Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyöhön halutaan nyt suomalaisia yrityksiä

"75 prosenttia Finnfundin rahoituksesta käytetään kaikkein köyhimmissä maissa", ministeri arvioi.

Kotimaa
 

Valtiovarainministeriön tänään perjantaina julkaisemasta talousarvioesityksestä käy ilmi, miten kehitysyhteistyöhön kohdistuvat leikkaukset toteutetaan.

Kehitysyhteistyön rahoituksen mallia muutetaan nykyisellä hallituskaudella uuteen uskoon.

Leikkaukset ovat valtiovarainministeriön mukaan 330 miljoonaa euroa. Summasta 130 miljoonaa euroa muutetaan lainaksi ja kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pääomittamiseen.

Finnfund on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö, joka tarjoaa pitkäaikaista riskirahoitusta hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä.

Vielä toukokuussa julkaistussa hallitusohjelmassa leikkaukset kehitysyhteistyöhön olivat 300 miljoonaa euroa.

Finnfundin pääoman korottamiseen esitettiin silloin hallitusohjelmassa 100 miljoonaa euroa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan työttömyysturvasta kertyvien säästöjen lykkääntymisen takia kesäkuussa kehitysapurahoja päätettiin edelleen muuttaa lainoiksi.

Toivakka korostaa, että kesäkuussa talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ehdotus suuremmasta lainasta ei syntynyt ulkoministeriön vaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) aloitteesta.

"Edelleen 30 miljoonaa lisää siirretään Finnfundiin", Toivakka sanoo.

Toivakan mukaan koko summa, 130 miljoonaa euroa käytetään Finnfundin pääomittamiseen. Finnfundin ei tarvitse maksaa summasta takaisin, vaikka talousarvioesityksen mukaan 130 miljoonaa euroa "muutetaan lainaksi sekä pääomittamiseen".

"Summa jää Finnfundiin. Rahaston voi ajatella pankkina, joka rahoittaa suomalaisia yrityksiä. Tulen käyttämään omistajanohjausta tilanteessa", Toivakka sanoo.

Finnfundin rahoituksella tullaan erityisesti edistämään suomalaisten ympäristöratkaisujen eli cleantechin ja biotalouden koulutuksen vientiä kehitysmaihin, Toivakka sanoo.

"Tulen linjaamaan, että 75 prosenttia rahoituksesta tulee käyttää kaikkein köyhimmissä maissa. Omistajanohjauksella varmistetaan, että se kehitysyhteistyö, jota yritykset tekevät on vastuullista. Yritykset harjoittavat kuitenkin maassa liiketoimintaa ja kasvattavat sitä kautta Suomen vientituloja", Toivakka sanoo.

Kyseessä on strateginen valinta, Toivakka sanoo.

"Lisäämme Finnfundin rahoitusta, koska yritysten mukaantuloa kehitysyhteistyöhön Suomessa on toivottu. Yritykset tarvitsevat riskirahoitusta, jotta he voivat lähteä kehitysmaihin viemään osaamistaan. Verrattuna muihin pohjoismaihin Suomi on ollut tässä paljon alemmalla tasolla", Toivakka sanoo.

Toivakka arvioi, että suomalaista osaamista tarvitaan ennen kaikkea infrastruktuurin rakentamiseen, ympäristöongelmien ratkaisemiseen sekä teknologiavientiin.

"Suomalaisille yrityksille annetaan nyt mahdollisuus."

Hän korostaa, että kyse ei ole vastakkainasettelun rakentamisesta perinteisin kehitysavun ja yksityisen sektorin välille.

Kansalaisjärjestöjen puolella närkästystä ovat herättäneet leikkaukset, jotka kohdistuvat eri järjestöjen toimintaan.

Hallitus aikoo leikata kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä 49 miljoonaa euroa ensi vuonna.

"Se, että yksityinen sektori tulee mukaan kehitysapuun, on maailmanlaajuinen trendi. Globaalilla tasolla kannetaan huolta siitä, että julkisen sektorin varoilla kehitysyhteistyön tavoitteita ei pystytä saavuttamaan vaan yksityinen sektori tarvitaan avuksi", Toivakka sanoo.

Yritystoiminnan ja vientisektorin kehittämisen lisäksi Toivakka painottaa Suomen kehityspolitiikassa kolmea muuta painopistettä.

Toivakan ensimmäinen painopiste on tyttöjen ja naisten aseman kehittäminen. Toinen painopiste on demokratiakehityksen tukeminen ja kolmas painopiste ovat kestävät keinot tuottaa ruokaa, puhdasta vettä ja energiaa.

Yritysten ja järjestöjen tulisi tehdä entistä enemmän yhteistyötä, Toivakka arvioi.

"Toivon, että ei luoda vastakkainasettelua vaan yritykset ja järjestöt tekevät entistä enemmän yhdessä. Järjestöillä on paljon kokemusta ja he pystyvät tuomaan sellaista osaamista kehitysmaihin, jota yrityksillä ei ole."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat