Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite ehdottaa yhteistä katsomusainetta

Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettajat suhtautuvat varauksellisesti yhteiseen katsomusaineeseen

Kotimaa
 

Peruskouluihin ehdotetaan uudessa kansalaisaloitteessa kaikille oppilaille yhteistä katsomusainetta nykyisen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen tilalle. Aloitetta perustellaan sillä, että nykyisessä mallissa oppilaita erotellaan tarpeettomasti uskontokunnan perusteella.

Tavoitteena on myös, että yhteinen katsomusaine lisäisi ymmärrystä siitä, kuinka erilaiset ihmiset tulevat keskenään toimeen. Aloitteen nimienkeruu alkoi torstaina.

Artikkeliin liittyvät

Nykyinen malli ei kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan kohtele oppilaita yhdenvertaisesti eikä katsomusainetta saa valita vapaasti.

"Kansalaisaloite tehtiin siksi, että asiasta on keskusteltu parikymmentä vuotta, mutta asia ei ole edistynyt", sanoo Ritva Hujanen, joka on yksi aloitteen takana olevista yksityishenkilöistä.

Hujanen on ammatiltaan luokanopettaja. Moni aloitteen takana olevista työskentelee opetusalalla.

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien liiton Feton puheenjohtajan Ukri Pulliaisen mielestä on hyvä, että aiheesta herätellään keskustelua. Hän arvioi, että uskontojen asema voisi yhteisessä katsomusaineessa korostua.

"Tulee kilpailu, minkä kokoisen siivun mikäkin uskonto saa."

Pulliaisen mukaan pahimmassa tapauksessa saattaisi käydä niin, että kaikkia katsomuksellisia kysymyksiä käsiteltäisiin uskontokysymyksinä.

"Uskonnolliset kysymykset muodostavat kuitenkin vain pienen osan lapselle ja nuorelle merkittävistä katsomuksellisista kysymyksistä."

Pulliaisen mielestä elämänkatsomustiedon opetuksessa suurimmat ongelmat liittyvät siihen, ettei kaikissa kouluissa järjestetä aineen opetusta ja opetuksen taso vaihtelee.

Suomen uskonnonopettajien liiton puheenjohtaja Anna Saurama suhtautuu varauksellisesti kansalaisaloitteeseen.

"Kansalaisaloite ei mielestämme tuo riittävästi esille uskontojen opiskelun merkitystä kulttuurien ja yhteiskuntien ymmärtämisen kannalta", Saurama sanoo.

Sauraman mielestä on selvää, että aloitteen peräämä vuoropuhelun lisääminen ja ihmisten leimaamisen välttäminen ovat kannatettavia tavoitteita. Sauraman mielestä nyt ei ole tarvetta radikaaleihin uudistuksiin, koska uskonnon opetussuunnitelman perusteita on juuri uudistettu.

"Uusi uskonnon opetussuunnitelma on aiempaa laajakatseisempi ja huomioi eri uskonnot ja katsomukset paremmin", Saurama sanoo.

Opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta kertoo, että uskontojen ja elämänkatsomustiedon uudistettujen opetussuunnitelmien mukainen opetus alkaa syksyllä 2016. Opetussuunnitelmissa korostetaan uskontojen vuoropuhelua.

Iivosen mukaan Ruotsissa ja Norjassa on saatu kielteisiä kokemuksia yhteisestä katsomusaineesta.

"Ruotsissa opetus on ollut enemmän yhteiskuntaan liittyvää opetusta, johon meillä on jo oma aineensa, yhteiskuntaoppi. Jos katsomusopetus menee meillä uskonnottomaan suuntaan, katsomusopetus ei palvele nykyistä tarkoitustaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat