Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyöstä pois odotettua enemmän

Osa kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin kehitysaputuesta muutetaan lainoiksi

Kotimaa
 
Sakari Piippo Lehtikuva
Filippiiniläinen Ruvelyn M. Conde lastensa Angelican (vas.) ja Shaira Maen kanssa uuden kotinsa edessä, jonka kehitysyhteistyöjärjestö Plan rakensi hirmumyrskyssä tuhoutuneen tilalle.
Filippiiniläinen Ruvelyn M. Conde lastensa Angelican (vas.) ja Shaira Maen kanssa uuden kotinsa edessä, jonka kehitysyhteistyöjärjestö Plan rakensi hirmumyrskyssä tuhoutuneen tilalle. Kuva: Sakari Piippo Lehtikuva

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan suurimmat leikkaukset ensi vuonna kohdistuvat kehitysyhteistyöhön.

Budjettiehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna perjantaina.

Valtiovarainministeriö arvioi tänään torstaina, että leikkaukset kehitysyhteistyöhön ovat suurempia kuin hallitusohjelmassa linjattiin.

Leikkaukset ovat valtiovarainministeriön mukaan 330 miljoonaa euroa. Summasta 130 miljoonaa euroa on kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin tukien muuttamista lainoiksi.

Merkittävää hallituksen linjauksessa on myös se, että kehitysavun painopisteet muuttuvat.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka arvioi kesäkuussa, että kehitysavun tärkein painotus on tyttöjen ja naisten aseman kehittämisessä.

Toivakka arvioi myös, että yritykset täytyy saada vahvemmin mukaan kehitysyhteistyöhön.

Finnfund on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö, joka tarjoaa pitkäaikaista riskirahoitusta hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä.

Valtiovarainministeriön mukaan työttömyysturvasta kertyvien säästöjen lykkääntymisen takia kehitysapurahoja joudutaan edelleen kiristämään.

"Hallitusohjelmassa oli 300 miljoonan euron leikkaus kehitysyhteistyöhön. Kesäkuussa tehtyjen päätösten jälkeen muita säästöjä jouduttiin kuitenkin kasvattamaan, koska säästöt ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta lykkääntyivät vuodella. Hallitus päätti muuttaa vielä 30 miljoonaa euroa kehitysyhteistyön määrärahoista edelleen lainoiksi. Koko leikkaus on 330 miljoonaa euroa varsinaisesta kehitysavusta, josta 130 miljoonaa euroa menee Finnfundin pääomittamiseen ja lainoihin", valtiovarainministeriöstä arvioidaan.

Valtiovarainministeriön mukaan painotus Finnfundiin on syntynyt ulkoministeriön ehdotuksen myötä.

Toukokuussa arvio Finnfundin tarvitsemasta lainasta oli vielä 100 miljoonaa euroa.

Hallitusohjelman kirjaus toukokuulta on, että "kehitysyhteistyöhön käytettäviä määrärahoja leikataan 200 miljoonalla eurolla. Lisäksi avustusmuotoisesta tuesta muutetaan 100 miljoonaa euroa lainaksi Finnfundin pääomittamiseen, joka finanssisijoituksena ei lasketa menoksi kansantalouden tilinpidossa."

Kehitysyhteistyön järjestö Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen on valtiovarainministeriön arviosta järkyttynyt.

"Finnfundille myönnetään yli sadan miljoonan euron lisälainoitus, vaikka kehitysrahoitusyhtiö ei itsekään ole pyytänyt kuin 40 miljoonaa lisäeuroa toiminnalleen", hän sanoo.

Lappalainen korostaa, että vaikka Finnfund saa lisää lainaa, kansalaisjärjestöille ei ole luvassa helpotuksia. Hallitus aikoo leikata kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä 49 miljoonaa euroa ensi vuonna.

"Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön on suunnitteilla 43 prosentin leikkaukset. Tänä vuonna valtio myöntää järjestöille 114 miljoonaa euroa tukea, joten leikkauksilla saataisiin aikaan 49 miljoonan euron säästöt", Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan yritysten ja kansalaisjärjestöjen välille ei tulisi tehdä näin suurta linjajakoa.

"Kansalaisjärjestöt tekevät pitkäjänteistä työtä kehitysmaiden pienyrittäjyyden tukemiseksi ja yksityissektorin edellytysten tukemiseksi. Tämä työ vaikeutuu vakavasti leikkausten vuoksi", Lappalainen sanoo.

"Yritystuki ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen ovat joutuneet vastakkain, vaikka niiden välillä on selvä kytkentä."

Valtiovarainministeriö neuvottelee elokuun lopulla talousarvioehdotuksestaan muiden ministeriöiden kanssa.

Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi pidetään 9.–10. syyskuuta.

Hallituksen esitys vuoden 2016 talousarvioksi annetaan 28. syyskuuta.

Tämän jälkeen eduskunta ryhtyy käsittelemään sitä.

kaisa Rautaheimo HS
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat