Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikka elokuussa paistaisi, auringon lämpö heikkenee

Ilmatieteen laitos: Kesäloman ajankohtaa ei kannata muuttaa

Kotimaa
 

Lomakausi loppuu, mutta helteistä saadaan nauttia vasta nyt. Pitäisikö lomakautta Suomessa siirtää eurooppalaiseen tapaan elokuulle?

Elinkeinoelämän keskusliitto sanoo ei, mutta kansan keskuudessa ajatus on saanut kannatusta (HS.fi 13.7.2015).

Nyt asiaan on ottanut kantaa myös Ilmatieteen laitos, jonka mukaan koulujen kesälomien nykyinen ajankohta on tilastollisten sääolojen perusteella ihanteellinen, jos kriteerinä pidetään kesäisten päivien määrää.

"Vantaalla kauniita kesäpäiviä osuu lomaan eniten, jos loma pidetään 3.6.–16.8", kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Jyväskylässä ja Sodankylässä ilmasto puolestaan on Vantaaseen verrattuna mantereisempi, ja kesä on hehkeimmillään aavistuksen verran aiemmin. Sään kannalta paras lomajakso on silti pohjoisempanakin vain kaksi päivää varhaisempi kuin Vantaalla.

"Jos kesäloma alkaisi vasta juhannuksen alla 19. kesäkuuta ja kouluun palattaisiin syyskuun ensimmäisenä päivänä, muutos olisi jo tuntuvampi. Silloin kauniista lomapäivistä menetettäisiin 5–10 prosenttia", sanoo Jokinen.

Ilmatieteen laitoksen selvityksen mukaan kauniita kesäpäiviä esiintyy eniten heinäkuussa, mutta kesäkuun loppu ja elokuun alkukaan eivät ole lomailun kannalta huonoja. HS:n meteorologin Ida-Reetta Jokelan mukaan auringon lämpösäteily kuitenkin heikkenee elo–syyskuussa.

"Vaikka elokuun lopussa Suomessa olisi helteistä ilmamassaa, ei auringon lämmittävä vaikutus riitä kohottamaan lämpötilaa yhtä korkealle kuin heinäkuussa", Jokela toteaa.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, etteivät vuodet ole keskenään samanlaisia. Toisinaan kauniit kesäpäivät eivät siis osu tilastojen mukaisiin parhaisiin ajankohtiin. Näin on tapahtunut tänä kesänä.

"Suomen sään ja erityisesti kesäsään piirteisiin kuuluu vaihtelevuus, mihin vaikuttaa Suomen maantieteellinen sijainti", Jokela toteaa.

Selvitys perustuu vuonna 2004 tehtyyn tutkimukseen, jossa hyvien lomapäivien esiintymistodennäköisyyttä selvitettiin kolmella eri havaintoasemalla, Vantaalla, Jyväskylässä ja Sodankylässä. Tutkimuksen pohjana olivat vuosien 1961–2003 säähavainnot.

"Vaikka aineisto on vuosilta 1961–2003, eivät viimeiset 11 vuotta muuta tilannetta käytännössä lainkaan. Yksittäiset kesät voivat tämän kesän tapaan poiketa parhaasta ajankohdasta, mutta pitkässä juoksussa koululaisten kesälomat ovat säätilastojen perusteella juuri oikeaan aikaan", arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jokinen.

Tutkimuksessa hyvänä lomapäivänä pidettiin sellaista, jolloin päivän ylin lämpötila on vähintään 20 astetta, aurinko paistaa ainakin kuusi tuntia ja sademäärä jää alle yhden millimetrin. Kaikkien näiden ehtojen tuli täyttyä, jotta päivä luokiteltiin tutkimuksessa hyväksi kesäpäiväksi.

HS:n meteorologi Jokela kertoo, että tämän vuoden kesä–heinäkuussa Suomen säähän vaikuttivat useat matalapaineen alueet, minkä vuoksi sää oli epävakaista, viileää ja keskimääräistä sateisempaa. Matalapaineet kulkivat Suomen ylitse ja helteinen ilmamassa jäi Suomen etelä- ja itäpuolelle.

Nyt sää on ollut poutaisempaa ja lämpimämpää kuin kuluneena kesänä keskimäärin. Tähän on vaikuttanut elokuun alussa Suomen yllä vahvistunut korkeapaineen alue.

"En ehkä itse lähtisi muuttamaan kesäloma-ajankohtaa tämän vuoden säiden perusteella", Jokela toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat