Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL:lle moitteita HPV-rokotusohjeista – saako 12-vuotiaan rokottaa ilman vanhempien lupaa?

Oikeusasiamiehen mukaan 12 vuoden ikäraja on laiton

Kotimaa
 

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) moitteita HPV-rokotuskampanjasta.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan THL:n antamat ohjeet eivät ole lainmukaisia.

THL on ohjeistanut terveydenhoitajia antamaan HPV-rokotteen 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille tytöille, jos tyttö sitä haluaa ja hän on terveydenhoitajan mukaan riittävän kypsä päättämään asiasta. Ohjeiden mukaan rokotuksen voi tällöin antaa, vaikka vanhemmat sitä vastustaisivat.

Jääskeläisen mukaan ohje ei ole lainmukainen, sillä potilaslaki ei mainitse mitään ikärajoja. Lain mukaan alaikäisen omaa tahtoa tulee kunnioittaa, jos hän on kykenevä päättämään hoidostaan. Hoitajan tai lääkärin tehtäväksi jää arvioida, kykeneekö lapsi tai nuori tähän.

THL perustelee 12 vuoden ikärajaa sillä, että sama ikäraja mainitaan myös lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa täytäntöönpanolaissa, jonka mukaan yli 12-vuotiasta ei voi väkisin pakottaa tapaamaan toista vanhempaansa.

Jääskeläisen mukaan tästä ei voi päätellä, että sen ikäinen lapsi pystyisi ottamaan kantaa rokottamiseen.

"Käsitykseni mukaan lapsen kyky ottaa kantaa siihen, missä hän haluaa asua tai haluaako hän tavata vanhempaansa, on aivan eri asia kuin ottaa kantaa omaan rokottamiseensa ja sen merkitykseen", Jääskeläinen toteaa.

Jääskeläinen kritisoi myös sitä, että THL:n mukaan yhden vanhemman lupa riittää rokotteen antamiseen ja sitä, että rokotuskäytännöt vaihtelevat.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä pitää oikeusasiamiehen päätöstä yllättävänä.

"Suomessa on vuosikymmeniä rokotettu lapsia neuvoloissa niin, että yksi vanhempi on tuonut lapsen rokotettavaksi eikä ole ajateltu, että toisen vanhemman lupaa pitäisi siinä erikseen kysyä. HPV-rokote on osa kansallista rokotusohjelmaa, joten saman käytännön pitäisi päteä myös tässä."

Ikärajakysymystä Puumalainen pitää vaikeana.

"Terveydenhoitajat ovat toivoneet mahdollisimman selkeitä ohjeita. 12 vuoden ikäraja on tuntunut käyttökelpoiselta, kun se lainsäädännössäkin mainitaan. Ohjeissahan lukee lisäksi, että terveydenhoitajan on arvioitava, onko lapsi kykenevä ottamaan kantaa asiaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat