Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marja säilyttää ravintoarvonsa parhaiten pakkasessa

Marjat ovat parhaimmillaan poimimisen jälkeen

Kotimaa
 

Mustikan ja puolukan poiminnassa toimivat niin kädet kuin poimuri, kertoo kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista. Jos tavoittelee mahdollisimman suurta marjasaalista, poimurin käyttö kannattaa.

"Käsinpoimittuna lopputulos on toki siistimpi, mutta samassa ajassa poimii poimurilla jopa kolminkertaisen määrän marjoja", Liinaharja sanoo.

Pakastemarjat voi poimia hyvällä omalla tunnolla poimurilla, sillä sulaessaan etenkin mustikan rakenne muuttuu hieman "mössöisemmäksi". Koristeeksi menevät marjat kannattaa sen sijaan poimia käsin ja käyttää saman tien.

Marjojen perkaamiseen käy hyvin siihen tarkoitettu siivilä, jolle marjat levitetään ja josta on helppo poimia isoimmat roskat. Myös esimerkiksi leivinpaperilla vuorattu uunipelti tai iso lautanen soveltuvat Liinaharjan mukaan hyvin marjojen putsaamiseen.

Parhaimmillaan marjat ovat saman tien poimimisen jälkeen, jolloin niissä on kaikki ravintoarvot tallella. Jos marjoja haluaa säilöä, säilyvät vitamiinit parhaiten pakasteessa.

"Marjoja kannattaa ottaa sulamaan sen verran kuin niitä sillä hetkellä käyttää, sillä ne menettävät jääkaapissa seistessään vitamiineja ja muita ravintoarvoja", Liinaharja neuvoo.

Pakasteesta marjat kannattaa Liinaharjan mukaan käyttää ennen seuraavan sadon kypsymistä. Parikaan vuotta pakkasessa ei pilaa marjoja, mutta ravintoaineet ovat silloin jo vähentyneet.

Marjojen aromit säilyvät hyvin myös mehujen ja hillojen muodossa, joskaan ne eivät ole yhtä hyviä ravintoainepommeja kuin tuoreet ja pakastemarjat. "Aina, kun marjoja kuumennetaan, niistä haihtuu ravintoaineita", Liinaharja muistuttaa.

Yksi tapa säilöä marjat kuumentamatta on kuivaaminen. Marjojen levittäminen puhtaalle alustalle kuivattavaksi toimii Liinaharjan mukaan kaikkien muiden marjojen paitsi tyrnin kohdalla. Tyrni sisältää öljyä, mikä pitää marjan kuivaamisesta huolimatta kosteana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat