Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskaan liikenteen osuus kännykkärikkeistä on kasvanut

Kännykän käyttö ajon aikana nousemassa jopa alkoholin käyttöä suuremmaksi riskitekijäksi, Poliisihallitus sanoo

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Kuljetusyrittäjä Timo Kima ajaa paitsi raskasta liikennettä, myös erikoiskuljetuksen saattoautoa. Hän käyttää ajaessaan handsfree-laitetta. "Tien päällä tilanteet muuttuvat salamannopeasti", Kima sanoo.
Kuljetusyrittäjä Timo Kima ajaa paitsi raskasta liikennettä, myös erikoiskuljetuksen saattoautoa. Hän käyttää ajaessaan handsfree-laitetta. "Tien päällä tilanteet muuttuvat salamannopeasti", Kima sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Yhä useampi autolla ajon aikana kännykän käytöstä kiinni jäävä on raskaan liikenteen kuljettaja. Asia selviää Poliisihallituksen HS:n pyynnöstä keräämistä tiedoista.

Poliisihallituksen mukaan kännykkärikkeet ovat vuodesta 2011 vähentyneet 10–15 prosenttia vuodessa. Tänä vuonna ne ovat vähentyneet viidellä prosentilla.

Raskaan liikenteen puolella tapausten määrä on pysynyt viime vuosina keskimäärin ennallaan. Raskaan liikenteen osuus kännykkärikkeistä näyttää siis kasvaneen.

Tänä vuonna jo melkein yhtä moni kuorma-auton tai linja-auton kuljettaja on jäänyt kiinni kännykän käytöstä ajon aikana kuin viime vuonna yhteensä.

Kesäkuun loppuun mennessä määrä oli 200 kuljettajaa. Koko vuoden 2014 aikana yhteensä 250 kuljettajaa jäi kiinni.

Ammattikuljettajien kännykän käyttö nousi maanantaina uutisaiheeksi, kun kävi ilmi, että Hyvinkään rautatieasemalla maaliskuussa syntynyt yli 100 ihmisen hengen vaarantava tilanne johtui mahdollisesti kuljettajan matkapuhelimen käytöstä juuri ennen junan liikkeelle lähtöä.

Tänä vuonna jo melkein yhtä moni kuorma-auton tai linja-auton kuljettaja on jäänyt kiinni kännykän käytöstä ajon aikana kuin viime vuonna yhteensä.

Kesäkuun loppuun mennessä määrä oli 200 kuljettajaa. Koko vuoden 2014 aikana yhteensä 250 kuljettajaa jäi kiinni.

Poliisihallituksen mukaan kännykän käyttö ajon aikana on nousemassa jopa alkoholin käyttöä suuremmaksi riskitekijäksi liikenteessä ylipäätään.

On arvioitu, että matkapuhelimeen puhuminen nelinkertaistaa onnettomuusriskin ja tekstiviestin kirjoittaminen nostaa sen 23-kertaiseksi.

Suomen kuljetus- ja logistiikka SKAL ry:n asiantuntijapalveluiden päällikön Petri Murron mukaan kuljettajien kännykän käyttö on "liian yleistä". Hän tosin toteaa, että hands free -laitteiden kehittyminen on omiaan vähentämään kännykkään puhumista ajon aikana. Nettiyhteys saattaa kuitenkin houkutella selaamaan älypuhelinta. Hänen mukaansa ammattiliikenteen hyvä puoli on jatkuva koulutus, joka tarjoaa mahdollisuuden muistuttaa kuljettajia huomion herpaantumisen vaaroista.

Kuljetusyrittäjä Timo Kima näkee älypuhelimen käytön ajan ilmiönä, josta on syytä huolestua. Hän arvelee älypuhelimen käytön olevan ongelma nimenomaan maanteillä.

Yksi syy ilmiön yleisyydelle on työn hektisyys: joskus esimerkiksi yhteystietoja pitää kaivaa ajaessa.

Toinen tekijä on työn yksinäisyys. Jos takana ja edessä on tuntien ajo tyhjällä moottoritiellä, alkaa kaivata seuraa vaikka sosiaalisesta mediasta. Lisäksi uudet autot ovat hiljaisia ja mukavia ajaa. Voi syntyä harha, että kännykän katsomiselle jää aikaa.

"Tien päällä tilanteet muuttuvat salamannopeasti. Kuljettajat eivät ole yli-ihmisiä. Ei ole mahdollista tehdä kahta asiaa samaan aikaan", Kima sanoo.

Lyhyenkin viestin lähettäminen voi viedä huomion liikenteestä viideksi sekunniksi. Sinä aikana ajoneuvo ehtii esimerkiksi 80 km/h vauhdissa edetä hallitsemattomasti 111 metriä.

Työsuojelusihteeri Pasi Ritokoski Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:sta sanoo, että kännykän käyttöä ilman hands freeta tapahtuu lähinnä rahtikuljettamisen puolella.

"Henkilökuljettamisessa matkustajat puuttuvat asiaan äkkiä", hän sanoo.

Ritokosken mukaan kännykän käyttö ajon aikana on ammatti kuljettajilla AKT:n kentällä tekemän tarkkailun perusteella varsinkin henkilöliikenteessä vähentynyt siitä huolimatta, että nykyään puhelimella voi tehdä kaikkea muutakin kuin puhua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat