Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ei ole pakko räkiä nurkkiin" – Näin valmistaudut yläkouluun

Kotimaa
 
Koulutulokkaan viimeiset hetket ennen koulun alkua: Aion oppia suomea
Koulutulokkaan viimeiset hetket ennen koulun alkua: Aion oppia suomea
Ensi viikolla koulunsa aloittavia Ida ja Emil Asteljokea, Nathalie Kontiota, Urho Kangasniemeä ja Aaro Summasta ei koulun alku jännitä. Tai ehkä sittenkin vähän. Toimittaja: Satu Vasantola, kuvaus ja leikkaus: Laura Mendelin

"Pelkään, että en saa kavereita."

"Pelkään, että jään yksin."

Opinto-ohjaaja Sirpa-Liisa Takalampi Nurmijärven yhteiskoulusta on jo vuosien ajan kysynyt tulevilta seitsemäsluokkalaisilta, mikä heitä yläkouluun siirtymisessä pelottaa. Vastaukset ovat pysyneet samanlaisina vuodesta, jopa vuosikymmenestä toiseen.

"Nuoret pelkäävät yksin jäämistä ja sitä, että eivät pääse mukaan kaveriporukkaan. Osa toki pelkää sitäkin, että eksyy isossa koulussa eikä löydä oppitunneille, mutta se pelko haihtuu nopeasti. Nuorten isoimmat ja vakavimmat pelot liittyvät sosiaalisiin suhteisiin."

Lastenpsykiatri Janna Rantalan mukaan yläkouluun siirtyvä joutuu samankaltaisten muutosten eteen kuin ensiluokkalainen.

"Yläkoulussa pitää olla itsenäisempi, tarjolla on vähemmän aikuisen aikaa, eikä nuorella ole enää omaa opettajaa. Monessa koulussa opiskelu on jaksottaista ja nuoren on jo osattava itse aikatauluttaa vaikkapa kokeisiin lukemista."

Kokosimme yläkouluun siirtyvälle ohjeita, jotka helpottavat uudessa koulussa. 

Laura Mendelin HS
Urho Kangasniemi on kahden päivän päästä ekaluokkalainen. Koulussa hän aikoo oppia lukemaan. "Lähinnä suomea", hän täsmentää.
Urho Kangasniemi on kahden päivän päästä ekaluokkalainen. Koulussa hän aikoo oppia lukemaan. "Lähinnä suomea", hän täsmentää.

1 Älä vedä roolia

Yläkoulun alku on uusi mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Vanhoja, alakoulussa tulleita rooleja ei kannata tuoda yläkouluun mukanaan. Olitpa alakoulussa sitten luokan häirikkö tai syrjään vetäytyvä, nyt on mahdollisuus muuttaa tilannetta. Ole oma itsesi.

2 Usko siihen, että löydät ystäviä

Yläkoulut ovat usein isoja, joten sieltä löytyy monenlaisista asioista kiinnostuneita oppilaita. Siksi ystäviä voi olla helpompi löytää kuin alakoulussa. Ole itse aktiivinen ja juttele uusienkin luokkakavereiden kanssa.

3 Älä jätä ketään ulkopuolelle

Kaikkia jännittää. Parhaiten selviätte, kun etsitte luokkahuoneita yhdessä ja menette välitunneille ja ruokailuun yhdessä. Pyydä kaikkia mukaan.

4 Auta muita

Ystävällisyys ja muiden auttaminen on paras tapa saada ystäviä.

5 Ei ole pakko räkiä nurkkiin tai polttaa tupakkaa

Yläasteella ei ole pakko esittää mitään. Kiroilu, tupakan polttaminen tai huono käytös eivät tee sinusta isompaa tai parempaa yläkoululaista, päinvastoin.

 

Ohjeita antoivat opinto-ohjaaja Sirpa-Liisa Takalampi, lastenpsykiatri Janna Rantala, vararehtori Niina Halonen-Malliarakis sekä yläkoulun tukioppilaat Sui Leung ja Ida Nordenswan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat