Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen alku tuo silmälääkäriryntäyksen

Silmälääkäri muistuttaa, että lasten näköongelmiin pitää puuttua mahdollisimman aikaisin

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Ekaluokkalainen Eliel Hyle kävi maanantaina Aurora Heickellin vastaanotolla Silmäaseman Silmäsairaalassa. Elina Hyle säätää symbolitaulun etäisyyttä narun avulla.
Ekaluokkalainen Eliel Hyle kävi maanantaina Aurora Heickellin vastaanotolla Silmäaseman Silmäsairaalassa. Elina Hyle säätää symbolitaulun etäisyyttä narun avulla. Kuva: Kari Pullinen

Koulujen alku aiheuttaa kouluteiden lisäksi kuhinaa myös silmälääkäreissä ja optikkoliikkeissä, selviää HS:n tekemästä kiertokyselystä.

"Kun koulut alkavat, niin vanhemmat tahtovat luoda parhaat edellytykset lapsen hyvälle näkemiselle. Se on yksi niistä monista asioista, jotka ovat vanhempien mielessä kun lapsen koulutie alkaa", toteaa optikkoliike Silmäaseman markkinointijohtaja Kati Räihä.

Lääkärin mukaan koululaisten näköongelmat liittyvät usein likitaittoisuuteen. Silloin oppilas näkee hyvin lähellä olevat kohteet, mutta takarivin pulpetista taululle katsominen tuottaa vaikeuksia.

"Jos pidempiaikaiseen lukemiseen tai muuhun tarkkaan katsomiseen liittyy päänsärkyä, niin asia kannattaa tarkistaa silmien kannalta. Oireiden taustalla voi olla silmälasien puute. Käynti silmälääkärillä voi säästää koululaisen esimerkiksi turhilta pään kuvantamisilta", sanoo HYKS:n silmäklinikan lastenyksikön ylilääkäri Päivi Lindahl.

Lindahl painottaa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsen näön ongelmiin puututaan, sitä helpompia ne ovat hoitaa.

Jos esimerkiksi laiskasta silmästä johtuva silmien eritaittoisuus jää 4-vuotiaana hoitamatta ja asia huomataan vasta 10-vuotiaana, voi näkö jäädä pysyvästi heikoksi.

Lindahlin mukaan lapset ovat todella joustavia sopeutumaan silmälaseihin, kun niille on oikeasti tarvetta. Sopeutuminen voi kuitenkin olla hankalampaa silloin, jos laseja tarvitaan vain toisen silmän taittoisuuden hoitoon.

"Silloin vanhemmilta vaaditaan napakkaa otetta. Lapsi pitää saada ymmärtämään, että lasien pitäminen on tärkeää, vaikka kokemus näkemisestä ei muutu kun lasit laittaa nenälle", Lindahl sanoo.

Joskus silmälasit voivat olla lapselle myös todella mieluisia. Näin on ekaluokkalaisen Eliel Hylen, 6, kohdalla. Espoolaiselle Hylelle lasit ovat niin rakkaat, että hän tahtoo mennä ne päässään nukkumaan.

Hyle on käyttänyt laseja nelivuotiaasta asti. Koulun hän pääsee aloittamaan pienemmillä lasivahvuuksilla, sillä toiminnallisen heikkonäköisyyden eli laiskan silmän peittohoito on onnistunut. Peittohoidossa paremmin näkevä silmä peitetään tarralapulla, jotta heikompi silmä saisi harjoitusta.

"Lasien hankkimisen jälkeen esimerkiksi piirtämisessä ja muissa hienomotoriikkaa vaativissa taidoissa tapahtui iso parannus. Tällä hetkellä poika osaa jo lukea hitaasti ja kirjoittaakin jonkin verran. Laseilla on ollut suuri merkitys oppimiselle", kertoo Elielin äiti Elina Hyle.

Helsingin lasten ja nuorten lääkäripalvelujen johtava ylilääkäri Kaarina Järvenpään mukaan koululaisten näöntarkastukset tehdään laajojen terveystarkastusten yhteydessä ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla, sekä tarpeen mukaan muulloinkin.

Näköoireiden vakavuuden mukaan kouluterveydenhoitaja antaa koululaiselle lähetteen suoraan ostopalvelusilmälääkärille.

HYKS:n Lindahlin mukaan likitaittoisuus on lisääntynyt yleismaailmallisesti, mutta syytä ilmiöön ei varmuudella tiedetä.

Älypuhelinten ja tablettitietokoneiden jatkuvalla selaamisella ei lääkärin mukaan ole osoitettua yhteyttä lasten näköongelmiin.

"Kautta aikojen on ollut lapsia, jotka lukevat esimerkiksi valtavasti kirjoja. Kaikki mitä tehdään ylettömästi rasittaa tietenkin silmiä, oli sitten kyse television katselusta tai tablettitietokoneen selaamisesta. Rasittuminen kuitenkin kertoo tekemisen kohtuuttomasta määrästä, eikä tietyn välineen vaikutuksesta silmiin", Lindahl sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat