Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Minut kasvatti sukupolvi, joka häpesi omaa kulttuuriaan" – Tanja Sanila haluaa tehdä kolttasaamelaisten kulttuurista verevän

Kolttasaamelaisten ensimmäinen naispuolinen luottamusmies Tanja Sanila aikoo nostaa hävetyn ja kärsineen kulttuurinsa kukoistukseen

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Tanja Sanilan kasvatti sukupolvi, joka häpesi omaa kulttuuriaan. Siksi hän ei puhu kolttaa äidinkielenään. Sanila on ylpeä sekä kasvatuksestaan, kulttuuristaan että tavastaan olla koltta.
Tanja Sanilan kasvatti sukupolvi, joka häpesi omaa kulttuuriaan. Siksi hän ei puhu kolttaa äidinkielenään. Sanila on ylpeä sekä kasvatuksestaan, kulttuuristaan että tavastaan olla koltta. Kuva: Laura Mendelin HS

Lapin sydänmailla on yksi Suomen komeimmista hiekkarannoista. Vaarat ja tunturit sinertävät horisontissa. Tanja Sanila haluaa näyttää paikan. Eihän odottaisi, että näin pohjoisessa, Inarin Sevettijärvellä aukeaisi tällainen rantaparatiisi.

Täällä näkyy muutakin yllättävää – Sanila itse. Sanila, 36, on pioneeri. Hän on ensimmäisiä kulttuuristaan ylpeäksi oppineita nuoren polven kolttasaamelaisia ja ikäluokkansa ainoa, joka on palannut kotiseudulle Sevettijärvelle.

Sanilan ääni kiirii veden yllä, kun hän komentaa kahta riehuvaa saksanseisojaansa.

Näillä rannoilla totuttiin aikanaan häpeämään omia juuria. Sanila haluaa, että jokainen kolttasaamelainen täällä ja muualla nostaa nyt leukansa pystyyn.

"Koltat ovat olleet passiivisia. Minä tunnen elämäntehtäväkseni kolttien elinolosuhteiden ja hyvinvoinnin edistämisen", hän sanoo.

Sanila on Suomen kolttasaamelaisten historian ensimmäinen naispuolinen luottamusmies eli etujen valvoja.

Koltat ovat Suomen vähäväkisin ja menetyksiä kärsinein saamelaisryhmä. Suomessa heitä asuu arviolta 700. Toisen maailmansodan jälkeen koltat evakuoitiin Petsamosta tänne Inariin. Rajan taakse jäi sukulaisia ja koko omaisuus.

Fakta

Kolttasaamelaiset

 Pienin Suomen kolmesta saamelaisryhmästä. Muut ovat inarinsaamelaiset ja pohjoissaamelaiset.

 Koltat ovat Kuolan niemimaan alkuperäiskansaa. Heidät evakuoitiin jatkosodan yhteydessä Petsamosta ja asutettiin myöhemmin Inarijärven tienoille Inariin.

 Koltilla on itsehallintoelin nimeltään kolttien kyläkokous. Se ja sitä johtava kolttien luottamusmies on mainittu kolttalaissa.

 Maailmassa on arviolta 1 000 kolttaa, joista noin 700 asuu Suomessa ja heistä noin 550 alkuperäisillä koltta-alueilla eli Inarijärven tienoilla Nellimissä, Keväjärvellä ja Sevettijärvellä.

 Sevettijärvi on kolttakulttuurin keskus.

 Koltan kielen puhujia on Suomessa muutama sata.

Tulokkaita ei katsottu hyvällä. He puhuivat outoa kieltä ja tulivat poromaille. Sanilan isoisä, silloin rajamies Gerasimoff, vaihtoi sukunimensä suomalaiselta kuulostavaan. Sani tarkoittaa pientä kolttasaamelaista rekeä.

Koulussa lapsia kiellettiin puhumasta saamea. Kieli taantui kodeissakin.

"Sen ajan ihmiset katsoivat, että ties vaikka lapset pääsisivät helpommalla, jos heille opettaa suomen. Minä olen sen aikakauden rakkauden hedelmä."

Metsästystä, kalastusta ja moottorikelkkailua harrastava Sanila olisi tyypillinen sevettijärveläinen, jos hän olisi kuusikymppinen mies. Nuoria naisia täällä ei sen sijaan juuri näe.

Historia toi koltille ressukoiden maineen, Sanila sanoo.

Hän ei sovi stereotypiaan. Sanila on lentomekaanikko, alikersantti, taiteen maisteri teollisesta muotoilusta sekä poronhoitaja. Ammatikseen hän pyörittää graafisen alan yritystä ja hoitaa poroja.

Sanila muutti kotikyläänsä runsaan vuosikymmenen poissaolon jälkeen ja suunnitteli ja rakensi sinne talon. Avaran tuvan seinillä on tummaa kukkatapettia ja tupakeittiössä vaaleanpunainen Smeg-jääkaappi. Seinällä kurottavat valtavat valkoisiksi maalatut poronsarvet.

Artikkeliin liittyvät

"Ammuin rannalle lihaporon. Tuo on sen kallo."

Sanila ilmoittautui luottamusmiesvaaliin mustana hevosena, tuntia ennen määräajan päättymistä. Hän sai liki puolet hyväksytyistä äänistä.

Äänivyöryä seurasi toisenlainen vyöry. Jokunen henkilö, saamelaispoliitikkoja, valitti hallinto-oikeuteen Sanilan valinnasta.

Syy: Sanila ei puhu riittävän sujuvaa kolttaa.

Sanilan mukaan sille, että hän ei puhu kieltä, löytyy pätevä selitys.

"Minut kasvatti sukupolvi, joka häpesi omaa kulttuuriaan."

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valitukset.

Etnisen herätyksen sijaan Sanilan kolttaylpeys tulee arjesta ja elämästä.

"Kun pienenä voitin piirustuskilpailuja, kuvissa esiintyi aina kolttahahmo."

Sanilalle kolttakulttuuri merkitsee muutakin kuin kieltä. Esimerkiksi sitä, että voi viettää pitkiä aikoja erämaassa. Joitakin vuosia sitten hän osti isänsä porot.

Isä oli rajavartija ja poromies. Äiti on karjalaistaustainen opettaja, joka tuli Sevettijärvelle kansankynttiläksi.

"Olen hyvin ylpeä vanhempieni kasvatusmetodeista. He toimivat parhaakseni."

Seuraavaksi Sanila esittelee Sevettijärven pienen ortodoksikirkon ja hautausmaan. Hautakummut on peitetty jäkälällä.

"Sukupolvet vanhenevat. Se on ikävä tosiasia."

Sanila haluaisi kolttakulttuurista verevän ja terveen, sellaisen, että sen ääni kuuluu vaikka kuinka kauas. Eli sellaisen kuin Sanila.

"Kolttien kukoistuskausi on vasta tulossa", hän sanoo. Kulttuuri vain pitäisi lähettää Inarista maailmalle. Kolttia asuu nyt juurettomina ympäriinsä. Heille pitää kertoa, keitä he ovat.

Paitsi harvinainen paluumuuttaja, Sanila on tietääkseen ikäluokastaan ainoa, jolla on kolttapuku.

Sanilaa kymmenen vuotta nuoremmat saamelaiset sen sijaan poseeraavat selfieissä erilaisiin saamenpukuihin pukeutuneina. Moni opettelee isovanhempiensa kieltä. Nuoriso tuntee nyt ylpeyttä juuristaan.

Samalla pohjoista Lappia repii vähintään kahtia riita siitä, kuka ylipäätään on saamelainen. Taustalla velloo keskustelu ILO 169 -sopimuksesta, jossa on kyse muun muassa alkuperäiskansojen maaoikeuksista.

Koltat ovat Sanilan mukaan tästä jokseenkin ulkopuolisia. Lainsäädäntö takaa heille jo tiettyjä oikeuksia koltta-alueilla. Kolttien kyläkokous kuitenkin kannattaa sopmuksen ratifiointia.

Saamelaismääritelmiin liittyviin kysymyksiin eli siihen, keitä sopimuksen tuomat oikeudet lopulta koskisivat, Sanila ei ota kantaa.

"Minun valttikorttini ovat hymy ja rauhanomaisuus eikä barrikadeille nouseminen."

Niiden avulla Sanila uskoo saavansa monen muunkin tuntemaan ylpeyttä itsestään.

"Jollei tapahdu mitään katastrofia, kuten että kolttia aletaan taas sortaa jotenkin. Mutta se on epätodennäköistä."

Tuija Sorjanen HS
Inari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat