Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin palkkasi muuttuu ensi vuonna

Veronmaksajain keskusliiton mukaan pienituloisten ostovoima kasvaa ja suurituloisten vähenee

Kotimaa
 
HS:n Marko Junkkari: Budjetti ei auta akuuttiin talousahdinkoon millään tavalla
HS:n Marko Junkkari: Budjetti ei auta akuuttiin talousahdinkoon millään tavalla
HS:n politiikan ja talouden esimies Marko Junkkari arvioi, että valtiovarainministeri Alexander Stubbin esittelemä ensimmäinen budjettiehdotus ei auta Suomen talouden akuuttia talousahdinkoa millään tavalla. Junkkarin mukaan opposition on kaikkein helpointa tarttua Juha Sipilän (kesk) hallituksen tekemiin koulutusleikkauksiin. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Pekka Mykkänen.

Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi perjantaina ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi. Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan esitetyt muutokset kasvattavat pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Kokonaistilanne pysyy kuitenkin miltei muuttumattomana, sillä suurituloisten ostovoima vähenee.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kuvaa kokonaistilannetta "tasaisen harmaaksi".

"Toinen asia on se, että onko se kielteinen vai myönteinen asia. Näinä ahtaina talousaikoina näkisin, että se on lohdullinen näkymä. Jos palkka ja työ tuntuvat turvatuilta, niin ostovoima ei ainakaan ole alenemassa", Lehtinen sanoo.

Veronmaksajain keskusliiton taulukon mukaan noin 2 200 euroa ansaitsevalle jäisi käteen ensi vuonna lähes sata euroa enemmän kuin tänä vuonna. Rajapyykkinä voidaan pitää noin 3 700 euron kuukausituloja, jolloin ostovoima pysyy ennallaan.

Ostovoimaan vaikuttavat varsinkin työtulovähennyksen korottaminen ja työttömyysvakuutusmaksu. Työtulovähennystä korotetaan 450 miljoonalla eurolla ensi vuonna, mikä lisää pienituloisten ostovoimaa.

Työttömyysvakuutusmaksu nousee työnantajilla ja työntekijöillä 0,5 prosenttiyksikköä. Tämä muutos osuu etenkin yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseviin.

Lehtinen sanoo, että kyseessä on "kiikkulauta". Kevennykset kohdistuvat pienituloisiin, ja suurituloisille oikeastaan vain työttömyysvakuutusmaksun korotuksella on vaikutusta. Lehtisen mielestä veroratkaisu ei muuta mitään merkittävästi, mutta voi auttaa selviämään taloudellisesti vaikeina aikoina.

"Jos me jollain nousemme, niin sillä, että vienti lähtee elpymään ja kotimarkkinoiden kysyntää kyetään pitämään yllä myös budjettisäästöjen aikana."

VM:n ensi vuoden talousarvioesitys sisältää 900 miljoonan euron edestä leikkauksia valtion talouteen. Höylääminen kohdistuu muun muassa kehitysyhteistyöhön ja koulutukseen. Myös sairaanhoitokorvauksia ja valtionhallinnon menoja leikataan.

Valtion kassaan kerätään rahaa haittaveroja korottamalla. Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan keskihintaisen tupakka-askin hinta nousee eurolla kahden vuoden aikana.

Ajoneuvoveron korotus 100 miljoonalla eurolla tarkoittaa yli 36 euron korotusta vuosittaiseen maksuun. Korotus toteutuu kokonaisuudessaan vuonna 2017. Toisaalta autoveroa kevennetään koko hallituskauden aikana noin 180 miljoonalla eurolla. Kevennys suosii vähäpäästöisiä autoja.

Asuminen kallistuu, sillä asuntolainan korkovähennys alenee. Omakotitalon lämmityskulut puolestaan nousevat vuodessa 50 euroa lämmityspolttoaineiden veronkiristyksen myötä.

Saajapuolella ovat puolustusvoimat ja sisäinen turvallisuus.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) esitteli jo keskiviikkona VM:n talousarvioesityksen pääpiirteet sanomalla, että esitys on "yllätyksettömän tiukka".

Budjettiehdotus on 5,3 miljardia euroa miinuksella. Valtion velkataakan lasketaan lisääntyvän ensi vuonna noin kuudella miljardilla eurolla 106 miljardiin euroon.

Hallitus käsittelee talousarviota budjettiriihessä 9.–10. syyskuuta. Eduskunta päättää budjetista syksyn aikana.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Veronmaksajain keskusliiton mukaan noin 2 200 euroa ansaitsevalle jäisi käteen ensi vuonna lähes sata euroa enemmän kuin tänä vuonna.
Veronmaksajain keskusliiton mukaan noin 2 200 euroa ansaitsevalle jäisi käteen ensi vuonna lähes sata euroa enemmän kuin tänä vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat