Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotainvalidien Veljesliitto juhlii 75-vuotista taivalta ja suunnittelee toiminnan lopettamista

Sotainvalidien Veljesliitto juhlii 75-vuotista taivalta ja suunnittelee toiminnan lopettamista

Kotimaa
 
Sotainvalidien Veljesliitto
Sodassa vammautuneita Eduskuntatalon portailla. Kuvan ottamisen päivämäärää ei tiedetä.
Sodassa vammautuneita Eduskuntatalon portailla. Kuvan ottamisen päivämäärää ei tiedetä. Kuva: Sotainvalidien Veljesliitto

Sotainvalidien Veljesliitto valmistautuu järjestämään viimeisen suurjuhlansa Helsingissä. Sotainvalidien lukumäärä on vähentynyt runsaaseen kolmeen tuhanteen ja heidän keski-ikänsä on jo 92 vuotta.

Liitto perustettiin heti talvisodan jälkeen. Sen tärkein tehtävä on huolehtia jäsenistöstä, johon kuuluvat sotainvalidien lisäksi heidän puolisonsa ja leskensä.

"Yritämme huolehtia siitä, että he saavat kaikki yhteiskunnan etuudet, jotka heille kuuluvat", sanoo liiton pääsihteeri Markku Honkasalo.

Toisen maailmansodan aikana vammautui noin 200 000 suomalaista sotilasta ja siviiliä. Honkasalon tekemän arvion mukaan pysyvästi vammautui 96 000. Esimerkiksi amputaatioita tehtiin noin 6 000:lle. Vammatyyppien määrän tarkkaa arviointia mutkistaa se, että usein sotainvalidilla on useampi vamma.

Eräässä suhteessa Sotainvalidien Veljesliitto on moneen muuhun järjestöön verrattuna poikkeuksellinen.

"Veljesliittoon ovat aina kuuluneet poliittisesta tai maailmankatsomuksesta huolimatta kaikki, niin oikealta kuin vasemmalta. Se on ollut tämän järjestön vahvuus. On voitu hoitaa asioita kuntoon, kun puoluepolitiikka ei ole päässyt vaikuttamaan, ja kaikki ovat samassa järjestössä", Honkasalo sanoo.

Suomeen säädettiin vuonna 1948 uusi edistyksellinen sotilasvammalaki. Aiemmin sotainvalidien korvaukset perustuivat sotilasarvoon: miehistö sai pienemmät ja upseeristo isommat korvaukset. Sotilasvammalaissa kaikki saivat samantasoiset korvaukset, niin kenraalit kuin sotamiehet.

"Se on tasa-arvoinen laki. Se näkyy edelleen tässä järjestössä. Täällä ei titteleitä juuri käytetä."

Honkasalo kertoo, että joskus on pitänyt jopa rohkaista nuorempia työntekijöitä "arvostettujen veteraanien" sinutteluun.

"Tämä on veljesjärjestö."

Liitto on vuosikymmenten mittaan rahoittanut toimintaansa monin tavoin. Joukossa on ollut tärkeimpien, lahjoitusten, lisäksi yritystoimintaakin.

Vuonna 1952 liitto järjesti ensimmäistä kertaa "kauniille perhetytöille" Suomen Neito -kilpailun. Liiton aktiivit kävivät värväämässä Porvoon naisopistosta Armi Kuuselan mukaan. Helsingin olympialaisissa sotainvalidit hankkivat rahaa myymällä yksinoikeudella Coca-Colaa.

Perinteinen sotainvalidien syyskeräys alkoi vuonna 1944. Se oli liiton tärkein varainhankintakeino 1950-luvulta alkaen. Syyskeräys lopetettiin vuonna 2005.

Veteraanijärjestöjen varojen tulevaisuudesta on käyty ajoittain julkisuudessa keskustelua. Sotainvalidien Veljesliitto on päättänyt käyttää jokaisen hankkimansa euron sotainvalidien auttamiseen.

"Veljesliitolta ei jää rahaa mihinkään säätiöihin tai rahastoihin. Rahat käytetään loppuun sotainvalidien elinaikana", sanoo Honkasalo.

Liitto on jo myynyt pois kiinteistöjään, kuten Kaunialan sotavammasairaalan ja Kyyhkylän kuntoutussairaalan. Sotainvalidien hoito niissä jatkuu.

Kiinteistöistä saatuja rahoja on käytetty etupäässä sotainvalidien avustamiseen. Liitto on laskenut, että vuonna 2020 sillä on omaisuutta jäljellä miljoona euroa. Sillä on tarkoitus pärjätä 2020-luku. Liiton toiminta jatkunee noin vuoteen 2025.

Pääsihteeri Honkasalo nostaa liiton saavutuksista kaksi ylitse muiden.

"Ensimmäinen on se, että liitto sai sotainvalidit takaisin työelämään sodan aikana ja heti sen jälkeen. Yli 10 000 sotainvalidia koulutettiin uudestaan."

"Vammautuneet jäivät aiemmin kamarin peränurkkaan suremaan kohtaloaan. Veljesliitto kannusti siihen, että me palaamme töihin. Pidettiin huolta kavereista, että saatiin heidät takaisin työelämään."

Toinen suuri saavutus oli invalidien hoito ja kuntoutus. Kuntoutus-käsite tuli Suomeen vuonna 1956, kun huomattiin, että jalka-amputoiduille tuli seurannaisvammoja siitä, että he käyttivät proteesiaan väärin.

"Sotainvalidien Veljesliiton punainen lanka on, että tämä on ollut vuosikymmenet sotainvalidien itse perustama ja johtama järjestö. Kansainvälisesti on erittäin poikkeuksellista, että vammaiset itse rakensivat vaikeammin vammautuneille veljilleen hoitolaitokset ja lähtivät niitä pyörittämään."

Vuonna 1946 Oulussa järjestetyissä ensimmäisissä sotainvalidien urheilukisoissa L. Tapio ylitti 160 senttiä. Hän voitti oman sarjansa.
Vuonna 1946 Oulussa järjestetyissä ensimmäisissä sotainvalidien urheilukisoissa L. Tapio ylitti 160 senttiä. Hän voitti oman sarjansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat