Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp haastaa hallituksen yhteiskuntasopimuksen

Sdp pitää työajan pidennystä myrkkynä sisämarkkinoille

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Marja-Leena Kotimäki (vas.) ja Maija Sihvonen neuvoivat Jyväskylässä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä panostamaan yhteispeliin.
Marja-Leena Kotimäki (vas.) ja Maija Sihvonen neuvoivat Jyväskylässä Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä panostamaan yhteispeliin. Kuva: Petteri Kivimäki

Sdp vastustaa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa esillä ollutta työaikojen pidentämistä. Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan vain hintakilpailukykyyn tuijottaminen ei saa Suomen taloutta kuntoon.

Myös SAK on ilmoittanut, ettei se ole valmis neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä.

Sdp vaatii ensisijaisesti toimia työllisyysasteen parantamiseksi.

"Olemme samaa mieltä, että kilpailukykyä pitää parantaa, mutta keinot ovat väärät", Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi.

"Kaikki palkanalennukset olisivat myrkkyä kotimarkkinoille – kuin ampuisi itseään jalkaan."

Rinne kertoi, että Sdp aikoo tehdä oman yhteiskuntasopimuksen, johon se kutsuu mukaan työmarkkinoiden lisäksi pienet ja keskisuuret yritykset, eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet.

"Kaikki, joita hyvinvointivaltion kehittäminen ja vahvistaminen kiinnostaa", Rinne sanoi puhuessaan puolueen eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokouksessa tiistaina Jyväskylässä.

Tavoitteena on synnyttää laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Se alkaisi syyskuussa pääkaupunkiseudulla pidettävässä tilaisuudessa, johon Sdp kutsuu eri kansalaisjärjestöjä. Sen jälkeen keskusteluja jatketaan eri puolilla maata.

Keskustelunavaus on Rinteen mukaan myös osa Sdp:n uudistamista. Puolue haluaa näin lähestyä kansaa. Keskustelujen pohjalta Sdp aikoo esittää hallitukselle asioita, jotka pitäisi liittää yhteiskuntasopimukseen. Ne koskisivat esimerkiksi perhepolitiikkaa ja yrittäjyyttä.

Rinne moitti hallituksen käynnistämiä neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta liian suppeiksi. "Sinällään on hienoa, että hallitus tunnustaa kolmikantaisen yhteistyön, mutta Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt laajempia ratkaisuja ja laajempaa yhteistyötä."

Sdp:n tavoite yhteiskuntasopimukselle olisi työllisyyden suhteen sama kuin hallituksella eli 110 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2019 mennessä. Samassa ajassa pitkäaikaistyöttömien määrä pitäisi puolittaa.

Sdp haluaa ratkaisuja myös koulutustason nostosta, työelämän laadun parantamisesta ja eriarvoisuuden kasvun pysäyttämisestä. Rinteen mukaan suomalaisten koulutustaso laskee tulevina vuosina muun muassa siksi, että hallitus aikoo vähentää maisteritutkintojen määrää.

Rinne suuntasi kritiikkiä erityisesti perussuomalaisten suuntaan. "Perussuomalaisten on aika osoittaa, että köyhän kansan asia on todella myös heidän asialistallaan", Rinne sanoi.

"Nyt veri punnitaan, Timo Soini!"

Jaana Savolainen HS
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat