Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paidaton mies saa lenkkeillä, muttei käydä kirkossa

Tapakouluttajan mielestä miehen ei pitäisi kulkea lainkaan ilman paitaa

Kotimaa
 
Aino huhtaniemi lehtikuva
Nuori mies joi vettä Bodominjärven rannalla kesällä 2012.
Nuori mies joi vettä Bodominjärven rannalla kesällä 2012. Kuva: Aino huhtaniemi lehtikuva

Paidan riisuminen julkisissa sisätiloissa ei ole Suomessa suotavaa. Helteelläkään. Ulkona, urheilukatsomoissa tai kotona suhtautuminen ei kuitenkaan ole niin tiukkaa.

Johtopäätöksen voi tehdä vastauksista tuoreeseen HS-gallupiin, jossa kysyttiin, missä miesten tulisi pitää paita päällä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup Oy toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimus perustuu 1 010 haastatteluun. Haastateltu joukko edustaa Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

 Aineisto kerättiin 12. 6.–17. 6. 2015.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Viiden kärjessä ovat kirkko (91 prosenttia vastaajista), ravintoloiden sisätilat (87), bussi, juna ja lentokone (86), ruokakauppa (81) sekä turistikohteet, kuten museot (80).

Sen sijaan pyörä- tai juoksulenkillä sekä auton ratissa olevalle miehelle paitaa toivoo päälle alle joka kymmenes. Omalla parvekkeella tai pihalla aikaansa viettäville paidan haluaa päälle vain kaksi prosenttia vastaajista.

Gallup-vastaajia tiukemman kannan ottaa tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä. Hänestä miehen ei pitäisi kulkea lainkaan ilman paitaa.

"Tapakulttuuri on kyllä hyvin selkeä. Oli kyseessä Helsinki tai Pariisi, miehellä on katukuvassa aina paita päällä. Mieluummin myös hihallinen paita, ei aluspaita", Suonperä opastaa.

"Paidattomuus kuuluu rannalle tai mökille. Parveke on rajatapaus."

Gallupin vastaajakunnan sisälläkin on toki mielipide-eroja.

Naiset suhtautuvat paidattomuuteen hieman miehiä tiukemmin. Tiukkuus myös on sitä yleisempää, mitä vanhempi vastaaja on: esimerkiksi alle 31-vuotiaista 86 prosentin mielestä paita tulisi pitää päällä kirkossa, yli 59-vuotiaista peräti 95 prosenttia on tätä mieltä.

Maantieteellisesti tiukimpia ovat helsinkiläiset ja muut uusimaalaiset, samoin poliittisesti oikealle itsensä asemoivat, keskiluokkaiset ja akateemisesti koulutetut. Vähiten tiukkoja ovat länsisuomalaiset, työväenluokkaan lukeutuvat sekä vain peruskoulun käyneet.

Paita pitää olla, sanovat erityisesti yli 85 000 euroa vuodessa tienaavat vastaajat. Yli 80 prosenttia heistä oli sitä mieltä, että paita tulisi olla miehen päällä kaupoilla, ravintoloissa, terasseilla, kesäteatterissa, bussissa, junassa ja lentokoneessa, kirkossa tai turistikohteissa. Alle 20 000 euroa tienaavien vastaavalla listalla on vain kirkko.

Sen sijaan ansiotyössä olevien ja olemattomien välillä ei ole mainittavaa eroa.

Vastaukset eroavat myös sen mukaan, ketä vastaaja äänestäisi, mikäli vaalit pidettäisiin nyt.

Perussuomalaisia äänestäväksi ilmoittautuneet suhtautuvat paidan pitämiseen keskimäärin lepsummin kuin muita eduskuntapuolueita äänestävät. Tiukimpia ovat kokoomuksen ja Rkp:n kannattavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat