Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus kevenee hitusen pieni- ja keskituloisilla

Stubb esitteli "yllätyksettömän tiukkaa" budjettia. Velkaa otetaan rajuista leikkauksista huolimatta enemmän kuin tänä vuonna.

Kotimaa
 

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan pieni- ja keskituloisten työn verotus kevenee himpun verran ensi vuonna.

"Olemme tehneet budjetissa arvovalintoja. Uskomme sellaisiin budjettitoimiin, että ihmiset helpommin pystyvät elättämään itseään työnteolla", totesi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) tiedotustilaisuudessa.

Esityksen mukaan ensi vuonna korotetaan työtulovähennystä 450 miljoonaa euroa. Tämä hyödyttää suhteellisesti eniten pienituloisia, sillä kyseessä on euromääräinen vähennys. Kesän työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin, että palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua korotetaan ensi vuonna 0,5 prosenttiyksiköllä.

Tämä johtaa siihen, että suurituloisten verotus itse asiassa hieman kiristyy, sanoi veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

"Se on pieni kauneusvirhe, koska hallitusohjelmassa sanottiin, että työn verotus ei kiristy millään tasolla. Tämä tulee rikottua jo ensi vuonna", Lehtinen sanoo.

Veronmaksajien laskelman mukaan yli 50 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotus kiristyy. Valtiovarainministeriön mukaan raja on korkeammalla eli 100 000 euron vuosituloissa.

Veronmaksajien mukaan keskituloisen eli 3 256 euroa ansaitsevan veroprosentti alenee 0,2 prosenttiyksikköä.

Stubb totesi tiedotustilaisuudessa, että ministeriön budjettiehdotus on "yllätyksettömän tiukka".

Ehdotus noudattaakin tarkasti Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman säästölinjauksia.

Esityksessä on kuitenkin jouduttu aikaistamaan joitain säästöjä, sillä työttömyysturvaan ja vuorotteluvapaaseen kaavaillut leikkaukset lykättiin yhteiskuntasopimusneuvotteluiden alta vuoteen 2017.

Keskiviikon suurin uutinen koski työtulovähennyksen korotusta. Siitä päätettiin jo hallitusneuvotteluissa, mutta ajoitus jätettiin auki. Nyt valtiovarainministeriö esittää, että se tehtäisiin jo ensi vuonna.

Tarkoitus on siis pönkittää ostovoimaa, joka on ensi vuonna koetuksella leikkausten sekä haittaveroja ja välillisiä veroja koskevien korotusten myötä.

Hallitus on korottamassa muun muassa tupakka-, ajoneuvo-, jäte- ja lämmitysveroa. Eniten leikataan muun muassa kehitysavusta ja koulutuksesta sekä eri etuuksien indekseistä.

Kaikkiaan ensi vuodelle kohdistuvat leikkaukset alentavat vuonna 2016 valtion menoja 900 miljoonalla eurolla verrattuna tähän vuoteen.

Leikkauksista huolimatta ensi vuoden budjettiehdotus on 5,3 miljardia alijäämäinen eli valtio joutuu ottamaan ensi vuonna velkaa jopa hieman enemmän kuin tänä vuonna. Tänä vuonna velkaa otetaan 5,2 miljardia euroa.

Selityksenä tähän on lakisääteisten menojen – kuten työttömyysturvamenojen ja valtion eläkemenojen – nopea kasvu. Lisäksi valtio maksaa ensi vuonna kunnille kustannusjaon tarkistuksen myötä 400 miljoonaa euroa lisää. Tämä johtuu siitä, että edellinen hallitus määritteli kunnille lisää tehtäviä.

Valtiovarainministeri Stubb korosti, että ensi vuoden budjetissa tehdään myös lisäpanostuksia. Takuueläke nousee noin 23 euroa kuukaudessa. Sisäiseen turvallisuuteen satsataan 50 miljoonaa lisää, samoin kuin puolustusmenoihin. Omais- ja perhehoitajien lisävapaapäivät maksavat 85 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelman mukaan julkiseen talouteen on tarkoitus tehdä neljän miljardin leikkaukset neljän vuoden vaalikaudella. Julkinen talous tarkoittaa valtiontalouden lisäksi myös kuntataloutta ja sosiaalirahastoja.

Budjettiehdotuksen mukaan julkisen talouden leikkaukset ensi vuonna ovat noin 1,4 miljardia euroa. Näin ollen julkista taloutta leikataan etupainotteisesti.

"Pyrimme tekemään päätökset etupainotteisesti, erityisesti vaikeat päätökset, koska niiden seurausvaikutukset työllisyystilanteeseen ja kasvuun tapahtuvat sitä kautta nopeammin", Stubb perusteli.

Hallitus onkin leikkaamassa kuntien menoja kovalla kädellä. Hallitusohjelman mukaisesti ne kohdentuvat muiden muassa erikoissairaanhoitoon, vanhuspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

EU-säännökset määrittelevät jäsenmaiden julkisen talouden alijäämän rajaksi kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Stubb vakuutti, että ensi vuonna Suomi pääsee alle kolmen prosentin rajan. "Olemme kolmen prosentin viivan paremmalla puolella, toisin kuin oli 2014 ja 2015. Eli suunta on oikea."

Silti Stubb lateli myös ankean käsityksen siitä, missä Suomen taloudessa mennään.

"Taloustilanne on vaikea, työllisyystilanne on heikko, ja meidän kokonaistuotantomme on laskenut kolme vuotta peräkkäin. Jälleen kerran vaihtotaseemme on alijäämäinen ja julkinen taloutemme on alijäämäinen. Toivon sydämeni pohjasta, että en seiso tässä ensi vuoden elokuussa lausumassa samoja vuorosanoja."

Stubb: Vaikeat päätökset etupainotteisesti – 110 000 työpaikkaa syntyy hallituskauden aikana
Stubb: Vaikeat päätökset etupainotteisesti – 110 000 työpaikkaa syntyy hallituskauden aikana
Ensi vuoden budjetista tiedottanut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallitus on halunnut tehdä etenkin vaikeat säästöpäätökset etupainotteisesti, vaikka taloustilanne on vaikea. Hän uskoo budjetin säästöineen auttavan työllisyystilanteen ja kasvutavoitteiden kohentamista. Stubbin mukaan hallituspuolueille ei ole erilaisia käsityksiä siitä, minkä verran työpaikkoja saadaan luotua – tavoite 110 000 uudesta työpaikasta hallituskaudella on kaikkien hallituspuolueiden yhteinen. Toimittaja Pekka Mykkänen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Stubb: Velkaantuminen ei vielä lopu – katso koko tiedotustilaisuus budjetista
Stubb: Velkaantuminen ei vielä lopu – katso koko tiedotustilaisuus budjetista
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi keskiviikkona, että valtiovarainministeriön budjettiehdotus vuodelle 2016 on ”yllätyksettömän tiukka”. Vaikka menoja karsitaan kovalla kädellä, velkaantuminen ei vielä pysähdy. Itse asiassa alijäämä kasvaa hieman vuoden 2015 tasosta. Videolla on Stubbin tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan. Kuvaus: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat