Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilain uudistus saa jatkoa – "Turha sääntely olisi syytä purkaa"

Keskusta tiukentaisi, perussuomalaiset vapauttaisi alkoholin myyntiä

Kotimaa
 
Sabrina Bqain
Stadin panimon baari toimii Suvilahdessa. Pienpanimot ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina.
Stadin panimon baari toimii Suvilahdessa. Pienpanimot ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Kuva: Sabrina Bqain

Alkoholipolitiikasta on odotettavissa jälleen kiivasta keskustelua, kun hallitus alkaa syksyllä valmistella alkoholilain kokonaisuudistusta. Uudistus on ollut vireillä jo vuosia, ja se on kompastunut moneen kertaan erilaisiin kohuihin kuten keskioluen laimennuspuheisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriötä nyt hallitsevat puolueet ovat alkoholipolitiikassaan täysin eri linjoilla. Keskusta on ajanut tiukennuksia myyntiin ja on jopa esittänyt keskioluen laimentamista. Perussuomalaiset taas vapauttaisi myyntiä, veisi viinit ruokakauppaan ja voisi harkita jopa Alkon monopolin purkamista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) esikunnasta kerrotaan, että uudistus aiotaan tehdä. Ministeri ei kuitenkaan halua tässä vaiheessa sanoa vastuualueelleen kuuluvasta, tulenarasta asiasta mitään.

"Syksyn kuluessa täsmentyy, mitä asioita siihen tulee. Valmistelutyötähän on vuosien mittaan tehty jo hirveästi", johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Hallituspuolueet ovat samoilla linjoilla siinä, että alkoholi ei ole pelkästään sosiaalipolitiikkaa. Pienpanimot ja tilaviiniyrittäjät saavat puolueilta ymmärrystä.

"Turha sääntely, joka estää pienyrittäjiä saamasta tuotteitaan myyntiin, olisi syytä purkaa", sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sanoi HS:lle torstaina.

Mäntylä oli laatimassa vuosi sitten puolueensa alkoholipoliittista linjaa, joka julisti loppua sääntelyn ja kontrollin aikakaudelle. Viinit ja miedot juomat voisi sen mukaan viedä ruokakauppoihin. Puolue olisi myös valmis harkitsemaan Alkon monopolin lakkautusta.

Mäntylä toivoo edelleen alkoholipolitiikasta laajaa keskustelua. Hänestä päihdeongelmia pitäisi torjua ensisijaisesti puuttumalla niiden todellisiin syihin, kuten yksinäisyyteen ja elämänkriiseihin.

Edellinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sai aikaan valtavan kohun ja puolueensa kannatuslukuihin kuopan, kun hän ehdotti viime vuoden alussa keskioluen myynnin siirtämistä Alkoon, keskioluen laimentamista ja myyntiaikojen lyhentämistä. Sen jälkeen Huovinen laittoi uudistuksen jäihin.

Myös keskustan alkoholipoliittisessa ohjelmassa ehdotettiin kaksi vuotta sitten ruokakaupoissa myytävän keskioluen laimentamista. Puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti kuitenkin kohun jälkeen, että se ei ole puolueen tavoite.

Aiemmista kokemuksista viisastuneena Sipilän hallitus ei ole kirjannut hallitusohjelmaansa alkoholilaista mitään. Uudistuksen tarpeellisuudesta kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä.

"Lakihan henkii vuoden 1932 kieltolain jälkeistä aikaa. Alkoholielinkeino on nyt hyvin vahva ja sillä on vahvat lobbarit. Ennen oli vain Alko", Paaso sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat