Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen ostopoliisikokeilu jäänee viimeiseksi

Keskusta rauhoittui erikoisessa kokeilussa – tai sitten syy on sää

Kotimaa
 

Tampereen kaupungin poikkeuksellinen ostopoliisikokeilu on kestänyt jo puolivälin yli. Ainakin poliisi uskoo, että kokeilu jää tähän kesään.

Kaupunki maksaa tämän kesän ajalta Sisä-Suomen poliisilaitokselle 35 000 euroa siitä, että laitos palkkaa kaksi poliisia neljäksi kuukaudeksi partioimaan erityisesti keskustan alueella.

Tausta

Kokeilu herätti kummastusta

Tampereen kaupungin ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen erikoinen rahoitusyhteistyö herätti kannatusta, kiinnostusta ja kummastusta heti kesän aluksi.

Kokeilun tavoite oli siistiä varsinkin ydinkeskustaa. Moni kaupunkilainen oli kyllästynyt keskustassa rehottavaan päihteiden käyttöön ja häiriöihin.

Palkkaushanke sai kritiikkiä esimerkiksi oikeusoppineilta siitä, että kunta ostaa poliisipalveluja ilman, että siitä on olemassa lainsäädäntöä.

Kaupungintalolla uskotaan, että kokeilu on vähentänyt häiriöitä ydinkeskustassa.

"On sellaista varovaista optimismia. Yleensä asiat ovat hyvin, jos kukaan ei valita. Ei ole pahemmin tullut palautetta, ainakaan siihen malliin kuin vuosi sitten", sanoo apulaispormestari Pekka Salmi (sd).

"Oma mutu-tuntuma keskustan alueelta on, että sillä on ollut positiivista vaikutusta turvallisuustilanteeseen."

Kokeiluun ryhdyttiin juuri viime kesän kokemusten jälkeen, kun kaupunki sai paljon palautetta epäviihtyisäksi ja turvattomaksi muuttuneesta Keskustorista.

Kokeilu lienee Suomessa ensimmäinen laatuaan ja sellaiseksi todennäköisesti myös jää.

"En tässä vaiheessa sano juuta enkä jaata. Haluan sitä ennen faktat tiskiin, mutta positiivinen tunnelma on. Tämä on ollut epätavallista, että kaupunki rahoittaa poliisitoimintaa", Salmi sanoo.

Hän myös muistuttaa, että kolea kesäkin on voinut rauhoittaa keskustaa. Kaupunki ja poliisilaitos arvioivat tulokset myöhemmin syksyllä.

Poliisipäällikkö Markku Luoma sanoo, että kokeilulla on ollut vaikutuksensa, mutta häiriköivät ryhmät ovat voineet siirtyä muille alueille.

"Sellaisiin ylimitoitettuihin odotuksiin emme pysty vastaamaan, jos odotetaan, että siellä jatkuvasti poliisi päivystää ja puuttuu kaikkeen. Kokeilun ideana on ollut poliisin läsnäolon ja näkyvyyden lisääminen", Luoma sanoo.

"Uskon, että tämä on kertaluonteinen juttu. Meillä ei ole pyrkimyksiä tehdä siitä pysyvämpää käytäntöä."

"Kokeilu on herättänyt myös valtakunnallista keskustelua siitä, miten suotavaa tällainen kaupungin rahoitusmalli on ja pitäisikö asia hoitaa valtion rahoituksella."

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat