Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskukset aivan täynnä koko Suomessa – "Heinäkuu yllätti meidät täysin"

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut rajusti viime viikkoina

Kotimaa
 
Helsingin vastaanottokeskus: Tila ei riitä
Helsingin vastaanottokeskus: Tila ei riitä
Helsingin vastaanottokeskuksen Kaarlenkadun toimipisteen apulaisjohtaja Mari Saari kertoo, miten toimipisteessä vastataan turvapaikanhakijoiden alati kasvavaan määrään. Toimittaja: Hannes Nissinen. Kuvaus: Laura Mendelin. Leikkaus: Janne Elkki.

Vastaanottokeskukset ovat täynnä koko Suomessa. Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut rajusti heinäkuun puolesta välistä lähtien. Kun koko viime vuonna hakijoita oli yhteensä 3 651, tällä viikolla hakijoiden määrä on noussut nyt jo 4 800:an. Pelkästään kolmen viime viikon aikana turvapaikanhakijoita on tullut 1 300 lisää.

"Heinäkuu yllätti meidät täysin. Vauhti on vain kiihtynyt", toteaa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Helsingin Kaarlenkadun vastaanottokeskuksesta bussikuljetus vei keskiviikkona viisikymmentä turvapaikanhakijaa Kirkkonummelle järjestettyyn hätämajoitukseen. Yhtä paljon ihmisiä lähti Punavuoren toimipisteestä.

Irakilainen hakkeriaktivisti Haidar Bassem, 27, lähti kuukausi sitten Irakin Bagdadista. Helsingin Sanomat haastatteli häntä Kosin saarella (HS 7.8). Nyt Bassem on Helsingin vastaanottokeskuksessa.
Irakilainen hakkeriaktivisti Haidar Bassem, 27, lähti kuukausi sitten Irakin Bagdadista. Helsingin Sanomat haastatteli häntä Kosin saarella (HS 7.8). Nyt Bassem on Helsingin vastaanottokeskuksessa.

Bussin takaosassa istunut nuori irakilainen Hussein Masood, 20, oli ollut Kaarlenkadulla yli kuukauden.

"Viime päivinä on ollut täyttä ja osa ihmistä on nukkunut patjoilla olohuoneessa."

"Keskuksessamme on kaksisataa paikkaa ja ihmisiä on ollut yhteensä 298. Työntekijät ovat kovilla ja kaikki tekevät pitkää päivää", kertoo bussikyyditystä valvonut Kaarlenkadun toimipisteen apulaisjohtaja Mari Saari.

Tilanne ei Saaren mukaan tullut työntekijöille täytenä yllätyksenä, kun ottaa huomioon Eurooppaan saapuvien siirtolaisten määrän. Näin nopeaan ihmismäärän kasvuun ei kuitenkaan oltu osattu valmistautua.

"Aiemmin vastaanottokeskukset ovat olleet 95 prosenttisesti täynnä, nyt tilaa ei ole ollenkaan."

Maahanmuuttoviraston vuokraama väliaikaismajoitus toimii Kirkkonummella Saaren mukaan seuraavan kahden tai kolmen kuukauden ajan.

Kaupunki on majoittanut osan turvapaikkaa hakevista Helsingin hostelleihin.

Yksi viime päivinä Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista on irakilainen hakkeriaktivisti Haidar Bassem, 27. HS tapasi Bassemin aiemmin Kosin lomasaarella (HS 7.8.2015), jonne Bassem oli matkustanut 14 hengen kumiveneessä, johon oli ahdettu 50 pakolaista. Hän on tallentanut matkan videolle, jota hän esittelee vastaanottokeskuksen aulassa.

Bassem on Suomeen saavuttuaan yöpynyt hostellimajoituksessa.

"Asiaa on verrattava muihin maihin, kuten Kreikkaan, jossa nukuimme puistoissa. Suomessa ihmisiä kohdellaan kunnioituksella, jota ei kaikissa muissa maissa näe."

Eniten turvapaikanhakijoita on tullut Irakista, jossa levottomuudet ovat kiihtyneet Yhdysvaltain vähennettyä joukkojaan maassa ja terroristijärjestö Isisin alettua vallata alueita. Myös Somaliasta ja Afganistanista tulee nyt paljon turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikkö teki kesän alussa arvion majoituspaikkojen tarpeesta sen hetkisten tulijoiden mukaan. Tarkoituksena oli avata uusia vastaanottokeskuksia elo–syyskuussa. Viime viikkoina turvapaikanhakijoiden yllättävän suuri määrä on pakottanut toimimaan aiottua nopeammin.

"Uudelleen avattu Punkalaitumen vastaanottokeskus on jo täyttynyt, ja Ruukissakin on aloitettu majoitus", Kuuluvainen kertoo.

Ruukin vastaanottokeskus oli tarkoitus ottaa uudelleen käyttöön vasta tämän kuun lopulla, mutta majoituspaikkoja tarvittiin jo aiemmin. Kuun alussa avatun vastaanottokeskuksen kaikki paikat eivät ole vielä käytössä, koska siellä tehdään yhä remonttia.

Myös syyskuussa avattavaksi tarkoitettu Tornion vastaanottokeskus piti ottaa käyttöön etuajassa. Tornion remontin on tarkoitus valmistua ensi kuussa, jolloin loputkin vastaanottokeskuksen paikat saadaan käyttöön.

"Suurin piirtein kaikissa yksiköissä on ihmisiä ylipaikoilla. Joka paikassa on patjamajoitusta", Kuuluvainen sanoo.

Vastaanottoyksiköllä on useita eri vaihtoehtoja seuraavan vastaanottokeskuksen sijainnista. Neuvottelut ovat yhä käynnissä, joten Kuuluvainen ei halua kertoa, mitä vaihtoehdot ovat.

Tähän mennessä vastaanottoyksikkö on voinut toimia nopeasti, koska uusien vastaanottokeskusten suunnitelmat oli jo tehty. Seuraavat lisäykset eivät välttämättä suju yhtä nopeasti.

"Remontit ja henkilökunnan rekrytointi voivat viivästyttää toiminnan aloittamista. Onneksi tähän mennessä asiat ovat sujuneet hyvin", Kuuluvainen sanoo.

Vaikka hakijamäärän nopea kasvu tulikin yllätyksenä, se oli kuitenkin odotettavissa jossain vaiheessa.

"Tämä ilmiö on ollut nähtävillä eteläisemmässä Euroopassa jo pitkään. Hämmästelimme jo, etteivät hakijamäärät näy täällä", Kuuluvainen kertoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut Suomessa pitkään 3 000–4 000 vuodessa.

Edellisen kerran tätä enemmän turvapaikanhakijoita tuli vuosina 2008–2009, jolloin hakijoita oli noin 6 000. Seuraavina vuosina palattiin kuitenkin tutulle tasolle.

"Silloin varmaan tuudittauduimme siihen ajatukseen, että tämä on se tavallinen taso", Kuuluvainen toteaa.

Enää Kuuluvainen ei usko, että Suomessakaan päästään aiempien vuosien alhaiselle tasolle.

"Vielä ei kannata arvioida, mihin määrä asettuu. Olen kuitenkin sitä mieltä, että paluuta entisiin lukuihin ei ole."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat