Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito jakoi mielipiteet HS-kyselyssä

Liki puolet vastaajista ajatteli, ettei alle kaksivuotiasta tarvitse hoitaa kotona

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Marja Mäenpää haki Martin Mäenpään päiväkodista Lauttasaaressa Helsingissä. Viime viikolla päiväkodin aloittanut Martin, 1, on viihtynyt hoidossa hyvin.
Marja Mäenpää haki Martin Mäenpään päiväkodista Lauttasaaressa Helsingissä. Viime viikolla päiväkodin aloittanut Martin, 1, on viihtynyt hoidossa hyvin. Kuva: Laura Mendelin HS

Pitäisikö vanhemman hoitaa alle kaksivuotiasta lasta kotona sen sijaan, että laittaisi tämän päivähoitoon?

HS:n vanhemmuuskyselyn vastaajista 38 prosenttia oli täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että kotihoito on parasta tämän ikäiselle lapselle. Vastaajista 46 prosenttia oli sen sijaan sitä mieltä, että lapsen voi viedä päivähoitoon.

Tästä on kyse

 HS esitti verkkokyselyssä lukijoille 15 väitettä vanhemmuudesta.

 Kyselyyn vastasi 1.–8. kesäkuuta noin 20 000 ihmistä. Siihen voi yhä vastata osoitteessa hs.fi/vanhemmuuskysely.

Vanhemmuutta koskeviin väitteisiin vastasi HS:n verkkosivuilla kesäkuussa noin 20 000 ihmistä. HS on julkaissut kyselyn tuloksista juttuja kesän aikana.

Lastenhoitoon liittyvien mielipiteiden jakautuminen kertoo Vanhempainliiton toiminnanjohtajan Ulla Siimeksen mukaan perheiden erilaisista tilanteista.

"Se osoittaa, ettei ole yhtä oikeaa mallia hoidon järjestämiseksi, vaan jokaisen perheen pitää miettiä, miten meidän perheessä asioihin suhtaudutaan ja tehdä ratkaisut sen mukaisesti", Siimes sanoo.

HS:n kyselyn vastaajien näkemykset heijastelevat todellista tilannetta, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan kaksivuotiaista puolet on päivähoidossa. Alle yksivuotiaat hoidetaan pääsääntöisesti kotona, ja yksivuotiaista hoidossa on 29 prosenttia.

"Kohtuullisen lyhyt päivä pienessä ryhmässä voi olla alle kaksivuotiaallekin hyvä ratkaisu, mutta iso päiväkotiryhmä ja pitkä päivä ei ole kasvatuksellisesta ja kiintymyssuhteen näkökulmasta ihanteellisinta", sanoo Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntija, sosiaalipsykologi Anja Saloheimo.

Päivähoidon viime viikolla aloittanut Martin Mäenpää, vuosi ja yhdeksän kuukautta, on viihtynyt päiväkodissa hyvin. Pojan isä hoiti lasta kotona helmikuusta asti, jolloin äiti palasi töihin.

"Martin on reipastunut kesän aikana ja hänet voi jättää hyvillä mielin hoitoon. Mutta jos hänen isänsä ei olisi halunnut jäädä kotiin, olisin vienyt hänet hyvillä mielin hoitoon jo aiemminkin", Marja Mäenpää kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Mäenpään mielestä lapsi saa päiväkodissa enemmän virikkeitä kuin kotona, jossa hän saattaa joskus tylsistyä.

"Töihin paluu teki itselleni hyvää. En stressaa päivän aikana siitä, että lapsi on päivähoidossa, vaan luotamme hoitajiin."

Jani Moilasen lapset Pihla, 7, ja Aarni, 4, Moilanen aloittivat päivähoidon lähempänä kolmea ikävuotta. Lasten äidin palattua töihin isä hoiti Pihlaa muutamia kuukausia ja Aarnia puolitoista vuotta. Pihla oli hoidossa osa-aikaisesti silloin, kun pikkuveljeä hoidettiin kotona.

"Kotiin oli mahdollista jäädä taloudellisesti, emmekä raaskineet laittaa heitä hoitoon pienempinä. Halusimme, että lapset pystyvät kommunikoimaan, kun päivähoito alkaa. Siinä vaiheessa he osasivat kertoa hyvin mielipiteitään ja kaipasivat leikkikavereita", Jani Moilanen kertoo.

HS:n kyselyn vastaajista jopa 44 prosenttia oli sitä mieltä, että alle kolmevuotiaan lapsen vanhemman pitäisi tehdä lyhennettyä työaikaa. 29 prosenttia katsoi, ettei tämä ole tarpeellista.

Vanhempainliiton Siimeksen mukaan lyhennettyä työaikaa puoltavien vastaajien osuus oli yllättävä.

"Ehkä pikkulapsiperheissä osataan tehdä joustavia työaikaratkaisuja, kuten etätyötä tai käyttää liukuvaa työaikaa hyväkseen. Toisaalta tulos voi kertoa myös luottamuksesta varhaiskasvatukseen", Siimes pohtii.

Siimes muistuttaa, että kaikille lyhennetyn työajan tekeminen ei ole taloudellisesti mahdollista. Toisaalta työmäärä ei välttämättä pienene, vaan työt tehdään lyhyemmässä ajassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat