Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romutuspalkkioiden suosio yllätti

Valtion varat uhkaavat loppua kesken kokeilun aikana

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Suomessa on tehty 10. elokuuta mennessä 1 130 uuden auton tilausta, jotka hyödyntävät heinäkuussa alkanutta romutuspalkkiokokeilua, kertoi maanantaina Autoalan tiedotuskeskus.

Se tarkoittaa, että kuuden kuukauden kokeiluun on jo alkumetreillä käytetty yli kolmannes siihen alun perin budjetoiduista valtion varoista.

Tästä on kyse

 Autoala ja valtio aloittivat heinäkuun alussa romutuspalkkiokokeilun.

 Kokeilun aikana auton ostaja saa 1500 euron alennuksen uuden, vähäpäästöisen auton hinnasta, jos hän tuo yli kymmenen vuotta vanhan autonsa viralliseen romutuspaikkaan.

 Tarkoitus on piristää autokauppaa, viedä autokantaa vähäpäästöisempään suuntaan sekä saada elinkaarensa päähän tulleet autot kierrätykseen.

 Tarkat ohjeet osoitteesta www.autokierratys.fi.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafi aikoo ehdottaa kokeilun nykyisen kolmen miljoonan euron budjetin kaksinkertaistamista valtion lisätalousarviossa, jotta kokeilua voidaan jatkaa suunnitellusti vuoden loppuun saakka, kertoo Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

Romutuspalkkio maksetaan hyvityksenä uuden ja vähäpäästöisten auton ostajalle, jos hän romuttaa vanhan autonsa. Valtion osuus 1 500 euron romutuspalkkiosta on 1 000 euroa, ja lopun hyvityksestä kustantavat autojen maahantuojat. Romutuspalkkioita voidaan maksaa syksyn aikana korkeintaan 3 000, mikäli valtio ei syksyn lisäbudjetissa osoita kokeiluun lisärahoitusta.

Trafin esityksen jälkeen asian valmistelu jatkuu viestintä- ja liikenneministeriössä, ja hallituksen esitys asiasta saataneen lokakuun loppuun mennessä. Mikäli autojen romutustahti jatkuu nykyistä vauhtia, budjetoidut rahat ovat saattaneet siihen mennessä jo loppua.

Kenraalin mukaan myytyjen autojen tilasto laahaa hieman jäljessä, joten uusien autojen tilauksia on saattanut 10. elokuuta mennessä kertyä jopa hieman ilmoitettua enemmän.

"Epäily kuitenkin on, että vauhti hieman tasaantuu. Silloin se tarkoittaisi 3 000 autoa lisää aiempaan 3 000:een", Kenraali kertoo.

Autoalan toimijoiden on ollut vaikea etukäteen laskea, kuinka moni suomalainen on loppuvuonna valmis ostamaan uuden ja vähäpäästöisen auton.

"Varsinaista kokemusta tästä ei ole, kun kokeilua ensimmäistä kertaa tehdään", Kenraali kertoo.

Trafissa oli hänen mukaansa alun perin arvioitu, että suurimmat kysyntäpiikit ajoittuisivat kokeilun alku- ja loppupäähän, sillä kysyntää on ehtinyt patoutua ennen kokeilun alkamista. Heinäkuun ja elokuun alun autokauppojen määrä tuli silti yllätyksenä.

Yhteensä henkilöautojen romutustodistuksia kirjoitettiin Trafin mukaan heinäkuussa 6 434, mikä on yli viidenneksin enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Kaikki romutustodistuksen hankkineet eivät silti välttämättä ole aikeissa hankkia uutta autoa.

Kesäkuussa romuttamoalan suurimmasta toimijasta eli kierrätysyhtiö Kuusakoskesta veikattiin, että vilkkain romutussuma ei osuisi vielä heinäkuulle vaan vasta myöhempään syksyyn (HS 14. 6.). Arvio perustui siihen, että elinkaarensa ehtoopuolella olevia autoja on ollut tapana käyttää niin sanottuina kesäautoina, joista luovutaan vasta talven lähestyessä.

"Sekin on ihan hyvä arvio. Näinkin voi käydä, ja aivan loppupäässä viimeisimmät mattimyöhäset vielä lähtevät liikkeelle", Kenraali kommentoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat