Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poimi talteen metsien ilmaiset terveyspommit

Metsät pursuavat nyt kotimaista superruokaa. HS kokosi yhteen marjojen ja sienten terveysvaikutuksia.

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Helsinkiläinen Virva Niissalo löysi Vaakkoin ulkoilualueelta Espoon ja Vihdin rajalta sattumalta mustikka-apajan jo neljä vuotta sitten. Niissalo kertoo pakastavansa suurimman osan marjasaaliista ja syövänsä mustikat puuron tai jogurtin kanssa.
Helsinkiläinen Virva Niissalo löysi Vaakkoin ulkoilualueelta Espoon ja Vihdin rajalta sattumalta mustikka-apajan jo neljä vuotta sitten. Niissalo kertoo pakastavansa suurimman osan marjasaaliista ja syövänsä mustikat puuron tai jogurtin kanssa. Kuva: Laura Mendelin HS

Marjat ovat terveellinen ja herkullinen osa ruokavaliota. Ne sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita ja edistävät terveyttä monin tavoin.

Päivittäisellä marjojen syömisellä on havaittu myönteisiä vaikutuksia muun muassa verenpaineeseen ja kolesteroliin. Marjat voivat myös tasoittaa verensokerin vaihtelua ruokailun jälkeen.

Suomalaisissa väestötutkimuksissa on osoitettu runsaan marjojen syönnin vähentävän kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa henkilön terveyttä uhkaavat samanaikaisesti useat tekijät, kuten diabetes ja keskivartalolihavuus.

Marjojen syönnin on todettu vähentävän myös muistisairauksien riskiä, ja marjat saattavat suojata bakteerien aiheuttamilta tulehdustaudeilta.

Marjojen terveellisyys perustuu niiden korkeaan ravintoainetiheyteen eli ne sisältävät runsaasti ravintoaineita suhteessa energian määrään. Sata grammaa marjoja sisältää energiaa marjasta riippuen noin 35–80 kaloria.

Marjoissa on hyvin niukasti rasvaa eikä lainkaan kolesterolia, mutta runsaasti vitamiineja. Monissa marjoissa on myös runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja kaliumia, joka on hyväksi korkean verenpaineen kanssa kamppaileville. Tuontihedelmiin, kuten banaaniin ja appelsiiniin, verrattuna lähes kaikissa metsämarjoissa on vähemmän energiaa ja huomattavasti enemmän kuitua.

"Minkään marjan syöminen ei yksinään edistä terveyttä vaan terveysvaikutukset muodostuvat yhdessä muun ruokavalion ja elämäntapojen kanssa", muistuttaa luonnontuotealan valtakunnallisen toimialajärjestön Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio .

Marjojen vaikutuksista terveyteen voidaan kuitenkin sanoa varmasti vasta vähän, sillä vaikutuksia on tutkittu tähän mennessä pitkälti koeputkitutkimuksilla ja eläinkokeilla. Ihmisiin kohdistuvilla kliinisillä ravitsemustutkimuksilla terveysvaikutuksia on tutkittu vielä melko vähän.

Sienten terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vielä marjoja vähemmän. Sieniä voidaan kuitenkin pitää terveellisinä, sillä ne ovat vähärasvaisia ja runsaskuituisia. Joissain sienissä, kuten kantarelleissa ja suppilovahveroissa, on myös runsaasti D-vitamiinia, jota tarvitaan erityisesti pimeinä talvikuukausina.

"Sienet ovat hyvä proteiinin lähde, jolla voidaan täydentää hyvin erityisesti kasvisruokavaliota. Sieniä voidaan käyttää myös punaisen lihan korvikkeena", Moisio sanoo.

 

Lähteet: Arktiset aromit -järjestö, Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön tutkija Riitta Törrönen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat