Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Suomesta muuttomatkat pidempiä kuin lännestä

HS-selvitys: Korkeakoulutetut muuttavat kauas kotiseudultaan

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Kainuusta kotoisin olevat Erkki Kähkönen ja Aino Jaakkola viihtyvät hyvin Helsingin Kumpulassa. Kotiseudullaan pariskunta vierailee kaksi tai kolme kertaa vuodessa.
Kainuusta kotoisin olevat Erkki Kähkönen ja Aino Jaakkola viihtyvät hyvin Helsingin Kumpulassa. Kotiseudullaan pariskunta vierailee kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Itä- ja Pohjois-Suomessa muutetaan pidemmälle kotikonnuilta kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Tilastokeskuksen HS:lle keräämien tietojen mukaan uusmaalaiset kolmekymppiset ovat muuttaneet keskimäärin 31 kilometrin päähän lapsuudenkodistaan, kun Lapissa vastaava luku on 204 kilometriä.

Fakta

Näin selvitys tehtiin

 Tilastokeskuksen tiedot on kerätty vertaamalla suomalaisten asuinpaikkoja 15- ja 30-vuotiaina.

 Otanta perustuu vuosien 1998–99 ja 2013–14 väestötietoihin.

 Asukkaat on jaettu vertailussa maakuntiin sen mukaan, missä he asuivat 15-vuotiaina.

 Mediaani tarkoittaa tarkastelujoukon keskimmäistä lukua. Puolet luvuista on sitä pienempiä ja suurempia.

 Keskiarvo tarkoittaa lukua, joka saadaan jakamalla muuttomatkojen summa tarkastelussa mukana olevien ihmisten lukumäärällä. Hyvin kauas muuttaneet nostavat siis keskiarvoa merkittävästi.

Ero tuntuu vielä ilmeisemmältä, kun verrataan muuttomatkojen mediaanilukuja. Niistä selviää, että puolet uusmaalaisista on muuttanut vain kahdeksan kilometrin päähän entisestä kotipaikastaan.

"Kaikkialla Suomessa muutetaan, mutta Kainuussa ja Lapissa puhutaan monia maakuntia useammin aidoista muutoista, joissa ihmisen koko elinpiiri siirtyy. Monessa Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnassa vapaa-ajan harrastukset, tuttavapiiri ja yhteydet perheeseen jäävät ennalleen, vaikka osoite vaihtuu", sanoo muuttoliiketutkija Timo Aro.

Aron mukaan kasvukeskuksissa henkinen kynnys muuttamiseen on suuri, kun taas harvemmin asutuilla seuduilla työn ja opiskelujen perässä liikkuminen nähdään luonnollisena – usein myös pakollisena – vaihtoehtona.

"On syntynyt eräänlainen pakkomuuttamisen perinne. Eli on alueita, joilta on jo vuosikymmenien ajan totuttu lähtemään muualle", Aro sanoo.

Pinta-alaltaan suurissa maakunnissa pelkästään matka maakunnan keskuskaupunkiin voi olla yli sata kilometriä.

"Tilasto kuvaa sitä, että niiltä alueilta, joissa on harva koulutusverkko, muita vähemmän kaupungistumista ja korkeammat työttömyysasteet, muutetaan muita kauemmas", sanoo Siirtolaisuusinstituutin entinen johtaja, nykyinen väestöpolitiikan dosentti ja tietokirjailija Ismo Söderling.

Itä-Suomen maakunnissa muuttomatkat ovat usein länttä pidempiä.

Korkean työttömyyden lisäksi asiaa saattaa Söderlingin mukaan selittää se, että korkeakouluverkosto on lännessä selvästi tiheämpi kuin idässä.

Espoolainen perheenisä ja muotialan startup-yrityksen työntekijä Ilkka Rämö, 36, muutti vuonna 2007 nykyiseen asuntoonsa Olarin kaupunginosaan.

Elinpiiri säilyi tuttuna, sillä paikka sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Rämön vanhempien kodista Espoon Kivenlahdessa.

"Espoo on minulle rakas kaupunki, ja pidän tiiviitä yhteyksiä koko perheeseeni. Lapsuudenkodin lähellä pysyminen ei ole kuitenkaan ollut mikään tietoinen valinta. Elämä on rakentunut tänne pala palalta, ja kiinnepisteiden katkaiseminen vaatisi ponnistelua."

Laura Mendelin HS
Espoolainen Ilkka Rämö asuu poikansa Aattu Rämön, 4, kanssa Olarissa. Nykyinen koti sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Ilkka Rämön lapsuudenkodista Espoon Kivenlahdessa.
Espoolainen Ilkka Rämö asuu poikansa Aattu Rämön, 4, kanssa Olarissa. Nykyinen koti sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Ilkka Rämön lapsuudenkodista Espoon Kivenlahdessa.

Rämön mukaan pääkaupunkiseudun väki on tavallaan etuoikeutettua, koska alueella on niin paljon koulutustarjontaa ja työpaikkoja. Tämän takia muualle muuttaminen ei välttämättä tule monelle edes mieleen.

"Sama näkyy muissa isommissa kaupungeissa. Turkulaiset haluavat pysyä Turussa ja niin edelleen. Minulle esimerkiksi Lappi ja Savossa sijaitseva kesämökki ovat tosi tärkeitä paikkoja, mutta muuttaminen muualle Suomeen olisi kyllä valtavan haastava yhtälö. En näe syytä, miksi muuttaisin", hän pohtii.

Muuttamisessa on eroja myös sukupuolten välillä. Tilastosta selviää, että naiset muuttavat koko maassa keskimäärin kauemmas lapsuudenkodistaan kuin miehet.

Sotkamosta kotoisin oleva tuotantoyhtiön tuottaja Aino Jaakkola, 26, ja hänen syntyjään kuhmolainen puolisonsa Erkki Kähkönen, 27, muuttivat Helsinkiin vuonna 2008. Kumpikin vahvistaa havainnot naisten suuremmasta muuttoaktiivisuudesta.

"Suurin osa kaveriporukastamme on muuttanut pois Kainuusta, mutta ehkä ilmiö vielä korostuu naisilla. Tietysti hirveän paljon ei voi yleistää", Jaakkola sanoo.

"Muuhun kaupunkiin lähteminen tuntui minusta aina luonnolliselta vaihtoehdolta, mutta ilman Ainoa olisin varmaan ensin muuttanut jonnekin lähemmäs Kuhmoa", puusepän opinnot tällä viikolla aloittava Kähkönen lisää.

Naisten muuttohalukkuutta selittää Ismo Söderlingin mukaan osittain se, että naiset kouluttautuvat pidemmälle kuin miehet.

Tilasto osoittaa selvän yhteyden muuttomatkan pituuden ja koulutustason välillä.

Peruskoulun jälkeen vaille tutkintoa jääneistä puolet on muuttanut alle seitsemän kilometrin päähän kodistaan, kun taas ylemmän korkeakoulututkinnon hankkineilla vastaava etäisyys on 65 kilometriä.

Jaakkola ja Kähkönen ovat kotiutuneet hyvin Helsinkiin ja Kumpulaan.

Kähkönen toivoo tosin tulevaisuudessa voivansa muuttaa omakotitaloon. Nyt pariskunta asuu kerrostalokaksiossa.

"Minulle asuinpaikkakunnalla ei ehkä edes ole niin paljon merkitystä kuin asumismuodolla. Olisi mukavaa saada oma talo. Takaisin Kainuuseen muuttaminen ei tällä hetkellä erityisesti himota, mutta eihän sitäkään tiedä", Kähkönen sanoo.

Pariskunta matkusti usein Kainuuseen viikonloppureissuille ensimmäisenä Helsingin-vuotenaan. Nyt tahti on hiipunut. Jaakkolan mukaan vanhempien luona tulee vierailtua kaksi–kolme kertaa vuodessa.

Vanha kotiseutu on kuitenkin usein ajatuksissa.

"Pari vuotta sitten omassa kaveripiirissäni alkoi takaisinmuuttobuumi. Nuorena pois muuttamiseen liittyi sellaista uhoa, että haluttiin nähdä maailmaa ja vähän isompia paikkoja. Nyt vanhempana se on hiipunut. Kainuuseen saattaisi muuttaa takaisin, jos siellä olisi vain työpaikkoja", Jaakkola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat