Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät kasaa varjobudjettia, kertoo Ville Niinistö

Vihreiden mukaan noin kahden miljardin euron säästöt vaalikauden aikana riittäisivät

Kotimaa
 
Ville Niinistö mätki Saksan kuripolitiikkaa, hallituksen koulutussäästöjä ja Olli Immosen natsiflirttailuja
Ville Niinistö mätki Saksan kuripolitiikkaa, hallituksen koulutussäästöjä ja Olli Immosen natsiflirttailuja
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvosteli kovin sanoin Juha Sipilän (kesk) hallitusta ja myös Saksan europolitiikkaa perjantaina HSTV:n Studio kulmapöydän haastattelussa. Niinistö mollasi kaikkia hallituspuolueita lupaustensa pettämisestä.

Gallupsuosiossa paistattelevien vihreiden seuraava kohde on hallituksen budjetti.

Oppositiopuolue esittelee ensi viikolla oman varjohallitusohjelmansa, jonka jälkeen on vuorossa varsinainen varjobudjetti, kertoo puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreiden mukaan kuluvan vaalikauden aikana valtiontaloudesta pitäisi säästää menoleikkauksilla ja veronkorotuksilla noin kaksi miljardia euroa. Se on huomattavasti hallituksen aikeita vähemmän.

Niinistö pitääkin "perusoikeistolaisen" hallituksen julkiseen talouteen kohdistamaa neljän miljardin euron säästötavoitetta "kamreerimaisena".

Laura Mendelin HS
Tuoreen HS-gallupin mukaan vihreiden kannatus on kasvanut. "Olemme olleet selkeitä ja johdonmukaisia meidän pääteemoissamme", puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi kannatuksen kasvun syytä.
Tuoreen HS-gallupin mukaan vihreiden kannatus on kasvanut. "Olemme olleet selkeitä ja johdonmukaisia meidän pääteemoissamme", puheenjohtaja Ville Niinistö arvioi kannatuksen kasvun syytä.

"Kaikkein törkein on leikkaus koulutukseen, joka uhkaa koulutuksen tasoa ja lasten tasa-arvoa", Niinistö sanoo.

Niinistö pitää mahdollisena, että oppositio tekee koulutusleikkauksista yhteisen välikysymyksen. Valtiovarainministeriön perjantaina julkistaman budjettiehdotuksen mukaan opetuksesta ja koulutuksesta säästetään ensi vuonna 210 miljoonaa euroa.

Vihreille on kertynyt kesän aikana eräänlaisia windfall-voittoja eli puolue on hyötynyt monista hallituspuolueiden syliin kaatuneista päätöksistä ja kohuista. Toistaiseksi opposition näkyvimmäksi poliitikoksi noussut Niinistö ei myönnä, että kannatus olisi tuulen tuomaa.

"Olemme olleet selkeitä ja johdonmukaisia meidän pääteemoissamme."

Kevään vaaleissa puolue sai ennätyskannatuksen, 8,5 prosenttia. Nyt kannatus on perjantaisen HS-gallupin mukaan 11,4 prosenttia ja ero suurimpaan oppositiopuolueeseen Sdp:hen kaventuu nopeasti.

Valtaosa suomalaisista suhtautuu velkaantumiseen nihkeästi, mutta Niinistö ei pelkää varjobudjetin kaatuvan kansan silmissä uskottavuusongelmiin.

Hän huomauttaa, että vihreät ottaa velkaantumisen taittamisen tosissaan, tosin lääkkeet ovat erilaiset kuin hallituksella. Puolue kohdistaisi säästöt esimerkiksi ympäristölle haitallisiin tukiin, mutta kannustaisi yrittäjyyteen. Tavoitteena olisi työllisyysasteen kasvattaminen.

Niinistö hahmotteleekin osana varjohallitusohjelmaansa kasvupakettia, joka olisi suurempi kuin hallituksella.

Jos vihreät saisivat päättää, luvassa olisi yrittäjyyden tukemiseen suunnatun lisärahan lisäksi muitakin uudistuksia.

Niinistö sanoo, että hallitus keskustelee liikaa normien purkamisesta. Niinistön mukaan vihreät kannattaa "notkeaa sääntelyä", joka työntäisi Suomea poispäin nykyisestä, vanhakantaisesta elinkeinorakenteesta kohti palveluvaltaisempaa taloutta.

"Meidän sääntelymme estää edelleen jakamistalouden yrityksiä pärjäämästä."

Jakamistaloudesta on esimerkki suosittu verkkopalvelu Airbnb, jonka kautta voi vuokrata asunnon tai huoneen lyhyeksi ajaksi.

"Keskitetty, vanhakantainen ajattelu on johtanut siihen, että monet puolueet hakevat Suomelle roolia Euroopan raaka-ainevarastona."

Sen sijaan valtion pitäisi kannustaa "edelläkävijyyteen". Näin syntyisi maailmalla kilpailukykyisiä ja haluttuja tuotteita.

Hallitusohjelman kärkihankkeeksi on kirjattu kunnianhimoinen tavoite, jonka mukaan hiilen käytöstä energiantuotannossa luovutaan ja tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin puolitetaan 2020-luvun aikana.

Siitä huolimatta hallitus ei vihreiden mukaan aja energiamurrosta riittävän voimakkaasti.

Yksi esimerkki vanhakantaisesta ajattelusta on Niinistön mukaan hallituksen tuki Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle, jolla on "selkeä geopoliittinen kytkös Venäjään".

"Ydinvoima ja Fennovoiman kompuroiva hanke henkii keskittyneen, jähmettyneen ja sulkeutuneen poliittisen kulttuurin perintöä, joka pitää Suomen itäeurooppalaisessa mentaliteetissa kiinni. Sillä ei ole mitään tekemistä modernin, notkean ja verkostoituneen elinkeinoelämän kanssa. Sillä ei ole mitään tekemistä markkinatalouden kanssa", Niinistö sanoo.

Myös Talvivaaran suhteen Niinistö olisi jo viheltänyt pelin poikki.

"Nyt hallitus näyttää ottavan ison riskin ympäristön kannalta siinä, että se lähtee tekemään kaivoksesta taloudellisesti kannattavaa ilman kaupallista kumppania. Onko valtion tehtävänä toimia riskisijoittajana ympäristön kannalta hyvin kyseenalaisessa kaivostoiminnassa?"

Näin vihreiden Ville Niinistö kommentoi Fennovoimaa, Olli Immosta ja Dressmannia vain kahdella lauseella
Näin vihreiden Ville Niinistö kommentoi Fennovoimaa, Olli Immosta ja Dressmannia vain kahdella lauseella
HSTV:n Studio Kulmapöytä on havainnut, että vihreiden Ville Niinistö on oppinut puhumaan asioista entistä selkeämmin ja ennen kaikkea lyhyemmin. Mutta pystyykö hän kommentoimaan ajankohtaisia aiheita vain kahdella lauseella?

Vihreiden Ville Niinistö: Saksan johdolla koko Euroopalle käy huonosti
Vihreiden Ville Niinistö: Saksan johdolla koko Euroopalle käy huonosti
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvostelee ankarasti Saksan toimia Euroopan rahapolitiikassa. Niinstö sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä, että Saksan johtama, liian ankara talouspolitiikka näännyttää Kreikan lisäksi koko Euroopan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat