ostettiin elektroniikkaa ja tavarat lähetettiin eteenpäin. Jäljet johtavat Itä-Euroopan suuntaan.

Rahansiirroissa käytettiin tilejä ja erilaisia rahansiirtopalveluita.

Suomalaisten muulien tilien kautta kulki myös muista Euroopan maista varastettua rahaa.

Keskusrikospoliisi on tehnyt tutkintaa yhdessä muun muassa Itävallan, Belgian, Hollannin ja Norjan viranomaisten kanssa. Juttuun liittyen on tehty kymmeniä pidätyksiä eripuolilla Eurooppaa.

Europolin arvion mukaan rikollisryhmä aiheutti vähintään kahden miljoonan euron vahingot eri maissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat