Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneturva: Punaisia päin ajetaan joka seitsemäs kerta valojen vaihtuessa

Lapset ovat liikenteessä haavoittuvaisia. Koulut alkavat tänään.

Kotimaa
 
Vesa Laitinen
Viisivuotias Atte Salmela opetteli tiistaina liikennesääntöjä Liikenneturvan ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämässä tilaisuudessa Lasten liikennekaupungissa Helsingissä.
Viisivuotias Atte Salmela opetteli tiistaina liikennesääntöjä Liikenneturvan ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämässä tilaisuudessa Lasten liikennekaupungissa Helsingissä. Kuva: Vesa Laitinen

Kun liikennevalot vaihtuvat, keskimäärin joka seitsemäs kerta joku ajaa päin punaisia, selviää Liikenneturvan seurannasta.

Tänä vuonna suojatieonnettomuuksissa on Tilastokeskuksen mukaan kuollut viisi jalankulkijaa. Loukkaantuneita on tähän mennessä 109.

Viime vuonna suojatielle kuoli kahdeksan jalankulkijaa.

"Kaikkein haavoittuvimmat ja herkimmät eli lapset ovat liikenteessä ilman mitään suojaa. Liikenneopit saaneiden ihmisten pitää suojella heikoimpia", sanoi Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Hän puhui tiistaina Lasten liikennekaupungissa Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa.

Liikenteessä on lähiaikoina syytä olla erityisen valppaana, sillä kymmenet tuhannet lapset aloittavat koulutiensä lähiaikoina. Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Hyvinkäällä koulut alkavat tänään keskiviikkona. Riihimäellä peruskoulu alkaa 17. elokuuta. Osassa maata koulut ovat alkaneet jo viime viikolla.

Monet liikennetoimijat yrittävät saada autoilijoita kunnioittamaan suojatietä Sinä teet suojatien -kampanjan.

Suojatielle vuosina 2012–2014 kuolleista 30 jalankulkijasta kolme oli alle 14-vuotiaita. Vuonna 2014 loukkaantui 229 ihmistä. Heistä 23 oli alle 14-vuotiaita.

Punaisia päin ajamisen syy on usein ylinopeus, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

Ylinopeutta tai väärää tilannenopeutta ajaessa ei ehdi esimerkiksi reagoida valojen vaihtumiseen. Nieminen muistuttaa, että vaikka valoissa palaisi vihreä, jarruttaminen on parempi ajatus kuin kaasun painaminen.

"Joku ihmisessä panee kuitenkin painamaan kaasua, jopa keltaisella. Yksien valojen voittaminen ei vielä vie maalta merelle."

Liikenneturvan pari vuotta sitten TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan yli puolet jalankulkijoista kokee, että autot pysähtyvät harvoin, kun jalankulkija on aikeissa ylittää tien suojatietä pitkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat