Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Aurinkoenergia on yli puoliksi kotimaista

"On sääli, että kunnat tuijottavat vain takaisinmaksuaikoja"

Kotimaa
 
Pekka Fali
Aurinkoenergian kasvu on Suomessa ollut tänä vuonna maltillista.
Aurinkoenergian kasvu on Suomessa ollut tänä vuonna maltillista. Kuva: Pekka Fali

Suomalaisten aurinkoenergiahankkeiden kotimaisuusaste vaikuttaa luultua suuremmalta, Aalto-yliopiston aurinkoenergiahanke Finsolar vihjaa.

Hankkeessa tutkittiin neljän erilaisen asennetun aurinkovoimalan kustannuksia. Mukana oli yksi omakotitalo ja kolme julkisiin rakennuksiin pystytettyä kattovoimalaa. Kahdessa hankkeessa paneelit olivat ulkomaisia, kahdessa kotimaisia.

Hankkeiden kotimaisuusasteet olivat 48, 59, 62 ja 71 prosenttia. Tämä yllätti tutkijat, sillä paneelitekniikka tulee valtaosin Aasiasta. Kotimaisuusastetta nostavat suunnittelu, kiinnitysrakenteet ja asennus.

"Asennuksen osuus on itse asiassa todella merkittävä, vaikka paneelit tulisivatkin ulkomailta", sanoo projektinvetäjä Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.

Aurinkoenergian kasvu on Suomessa ollut tänä vuonna maltillista. Ensimmäiset isot hankkeet ovat suunnitteilla, mutta niitä ei ole toteutettu.

Paneelien hinnanpudotus on tuonut järjestelmät kotitalouksien ulottuville, mutta kannattavuus vaihtelee.

Itse tuotetun sähkön mahdollisimman täysimääräinen käyttäminen on tutkijoiden mukaan kannattavaa, mutta itse tuotetun piensähkön myyminen markkinoille sen sijaan ei.

Itse käytetystä kotitaloussähköstä ei tarvitse maksaa sähköveroa eikä siirtomaksua, mutta verkkoon myydystä pitää.

Tutkijat arvostelevat takaisinmaksuaikojen nostamista ainoaksi kannattavuuden mittariksi.

Aurinkojärjestelmien takaisinmaksuajaksi lasketaan nykyhinnoilla noin 10–20 vuotta. Esimerkiksi kunnat odottavat silti korkeintaan 6–8 vuoden takaisinmaksuaikaa.

Tutkijoiden mukaan takaisinmaksuaika ei mittaa riittävästi hyötyjä. Pitkäikäisiä aurinkoenergiajärjestelmiä tulisi kuluerän sijaan ajatella tuottavina sijoituksina, tutkijat peräävät.

"30 vuoden käyttöiällä sisäiset korkokannat näyttävät erittäin hyviltä. On sääli, että kunnat tuijottavat vain takaisinmaksuaikoja."

Finsolar on lähtökohdiltaan aurinkoenergiamyönteinen projekti: se etsii kanavia alan kasvulle Suomessa.

Taustatukea se saa siitä, että useat energiaprofessorit ovat vaatineet Suomelta kiriä uusiutuvien energiamuotojen tuotannossa. Muista Pohjoismaista Ruotsi ja Tanska ovat selvästi Suomea edellä aurinkoenergiamarkkinoilla.

"Suomi on ainoa EU-maa, jolla ei ole virallisia aurinkoenergiatavoitteita", suomii Finsolar-projektin johtaja, professori Raimo Lovio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat