Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalinen media hiertää parisuhdetta

HS:n suuri mustasukkaisuuskysely keräsi runsaat 2 500 vastausta

Kotimaa
 

HS:n kyselyyn vastanneista 73 prosenttia kertoo olleensa mustasukkainen kumppanistaan. Romanttinen rakkaus näyttää kyselyn mukaan aiheuttavan mustasukkaisuutta muita ihmissuhteita enemmän, mutta jopa 41 prosenttia tunnustaa olleensa kateellinen ystävästään.

HS:n mustasukkaisuuskysely toteutettiin verkossa 29.7.–13.8. välisenä aikana. Vastauksia kertyi 2 534.

Mustasukkaisuutta tutkineen psykologian emeritusprofessorin Lea Pulkkisen mukaan mustasukkaisuudessa on kolme osapuolta: mustasukkainen henkilö, mustasukkaisuuden kohde ja kilpailija, joka voi olla todellinen tai kuviteltu.

"Kilpailijaksi voidaan kokea myös toisen työ tai vaikka Facebook. Tunnetaan menettämisen pelkoa, jos huomio kiinnittyy johonkin muuhun."

Kyselyyn osallistuneet kokivat kilpailijaksi useimmiten puolison vastakkaista sukupuolta olevat ystävät, mutta moni mainitsi myös sosiaalisen median hiertävän suhdetta. Tiivis viestittely kolmannen osapuolen kanssa teki mustasukkaiseksi puolet vastaajista.

67 prosenttia koki mustasukkaisuutta, jos puoliso ihastuu toiseen, mutta lähes neljäsosa hyväksyy ajoittaiset romanttiset tunteet ulkopuolisia kohtaan. Jopa 57 prosenttia oli kuitenkin sitä mieltä, että ihastumisesta ei tarvitse välttämättä kertoa puolisolle. Suudelmasta jättäisi kertomatta noin neljäsosa ja kertaluontoisen seksin salaamisen hyväksyisi viidesosa.

"Sellaista ei pidä tehdä mistä ei voi kertoa puolisolle. Ihastuminen on eri asia, jos se ei johda tekoihin."

"Vastakkaisen sukupuolen kanssa saa olla tekemisissä niin paljon kuin haluaa, kunhan se ei ole romanttista. Luottamus on kaiken pohja."

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan mustasukkaisuutta kannattaa ehkäistä keskustelemalla parisuhteen yhteisistä säännöistä. Suurin osa vastaajista, 97 prosenttia, onkin sopinut kumppaninsa kanssa, mitä muiden kanssa saa ja ei saa tehdä.

Yhteisillä pelisäännöillä ja tunteista keskustelemalla voidaan Vaaralan mukaan välttää väärinymmärryksiä, sillä mustasukkaisuuden kokeminen on hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi flirttailun kokeminen uhaksi riippuu täysin henkilöstä, joten on hyvä, että suhteen molemmat osapuolet ovat toisen ajatuksista selvillä.

"Kilpakosijoiden pelkääminen on kaikkein myrkyllisintä mustasukkaisuutta, ja myrkyttynyt suhde ei voi hyvin."

Mustasukkaisuus voi hiertää parisuhdetta pahasti. Monet vastaajat kertovat sen heikentäneen luottamusta ja lisänneen jännitteitä, ja etenkin nuorella iällä tunteet ovat johtaneet usein eroon. Tosin joillekin mustasukkaisuus on tuonut suhteeseen lisää läheisyyttä ja intohimoakin.

Mustasukkaisuus voi tiettyyn rajaan asti olla jopa imartelevaa ja parisuhdetta sähköistävää. Mikä menee liiallisuuksiin?

Kyselyyn vastaajien mielipide oli melko yksimielinen: kunhan tunne pysyy hallinnassa eikä johda tekoihin, mustasukkaisuus on tervettä.

78 prosenttia vastaajista ei hyväksy toisen facebook-, sähköposti- tai tekstiviestien lukemista missään olosuhteissa. Väkivalta ja toisen elämän jatkuva tarkkailu mainittiin useimmiten sairaalloisen mustankipeyden piirteiksi.

Jos kumppani pyrkii hallitsemaan toisen elämää ja rajoittamaan ystävyyssuhteita, käytöksen taustalta löytyy Lea Pulkkisen mukaan usein vaikeita menetyskokemuksia. Henkilön perusturvallisuus on järkkynyt, jonka takia hän on normaalia taipuvaisempi epäluuloon, suruun ja vihaan. Parisuhteen laatu vaikuttaa mustasukkaisuuteen etenkin naisilla.

"Tutkimuksessamme kävi ilmi, että jos nainen kokee parisuhteen huonoksi, hän ei koekaan olevansa kumppanilleen niin tärkeä. Miehillä laatu ei heijastu tunteeseen niin vahvasti", Pulkkinen sanoo

Miesten mustasukkaisuudesta puhutaan silti Pulkkisen mielestä enemmän, koska sillä saatetaan puolustaa väkivaltaisia tekoja eron jälkeenkin. Voimaton mustasukkaisuus onkin usein solmu, joka ei omin voimin aukea.

"Nämä ovat senlaatuisia asioita, että terapiaan vaan!"

Toisaalta mustasukkaisuudesta voi yrittää pyristellä irti myös kotikonstein. Pulkkisen mukaan yhteinen aika, jaettu hellyys ja kauniit sanat auttavat. Heikko itseluottamus, joka mustasukkaista usein vaivaa, vaatii kohentamista.

Samoilla linjoilla on Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

"Kaikki itsetuntoa vahvistava toiminta tekee mustasukkaiselle ihmiselle hyvää."

Mustasukkaisuus koetaan yleisesti hävettävänä, ja 99 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo peittelevänsä mustasukkaisuuttaan. Vaaranen kuitenkin muistuttaa tunteen luonnollisuudesta: sen tarkoitus on ollut perheen pitäminen yhdessä.

"Perheellinen voi olla sosiaalibiologisesti ohjelmoitu suojelemaan omaa kotiaan mustasukkaisuudella. Se ei tosin toimi niin hyvin kuin se, että kumppani on uskollinen omasta halustaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat