Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekesin Soini: Hallituksen ajamat säästöt tutkimukseen nakertavat Suomen vahvuuksia

Pääjohtaja Pekka Soini moittii hallituksen linjauksia ristiriitaisiksi

Kotimaa
 
kari pullinen
Tekesin pääjohtaja Pekka Soini pelkää, että tutkimusleikkaukset synnyttävät kierteen. "Yritykset välttävät riskejä ja pienentävät investointejaan entisestään. Uudistuminen hidastuu ja Suomen kilpailukyky murenee."
Tekesin pääjohtaja Pekka Soini pelkää, että tutkimusleikkaukset synnyttävät kierteen. "Yritykset välttävät riskejä ja pienentävät investointejaan entisestään. Uudistuminen hidastuu ja Suomen kilpailukyky murenee." Kuva: kari pullinen

Tekesin pääjohtaja Pekka Soini arvioi, että tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset heikentävät Suomen kansainvälistä kilpailuasemaa.

"Leikkaukset ovat niin radikaaleja, että ne rampauttavat järjestelmää pysyvästi. Leikkausten vuoksi noin 250 patenttia jää tulematta Suomeen ja parisataa uutta tuotetta jää syntymättä – vuosittain."

Hallitus aikoo napsaista Tekesin rahoituksesta kaikkiaan 138 miljoonaa euroa.

Tästä 95 miljoonaa euroa on tarkoitus leikata tutkimuksen ja tuotekehityksen avustuksista. Tekesin rahoittamat strategisen huippuosaamisen keskittymät eli shokit ajetaan alas. Näin säästyy 35 miljoonaa euroa. Loput kahdeksan miljoonaa euroa hallitus aikoo säästää lopettamalla Innovatiiviset kaupungit -ohjelman, jonka avulla on yritetty rakentaa osaamiskeskittymiä maakuntien kaupunkikeskuksiin.

Pekka Soinin mukaan hallitus ei keskustellut säästöistä etukäteen Tekesin henkilökunnan kanssa.

"Ei Tekesin kanssa käyty mitään dialogia. Leikkausten suuruus yllätti meidät kaikki."

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta ilmaisi huolensa tutkimukseen kohdistuvista leikkauksista viime viikolla. Hänen mukaansa leikkaukset rokottavat Suomen vahvuuksia, kuten yritysten ja yliopistojen sujuvaa yhteistyötä.

Se on myös Soinin pelko.

"Kansainvälistä liiketoimintaa ja tuotekehitystä tekevistä suomalaisyrityksistä 25 prosenttia toimii yhteistyössä yliopistojen kanssa. Olemme tässä maailman ykkösiä. Kulttuuri syntyi jo 80-luvulla, kun Tekes perustettiin. Ja nyt siitä leikataan."

Leikkauksista huolimatta hallitus on nimennyt kärkihankkeidensa joukkoon korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyön.

"Kieltämättä se on ristiriitaista", pääjohtaja Soini toteaa.

Hän elättää toivoa, että hallitus antaa kärkihankkeillensa varatusta noin miljardin euron paketista raharuiskeen Tekesille. Väliaikainen rahoitus ei kuitenkaan kauan lämmittäisi.

"Teemme kaikkemme kasvattaaksemme perusrahoitusta."

Jos hallituksen kaavailemat leikkaukset toteutuvat, Tekesin vuosittainen avustusrahoitus putoaa ensi vuonna 231 miljoonaan euroon, mikä on alle puolet vuoden 2011 tasosta. Edellinen hallitus leikkasi rahoitusta jo 126 miljoonalla eurolla.

Pääjohtaja Soinin mielestä myös parjattujen shok-ohjelmien alasajo on lyhytnäköistä.

"Olemme terävöittäneet toimintaa sen jälkeen, kun shokeista tehtiin kansainvälinen arviointi pari vuotta sitten. Shokit tähtäävät kauas ja korkealle. Kaupallistettavia tuloksia ei toivottu kuin aikaisintaan 5–10 vuoden sisällä."

Shokeja pyörittävät tutkimusyksiköiden ja yritysten perustamat yhteisyritykset. Soinin mukaan osa osakeyhtiöistä saattaa jatkaa toimintaansa, vaikka rahoitus loppuukin.

Hallituksen logiikka on, että kitsas rahoitus kannustaa kekseliäisyyteen, kun taas anteliaisuus johtaa tehottomuuteen.

Viime vuonna kolme arvostettua ekonomistia, Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Matti Pohjola, kirjoittivat Suomen talouskriisiä käsittelevässä muistiossa, että on virheellistä ajatella innovaatiotoiminnan paranevan vain rahoitusta lisäämällä.

"Sen sijaan sopiva resurssien niukkuus ja oikein asetetut haasteet ja rajoitteet ovat innoittavia", he totesivat.

Soini ei täysin tyrmää niukan rahan filosofiaa.

"Yliopistojen tutkimusrahoitus on Suomessa kansainvälisestikin korkealla tasolla, mutta toiminta voisi olla nykyistä fokusoituneempaa. Yksiköitä voisi olla vähemmän ja hankkeet suurempia, jotta raha ei pirstaloituisi liikaa. Tässä saattaa päteä se, että pienemmällä rahalla saadaan enemmän aikaan."

Yrityspuolella logiikka ei kuitenkaan Soinin mukaan päde.

"Suomessa julkinen sektori satsaa kansainvälisesti katsottuna yritysten tutkimus- ja kehittämishankkeisiin todella vähän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat