Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntyharju tarjoaa stipendejä opiskelijoille

Kunnanjohtaja: "Tämä on yksi keino sitouttaa kuntaan"

Kotimaa
 

Mäntyharjun kunta on päättänyt tarjota mäntyharjulaisille ensimmäisen vuoden opiskelijoille kotikuntastipendin, jonka suuruus on 1 200 euroa vuodessa. Stipendin edellytykset ovat, että Mäntyharju on ollut opiskelijan kotikunta vuoden alussa ja että opiskelupaikka on korkea-asteen oppilaitoksessa.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen kertoo, että stipendin taustalla on jo 1960-luvulla kunnalle osoitettu testamentti, jonka tulee hyödyttää vähävaraisia mäntyharjulaisia opiskelijoita.

Stipendi rahoitetaan vuokratuotoilla, joita kunta hankkii siirtämällä testamentin ansiosta omistamansa Helsingin-asunnot vuokramarkkinoille. Mäntyharjulaisuus ehtona johtuu testamentin ehdoista.

"Vaikka kyllähän meilläkin on se tilanne, että kun täältä lähdetään opiskelemaan, moni ei palaa. Tämä on yksi keino lisätä positiivista sitoutumista kuntaan", Ollikainen kertoo.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen ei muista kuulleensa vastaavasta.

"Jotain lapsentekorahoja, joilla on haluttu edistää syntyvyyttä, on ollut, mutta nekin ovat vähentyneet hurjasti vuosien saatossa", Lahtinen kertoo.

"Samoin joitain yksittäisiä testamenttilahjoituksia, jolle on mietitty käyttötarkoitusta, mutta tällaista säännönmukaisempaa ja pidempiaikaisemmasta en ole kuullut."

Tiettyyn kuntaan tai paikkakuntaan liittyviä apurahoja tavallisempia ovat maakuntaan liittyvät rahastot. Esimerkiksi Suomen kulttuurirahaston alaisuuteen kuuluvat 17 maakuntarahastoa jakavat 10 miljoonaa vuodessa.

Apurahan edellytykseksi kuitenkaan harvoin riittävät pelkät sukujuuret maakunnassa, vaan apuraha myönnetään tavallisesti tieteelliseen tai taiteelliseen hankkeeseen, joka tavalla tai toisella kohdistuu maakuntaan tai hyödyttää maakuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat