Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soininvaara arvostelee hiilijalanjälkitutkimusta

Poliitikon mukaan laskutapaa vaihtamalla tiivis rakentaminen näyttäisikin kannattavalta

Kotimaa
 
Osmo Soininvaara
Osmo Soininvaara

Helsingin kaupunginvaltuutetun ja entisen tilastotieteilijän Osmo Soininvaaran (vihr) mukaan HS:n perjantaina uutisoiman tutkimuksen tulosten pohjalta ei voi sanoa, että yhdyskuntarakenteen tiivistäminen lisäisi päästöjä.

Soininvaara kritisoi vaikutelmaa siitä, että kaupunkirakenteen tiiviys vaikuttaisi suoraan päästöihin. Hänen mukaansa tällaista syy-seuraussuhdetta ei voi tulosten perusteella osoittaa.

Tästä on kyse

 HS julkaisi perjantaina verkossa jutun Aalto-yliopiston tutkimuksesta otsikolla "Suomalaistutkimus haastaa ilmastopolitiikan: Keskustassa asuvalla on suurin hiilijalanjälki".

 Tutkimuksen mukaan pienimmät hiilijalanjäljet löytyivät keskustojen sijaan väljemmin rakennetuilta kaupunkiseuduilta.

 Lähtökohtaisesti hiilijalanjäljet eri alueilla olivat hyvin samanlaiset, mutta uudempien asuinalueiden osalta vain ulommalla kaupunkialueella päästöt olivat lähteneet laskuun.

"Myös tutkimuksen abstraktissa on sama virhe, joka on mielestäni tutkijoilta moraaliton teko. Sääli, että monella tavalla ansiokas tutkimus on joutunut näin lokaan."

Soininvaara piti myös kummallisena tapaa, jolla kaukolämmön- ja sähköntuotannon päästöt oli laskettu. Hänen mukaansa erilainen laskutapa paljastaisi, että yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä olisi hyötyä.

Tutkimuksen tekijät eivät tunnista Soininvaaran esittämää ongelmaa.

"Sähköntuotannon ja lämmöntuotannon päästöt on laskettu kaikkein tyypillisimmällä mahdollisella tavalla", vastaa professori Seppo Junnila Aalto-yliopistosta.

"Tilastokeskus ja kansainväliset instituutit käyttävät tätä hyödynjakomenetelmää."

Soininvaara sanoo myös, että tutkimuksen alueluokittelut ontuvat. Tiiviisiin keskusta-alueisiin lukeutuu myös Pakilan omakotitaloalue.

"Tämä on aluetehokkuuden osalta ihan totta. – – Helsingistä suurin osa kuuluu tuohon sisempi kaupunkialue -määrittelyyn. Espoossa on tasapuolisemmin sekä sisempää että ulompaa aluetta. Koko Suomen tasolla sitten on aika tasapuolisesti molempia alueita. Tutkimushan koski koko Suomea", Junnila sanoo ja toistaa tutkimuksen keskeisen johtopäätöksen:

"Uudet rakennukset ja asuinalueet sisemmällä kaupunkialueella eivät olleet onnistuneet vähentämään asukkaiden hiilijalanjälkeä, mutta ulommassa kaupunkialueessa näin oli käynyt. Välillisesti voidaan tehdä sellainen oletus, että jos sisempää kaupunkialuetta kehitetään jatkossakin niin kuin viimeiset kymmenen vuotta, hiilijalanjälki ei lähde pienentymään."

Tutkijat kertovat halunneensa välttää vastakkainasettelun ja osallistua yleisemmin keskusteluun kestävästä kaupunkirakenteesta.

HS pyysi Helsingin yliopiston kaupunkiekologian professoria Jari Niemelää kommentoimaan asiaa. Hän on Soininvaaran ja Junnilan lailla sitä mieltä, että pelkästään asutuksen tiiviydestä ei voi vetää johtopäätöksiä.

"Jos ajatellaan liikennettä, tiivistäminen ehdottomasti kannattaa. Ja kiinnostavaa on, että keskustan uusissa rakennuksissa asuvat näyttävät tutkimuksen mukaan tekevän paljon enemmän lomamatkoja kuin muut. Siirtyvätkö hyvätuloiset tietyille alueille, ja siksi siellä kulutetaan enemmän?"

Keskustelua Niemelä pitää sinänsä tärkeänä.

"Tätä pitää käydä, jotta päästään paremmin kiinni tehokkaimpiin tapoihin vähentää päästöjä. Osa ihmisistä kaipaa viheralueita ja muuttaa niiden perään väljemmille alueille. Ei pidä myöskään luoda asuinalueita, joissa ajatellaan vain tiiviyttä eikä sitä, viihtyvätkö ihmiset niissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat