Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästötoimet ihmetyttävät päiväkodin pihalla

Yle: Hallitus aikoo korottaa päivähoitomaksuja jo ensi vuonna

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
"Vähäosaisimmilta leikataan", sanoo Juha Vauhkonen, joka leikkii Franzenian päiväkodin pihalla kaksivuotiaan Veera-tyttärensä kanssa.
"Vähäosaisimmilta leikataan", sanoo Juha Vauhkonen, joka leikkii Franzenian päiväkodin pihalla kaksivuotiaan Veera-tyttärensä kanssa. Kuva: Katarina Sällylä HS

Hallituksen kaavailemat leikkaukset osuvat myös lapsiperheiden arkeen.

Budjettiehdotuksen mukaan ensi vuonna tulee voimaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen ensimmäinen vaihe. Sen mukaan lapsen voi viedä hoitoon vain puolipäiväisesti, jos toinen vanhemmista on kotona vanhempainvapaalla. Tämä säästää julkisen talouden menoja 24 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 oikeutta rajataan edelleen koskemaan myös tilannetta, jossa toinen vanhemmista on työttömänä kotona.

Ylen uutisten tietojen mukaan hallitus aikoo lisäksi korottaa päivähoitomaksuja 54 miljoonalla eurolla jo ensi vuonna eikä vuonna 2017, kuten aiemmin oli tiedossa.

Myös ryhmäkokoja päiväkodeissa kasvatetaan: vuonna 2017 yksi hoitaja voisi vahtia kahdeksaa yli kolmevuotiasta päiväkotilasta nykyisen seitsemän sijaan.

Hallitus tavoittelee yhteensä 154 miljoonan euron säästöä varhaiskasvatuksesta vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin Torkkelinmäellä päiväkoti Franzenian pihalla säästötoimet ihmetyttävät.

"Elämme mielenkiintoisia aikoja, kun kaikkein vähäosaisimmilta leikataan ja se puetaan oikeudenmukaisuuden kaapuun", sanoo pihalla leikkivän kaksivuotiaan Veeran isä Juha Vauhkonen.

"Henkilökunnalla on tekemistä jo nykyisen ryhmäkoon kanssa. On kova vastuu taata, että lasten tarpeet täyttyvät päiväkodissa ja että heillä on turvallista olla."

Franzeniasta on kasvamassa Helsingin suurin päiväkoti, jossa on paikka yli kahdellesadalle lapselle. Vauhkonen sanoo, että henkilökunnan jokainen käsipari on arkiaskareissa tarpeen. Siksi päiväkotien ryhmäkoon kasvattaminen huolettaa häntä.

"Vaikka ruokailun jälkeen, kun pikkutaaperot käyvät vessassa, niin pissat ja kakat ovat nopeasti housuissa, jos jokaista lasta ei oteta huomioon", hän sanoo.

"Moniko päättäjä on käynyt katsomassa arkea päiväkodissa?"

Myös kolmevuotiaan Melina Jäderholmin äiti Mara Tsatsaroni moittii toimia.

"Leikkaukset antavat viestin, että varhaiskasvatusta ei pidetä kovinkaan tärkeänä."

Anna Mahlamäen kuusivuotias poika Toivo Mahlamäki aloitti keskiviikkona esikoulun ja viime viikolla päivähoidon Franzeniassa. Toivon nuorempi sisko aloittaa päiväkodissa kahden vuoden kuluttua.

"En ole karvat pystyssä raivoissani leikkauksista. Jos vertaa Suomea mihin tahansa muuhun maahan, niin meillä on asiat erittäin hyvin", Mahlamäki sanoo.

"Säästötalkoot" ovat hänen mukaansa tarpeen, mutta varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta pitäisi leikata viimeisenä keinona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat