Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mentolitupakat käryävät todennäköisesti vuoteen 2020

Mentolitupakka on etenkin aloittelevien tupakoitsijoiden suosiossa

Kotimaa
 

Uuteen tupakkalakiin on tulossa siirtymäaika aina vuoteen 2020 asti. Suomessa ylivoimaisesti suosituin makutupakka on mentolitupakka.

Jotta makutupakka saa siirtymäajan, sen myyntiosuus pitää olla vähintään kolme prosenttia Euroopan unionin alueen tupakkamyynnistä. Suomessa mentolitupakan myyntiosuus on 25 prosenttia. Muualla Euroopan unionin alueella sen myyntiosuus on alle 10 prosenttia.

Tausta

Tupakointia halutaan kitkeä uusin konstein

EU:n tupakkatuotedirektiivin myötä teksti- ja kuvavaroitukset peittävät tulevaisuudessa 65 prosenttia tupakka-askista.

Mentolin, suklaan tai muun makuiset tupakat kielletään nuorten tupakkakiinnostuksen vähentämiseksi. Ainakin mentoliin on tulossa siirtymäaika vuoteen 2020 asti. Tullin arvion mukaan Suomessa poltetaan noin 5,7 miljardia savuketta, joista noin 4,7 miljardia on ostettu kotimaasta.

"Mentoli ylittää varmuudella Euroopan unionin määrittelemän rajan", sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Paavolan mukaan siirtymäaika on perusteltu, jotta mentolitupakkaa polttavilla on aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

Mentolitupakat ovat erityisesti nuorten ja aloittelevien tupakoitsijoiden suosiossa, todetaan Euroopan komission terveysselvityksessä.

Tupakkateollisuus ry:n asiamies Paavo Heiskanen arvelee, että mentolitupakoiden kielto aiheuttaa laittoman tuonnin kasvua erityisesti Venäjältä.

Makutupakoiden valikoimiin kuuluvat lisäksi muun muassa vanilja ja suklaa, joita myydään jonkin verran muualla Euroopassa. Tuleeko myös niille siirtymäaika, ei ole vielä tiedossa.

Ehdotus uudeksi tupakkalaiksi on lausuntokierroksella 28. syyskuuta asti. Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi on tarkoitus antaa loppuvuodesta.

Laki tulee voimaan viimeistään 20. toukokuuta vuonna 2016, jolloin EU:n tupakkatuotedirektiivi on oltava täytäntöön pantuna jäsenmaissa.

Valmisteilla olevaan tupakkalakiin on tulossa runsaasti rajoituksia. Pakkauksiin tulevat pakollisiksi teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät 65 prosenttia tupakka-askista.

Lisäksi savuttomien tupakkatuotteiden maahantuonnin enimmäismäärä on pienenemässä 1,5 kilosta 0,5 kiloon. Myös parveketupakoinnin kieltämistä aiotaan helpottaa. Sähkösavukkeet voivat uuden lain saada myyntiluvan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat