Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inhimillinen virhe syynä vaaraan Hyvinkäällä

Veturinkuljettaja unohti laittaa kulunvalvonnan päälle ja ajoi aseman vaihteeseen lähes kaksinkertaisella nopeudella

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Veturinkuljettaja Konsta Kuokka käynnisti Riihimäelle kulkevan H-junan maanantaina. Ensimmäisenä on laitettava kulunvalvonta päälle.
Veturinkuljettaja Konsta Kuokka käynnisti Riihimäelle kulkevan H-junan maanantaina. Ensimmäisenä on laitettava kulunvalvonta päälle. Kuva: Juhani Niiranen HS

Onnettomuustutkintakeskus julkisti maanantaina selostuksen maaliskuisesta tapauksesta, jossa Riihimäeltä Helsinkiin kulkenut R-paikallisjuna ajoi Hyvinkään asemalle tullessaan vaihteeseen suurella ylinopeudella.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kuljettaja oli jättänyt vahingossa kytkemättä kulunvalvontalaitteen päälle. Laite kytkettiin päälle vasta vaaratilanteen jälkeen.

Unohdus saattoi johtua siitä, että kuljettaja oli Riihimäellä juuri ennen junan lähtöä puhunut henkilökohtaista puhelua ja lähettänyt viestejä.

Tapahtumaketju aiheutti Hyvinkäällä vaaratilanteen, jossa sadan matkustajan henki vaarantui. Kuljettaja ajoi vaihteeseen 156 kilometrin tuntinopeudella, vaikka nopeusrajoitus on alueella 80 kilometriä tunnissa.

Kulunvalvontalaitteen kytkemättä jättämisestä ei näy junan ohjaamossa varoitusta, eikä kuljettaja huomannut, ettei laite ole päällä, vaan ajoi luottaen laitteen ohjaukseen, johtava tutkija Esko Värttiö kertoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi pitää inhimillisen huolimattomuuden mahdollisuutta kulunvalvonnassa vakavana.

"Tämä tutkinta paljasti porsaanreiän, mikä nähdäksemme on erittäin vakava. Inhimillinen virhe voi synnyttää näin suuren vaaratilanteen."

Onnettomuustutkintakeskus katsoo, että kaikkien rataverkolla liikkuvien junien tulisi olla kulunvalvonnan piirissä, ja ohjaamolaitteiden pitäisi varoittaa kuljettajaa selkeästi. Junan nopeus tulee rajoittaa teknisesti enintään 80 kilometriin tunnissa, mikäli kulunvalvontalaite ei ole päällä. Samalla onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ohjeistaisi kuljettajia mobiililaitteiden käytöstä.

Trafin johtava asiantuntija Kirsi Pajunen pitää suositusta kulunvalvonnasta sinänsä hyvänä. "Lähtökohtaisesti tilanne, että kulunvalvonta olisi päällä ja se erikseen on otettava pois, kun sitä ei käytetä, olisi tietenkin parempi kuin nykytilanne."

Myös Pajusen mukaan mobiililaitteiden käyttö ajon aikana on selkeä häiriötekijä, ja osassa EU-maista mobiililaitteiden käyttö ohjaamossa on kielletty.

Pajusen mielestä kulunvalvonnan tekninen toteutus ja ohjeistus ovat VR:n vastuulla.

"Tekniset yksityiskohdat ovat kiinni rautatieliikenteen harjoittajasta, kuten myös kuljettajien ohjeistaminen."

VR:n turvallisuusjohtajan Jari Hankalan mukaan suositukset otetaan vakavasti.

"Turvallisuuteen suhtaudutaan vakavissaan, ja toimenpiteitä on jo tehty. Kuljettajien koulutusta on kehitetty, ja kuljettajia on muistutettu kulunvalvonnan päälle kytkemisestä."

Ohjeistuksia mobiililaitteiden käytöstä on niin ikään Hankalan mukaan tehty.

"Tekniset muutokset eivät välttämättä ole kovin helppoja, joten meidän täytyy katsoa ja tutkia, miten niitä olisi mahdollista kehittää parempaan suuntaan. Automaattinen järjestelmä ei myöskään välttämättä ole aina turvallisin vaihtoehto."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat