Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkohäntäpeuroja on nyt enemmän kuin koskaan

Leudot talvet ovat kasvattaneet kantaa ja vaikeuttaneet metsästystä

Kotimaa
 
Jussi nukari lehtikuva
Valkohäntäpeuroja on paljon esimerkiksi Suomen lounaisosissa sekä Uudellamaalla.
Valkohäntäpeuroja on paljon esimerkiksi Suomen lounaisosissa sekä Uudellamaalla. Kuva: Jussi nukari lehtikuva

Valkohäntäpeuroja on havaittu tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Uudenmaan alueen riistapäällikkö Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta.

Koko maan kattavan kanta-arvion mukaan peuroja on runsaat 42 000 yksilöä. Valkohäntäpeurojen kanta painottuu voimakkaasti maan lounaisosaan, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Hämeeseen sekä Uudellemaalle.

Fakta

Valkohäntäpeuran tunnistaa perästä

 Valkohäntäpeura ei kuulu Suomen alkuperäislajeihin, vaan laji on tuotu maahan 1930-luvulla Pohjois-Amerikasta.

 Valkohäntäpeura on huomattavasti hirveä pienempi eläin. Nimensä mukaisesti peuran tunnistaa alta valkeasta hännästä.

 Lajin kiima-aika on marraskuussa. Toukokuussa naaras synnyttää yleensä 1-2 vasaa.

 Valkohäntäpeurakanta on painottunut pitkälti Hämeeseen, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle. Muualla maassa niitä on harvakseltaan.

 Peurakolareita tapahtuu Suomessa keskimäärin vajaat 4 500 vuodessa. Eniten kolareita tapahtuu Varsinais-Suomessa, missä peuroja on eniten.

Suurin yksittäinen kannan kasvua säätelevä tekijä on metsästys.

"Metsästyssaalis on viime vuosina ollut kannan kokoon verrattuna sen verran pieni, että se on mahdollistanut kannan kasvun. Pari edellistä leutoa talvea ovat myös hankaloittaneet metsästystä", Eronen kertoo.

Riistakeskuksen riistasuunnittelija Antti Piirosen mukaan vähälumiset talvet ovat pienille hirvieläimille suotuisia siitäkin syystä, että ne löytävät silloin helpommin ravintoa eivätkä päädy yhtä helposti saaliseläinten, kuten ilveksen, ravinnoksi.

Piironen kertoo valkohäntäpeurakannan kasvaneen vuodesta 2005 lähtien ja olevan nyt huipussaan.

Toinen kantaa kasvattava tekijä on sen rakenne. Eronen kertoo naaraita olevan nyt runsaasti suhteessa uroksiin, jolloin vasoja syntyy poikkeuksellisen paljon.

Suurin ongelma valkohäntäpeurakannan kasvussa ovat peurakolarit. Eniten peurakolareita tapahtuu Varsinais-Suomessa, missä peuroja on kaikkein eniten.

Myös Satakunnassa kolarien määrä on lähtenyt nousuun, kertoo liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang ely-keskuksesta.

"Kannan suuruus korreloi suoraan liikenneonnettomuuksien määrään. Onnettomuuksia saattaakin tulla tänä vuonna ennätysmäärä", Klang sanoo.

Liikenteessä kannattaa olla tarkkana etenkin peurojen kiima-aikana marras-joulukuussa.

Toinen ongelma valkohäntäpeurojen kannan kasvussa ovat niiden tekemät vahingot viljelmille.

Erosen mukaan vahingot eivät ole merkittävästi lisääntyneet, vaikka kanta onkin kasvanut ennätyssuureksi. Esimerkiksi Uudellamaalla peurojen tiedetään kuitenkin aiheuttaneen vahinkoja muun muassa rypsi- ja rapsiviljelmille sekä perunamaille.

Valkohäntäpeurakannan kasvu näkyy myös tulevalle metsästyskaudelle myönnettävien kaatolupien määrässä. Kaiken kaikkiaan lupia myönnettiin tänä vuonna noin 25 800.

"Pyyntilupien määrä kasvoi viime vuosiin verrattuna selvästi. Eniten lupien määrä kasvoi Etelä-Hämeessä, missä lupia myönnettiin 19 prosenttia enemmän kuin viime vuonna", Eronen kertoo.

Uudellamaalla lupia myönnettiin 16 prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna.

Erosen mukaan peurojen metsästys tulisi tänä vuonna aloittaa ajoissa eikä odotella lumen tuloa.

Kannan säätelemisen lisäksi syyskuun viimeisenä lauantaina alkavalla metsästyskaudella pyritään tasoittamaan valkohäntäpeurojen sukupuolijakaumaa eli metsästämään naaraita aiempaa enemmän suhteessa urosten määrään.

Peuran metsästyskausi jatkuu tammikuun loppuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat