Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat epäilevät hallituksen biotaloustavoitteiden realistisuutta

Hallitus tavoittelee biotalouden tuottavan 100 000 uutta työpaikkaa

Kotimaa
 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan biotalouden työllistävät vaikutukset herättävät epäilyjä.

MTK:n tutkimuspäällikköä Erno Järvistä askarruttaa, millä tavoin hallituksen visiot muuttuvat työpaikoiksi. Esimerkiksi Sipilä on lupaillut biotalouden luovan jopa 100 000 työpaikkaa. Järvinen laskee, että mikäli hallituksen tavoite lisätä Suomen metsien käyttöä 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa eli noin neljänneksellä nykyisestä toteutuu, siitä syntyisi 5 000–6 000 uutta työpaikkaa.

Miljoonat uudet kuutiometrit eivät tule metsistä itsestään.

Tarvitaan parempia metsäteitä, pitää kannustaa metsätilojen sukupolvenvaihdoksia ja tukea metsätilallisia verotuksen keinoin, Järvinen listaa. Lisäksi tarvitaan lisää työvoimaa pöheikköihin repimään raaka-ainetta teollisuuden käyttöön.

Myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Olli Lehtonen epäilee, ettei biotalous voi synnyttää visioituja työpaikkoja.

Lehtosen mukaan biotalouden työmahdollisuudet sijaitsevat paljolti syrjäseuduilla, joissa ei työvoimaa ole.

Lehtonen suhteuttaa tavoitetta esimerkillä Pielisen Karjalan seutukunnasta. Sinne suunnitellaan biohiiltämöä, bioöljylaitosta ja monia muita biohankkeita, joista syntyy kolmeen kuntaan noin 250 työpaikkaa. Lisäksi noin 150 työpaikkaa syntyy lähialueille Pohjois-Karjalaan ja muualle Suomeen. Paikallisesti kunnianhimoisen hankkeen kokonaisvaikutus on silti "vain" 400 uutta pysyvää työpaikkaa.

Se ei käännä alueen negatiivista väestökehitystä positiiviseksi luonnollisen väestökasvun puuttuessa, Lehtonen kertoo.

"100 000 työpaikkaa vaatisi 250 vastaavanlaista projektia. Se kuulostaa isolta, varsinkin kun raha on tiukassa ja investointeja on vaikea saada. Suomessa on 70 seutukuntaa. Jokaisessa pitäisi olla kolme tämän kokoista hanketta", Lehtonen sanoo.

Hallitus päättää lähiviikkoina, minkä verran rahaa se jyvittää kärkihankkeilleen, joihin myös biotalous kuuluu.

Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa laskee, että jos Suomi nostaisi metsäenergialla, liikenteen biopolttoaineilla, turpeen poltolla ja muilla keinoilla energiankäytön kotimaisuusasteen nykyisestä runsaasta kolmanneksesta 50 prosenttiin, noin 15 000 ihmistä saisi uutta työtä. Peisa on keskustalainen. Hän on toiminut muun muassa entisen pääministerin Mari Kiviniemen talouspoliittisena neuvonantajana.

Hallitusohjelmassa tavoitellaan 110 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana. Biotalouden työpaikkojen tarkkaa määrää ei ole ohjelmassa arvioitu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat