Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilaat tyytyväisiä vaikka halvaantuisivat – tyytymättömimpiä ne, joilla pikkuvaivoja

Lähes puolella oli vaivoja leikkauksen jälkeen

Kotimaa
 

Potilastyytyväisyys ei kerro leikkauksen onnistumisesta mitään – ainakaan aivokirurgiassa.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia Hyksin neurokirurgian potilaista oli tyytyväisiä hoitoonsa. Nekin, jotka jouduttiin leikkaamaan uudelleen tai jotka saivat vaikeita komplikaatioita, kuten toispuoleisen halvauksen, keuhkokuumeen, sydäninfarktin tai keuhkoveritulpan, olivat hyvin tyytyväisiä hoitoonsa.

Tutkimus lukuina

Hyksissä hoitoonsa tyytyväisiä potilaita

340
Hyksin aivoleikkauspotilasta vastasi tyytyväisyyskyselyyn.

94%
oli tyytyväisiä hoitoonsa.

3
potilasta oli hyvin tai erittäin tyytymättömiä.

44%
potilaista sai komplikaatioita leikkauksen jälkeen.

4%
potilaista leikattiin uudelleen.

Tyytymättömimpiä olivat potilaat, joilla oli leikkauksen jälkeen vähäisiä vaivoja, kuten virtsatieinfektio.

Potilaiden tyytyväisyys oli tutkijoille yllätys, sillä potilaista lähes puolella oli vaivoja leikkauksen jälkeen. Heistäkin lähes 90 prosenttia oli hyvin tai erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Neurokirurgian erikoislääkäri Miikka Korja Hyksistä yllättyi tuloksesta.

"Kerromme leikkaukseen tuleville potilaille, että emme hyväksy komplikaatioita. Jos niitä tulee, jotain on mennyt pieleen. Siksi oletin, että komplikaatioita saaneet potilaat olisivat olleet tyytymättömiä."

Korja arvelee, että tyytyväisyys johtuu todennäköisesti sekä potilaiden suhteellisuudentajusta että hyvästä hoitohenkilökunnasta.

"Aivokirurgia on dramaattista lääketiedettä, ja potilaat ovat usein peloissaan leikkaukseen tullessaan. Näin on siitä huolimatta, että kerromme heille, että meillä ei näihin leikkauksiin juuri kuolla. Kun he sitten heräävät leikkauksesta, he ovat ehkä niin iloisia elossa olostaan, että ovat valmiita hyväksymään vaikeatkin komplikaatiot. Tulos voi kertoa siitäkin, että potilaat ovat tyytyväisiä hoitajien työhön."

Tutkimus osoitti myös, että Hyksin neurokirurgiassa sattuu vakavia komplikaatioita erittäin vähän.

Yleisin komplikaatio oli pysyvä tai ohimenevä toispuoleinen halvaus, jonka sai kymmenen prosenttia potilaista.

Vain kaksi prosenttia potilaista kuoli ensimmäisen kuukauden aikana leikkauksen jälkeen. Luku on matala, sillä potilaista lähes kahdella kolmasosalla oli aivokasvain ja kolmasosalle tehtiin vaativa aivoverisuonikirurginen leikkaus.

Tutkimuksessa oli mukana 418 potilasta eli päivystysleikkauksia lukuun ottamatta kaikki vuoden aikana Hyksissä neurokirurgisessa leikkauksessa olleet. Heistä 340 vastasi tyytyväisyyskyselyyn. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä Neurosurgery-lehdessä.

Korjaus 12.8. klo 8.20: Lauseesta "potilaiden tyytyväisyys oli tutkijoille yllätys, sillä potilaista lähes puolella oli vakavia vaivoja leikkauksen jälkeen" poistettu sana vakavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat