Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kondomeja ei myyty nuorille pojille

Väestöliiton mukaan kieltäytyminen voi johtua myyjien asenteista tai väärinkäsityksestä

Kotimaa
 
Jani Koskinen Lehtikuva
Kondomin ostaminen voi olla jännittävää nuorelle.
Kondomin ostaminen voi olla jännittävää nuorelle. Kuva: Jani Koskinen Lehtikuva

Nuorille pojille ei aina suostuta myymään kondomeja, ilmenee Väestöliiton Poikien puhelimen vuosiraportista. Alle 20-vuotiaille nuorille miehille tarkoitettuun puhelinpalveluun tulee yhteydenottoja, joissa kerrotaan, että myyjät ovat kieltäytyneet myymästä kondomeja muun muassa vetoamalla pojan ikään.

Väestöliitossa ei ole tietoa siitä, törmäävätkö nuoret tytöt vastaaviin myyntikieltoihin.

Fakta

Poikien puhelimessa puhutaan seksistä

 Viime vuoden aikana Poikien puhelimeen tulleista puheluista noin puolessa käsiteltiin seksuaalisuutta. Ehkäisyä käsiteltiin viime vuoden aikana 456 puhelussa. Suurin osa koski kondomia. Nuoret pohtivat kondomien kokoa, saatavuutta, kestävyyttä, hintaa ja ehkäisytehon luotettavuutta.

 Muita yleisiä soittoaiheita olivat ihmissuhdeasiat, yksinäisyys, itsetuhoisuus ja kiusaaminen.

 Soittajien keskiarvoikä oli hieman yli 13 vuotta.

 Väestöliiton ylläpitämä Poikien puhelin on maksuton ja nimetön. Se on tarkoitettu alle 20-vuotiaille pojille. Viime vuonna vastattiin 7 586 puheluun.

 Linja on auki arkisin kello 13–18 puhelinnumerossa 0800 948 84.

Väestöliiton poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikön Mika Lehtosen mukaan kondomien myynnistä kieltäytymiset saattavat ainakin osin selittyä väärinkäsityksillä.

Myyjät saattavat luulla, että rikoslain määrittelemä 16 vuoden suojaikäraja koskee nuoren kaikkea seksuaalista toimintaa.

"Tätä väärinkäsitystä on ammattilaisillakin, joten miksi sitä ei olisi myös myyjillä", Lehtonen pohtii.

Kondomien myynnistä kieltäytymiseen voi liittyä myös asenteellisuutta ja sitä, että nuoren pojan seksuaalisuutta pidetään iljettävänä tai poikia ei osata mieltää seksuaalisiksi.

"Tarvitaan positiivista asennetta nuorten seksuaalisuutta kohtaan. Nuoret opiskelevat seksuaalisuutta ja heidän täytyy saada tehdä niin. Esimerkiksi kondomin käyttöä täytyy saada harjoitella ensin yksin ja siihen pitää saada tutustua ennen kuin kondomia tarvitsee toisen ihmisen kanssa", Lehtonen sanoo.

S-ryhmän kaupoissa kondomien myyntiin ei ole annettu erillisiä ohjeistuksia.

"Kondomien ostamiseen ei ole mitään ikärajaa", sanoo S-ryhmän markettikaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

"Kondomit on sijoiteltu kaupoissa niin, että niiden ostaminen on helppoa. Se voi olla nuorelle miehelle jännittävä tilanne. Olen ymmälläni siitä, jos kondomeja kieltäydytään myymästä nuorille", Lyytikäinen sanoo.

K-kaupat omistavan Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo pitää mahdollisena sitä, että myyjien koulutukseen voitaisiin lisätä tietoa esimerkiksi siitä, ettei kondomien ostamiseen ole ikärajoja.

Kalervolla ei ole tietoa siitä, että kondomeja olisi kieltäydytty myymästä K-ruokakaupoissa. Hän uskoo, että kieltäytymisissä on kysymys pelkästään yksittäisen myyjän henkilökohtaisista näkemyksistä.

"Onko se sitten kassahenkilön asia arvioida tällaista tilannetta? Maltti voi olla nuorelle valttia, mutta kondomi on hyvä suojaväline, jos aikoo harrastaa seksiä", Kalervo miettii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan teini-ikäisten seksitautien määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia pitkään aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat