Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuun lämpöaalto on satokauden helpotus

Mansikoissa on hometta ja perunoissa ruttoa. Kotipuutarhojen kesän menestyjiä ovat sipulit.

Kotimaa
 
Vesa Laitinen
Ugur Özkahveci myi kotimaista Pirja-omenaa Helsingin Kauppatorilla perjantaina. Loppukesästä myynnissä on 5–8 omenalajia, hän kertoo.
Ugur Özkahveci myi kotimaista Pirja-omenaa Helsingin Kauppatorilla perjantaina. Loppukesästä myynnissä on 5–8 omenalajia, hän kertoo. Kuva: Vesa Laitinen

Satokausi on vilpoisen alkukesän vuoksi myöhässä niin viherpeukaloiden kasvimailla kuin ammattiviljelmilläkin.

"Elokuinen lämpöaalto on parasta mitä toivoa saattaa nyt, kun sato on kypsymässä. Menetetty kasvu saadaan aika nopeasti kiinni", sanoo Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju.

Fakta

Pirja avaa omenakauden

 Kotimaisten omenien satokauden avaa pienikokoinen Pirja-lajike.

 Syksymmällä kypsyvät Valkeat kuulaat, Petterit ja Vuokot.

 Suosituimman mansikkalajikkeen Polkan satokausi alkaa olla ohi.

 Myöhäiskesällä kasvavia mansikkalajikkeita ovat muun muassa Salsa, Bounty, Malwina ja Florence.

 

Lähde: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto

Hänen mukaansa varsinkin avomaankurkkujen ja kurpitsojen kasvu on ollut hidasta, mutta tasaisesti vettä saaneet juurekset voivat mainiosti.

"Niistä on tulossa todella isoja ja hyvälaatuisia. Myös valkosipulit ja sipulit ovat valtavia. Lehtikaalikin kasvaa komeasti", Laaksoharju toteaa.

Aikaisin kypsyvää Pirja-omenalajiketta päästään jo popsimaan, mutta esimerkiksi Valkeiden kuulaiden kypsymistä pitää vielä odotella, kertoo marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska.

Hänen mukaansa omenaviljelyksillä on jouduttu taistelemaan pihlajanmarjakoin toukkia vastaan, mutta sadosta on tulossa määrällisesti hyvä.

Kotipihojen puita on sen sijaan vaivannut omenarupi, ja sato voi jäädä heikkolaatuiseksi.

"Monissa paikoissa raakileet ovat vielä pieniä, eivätkä lähelläkään kypsyyttä. Sadonkorjuuseen päästään selkeästi totuttua myöhemmin", Tanska toteaa.

Hänen mukaansa viimeiset omenat kerätään mantereella yleensä lokakuun alussa ja Ahvenanmaalla lokakuun loppupuolella.

Sadon kypsyessä omenanviljelijöiden pelkona ovat Tanskan mukaan voimakkaat raekuurot, jotka voivat aiheuttaa katastrofaalisen tilanteen yksittäiselle viljelijälle. Koko sato voi tuhoutua, kun rakeiden rummutus vaurioittaa hedelmien pintaa.

Espoon puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Satu Lindbom on saanut jäsenistöltä monenlaisia näkemyksiä omenasadosta. "Osa kertoo, että omenia tuskin tulee. Toisen puutarhassa niitä on tulossa niin paljon, että oksat hädin tuskin jaksavat kantaa."

Mansikan pääsatokausi alkaa Etelä- ja Keski-Suomessa olla ohi, mutta pohjoisessa mansikkaa poimitaan mahdollisesti vielä syyskuun ajan, arvioi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Nyt myyntitiskille asetellaan myöhäislajikkeita, kuten Salsaa ja Malwinaa.

"Elokuun hellejakso on erittäin toivottu. Maku paranee, kun marjat saavat aurinkoa. Viljelijöiltä mansikkaa on saatavilla varmasti vielä syyskuun puolellakin", Ruutiainen kertoo.

Mansikkaviljelyksien harmina on ollut marjan makua ja ulkonäköä heikentävä harmaahome, mutta kasvitautien kouralta eivät ole säästyneet kotimaiset potutkaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton kasvinviljelyasiamiehen Antti Lavosen mukaan perunarutto on tänä kesänä ollut tavallista ärhäkämpää.

"Tautia on sateisten säiden takia esiintynyt kotipalstoilla Oulua myöten, todennäköisesti koko maassa", Lavonen kertoo.

Ruokaperunan määrä suomalaisilla markkinoilla vähentynee Lavosen mukaan noin 15–20 prosenttia viime vuodesta.

"Syynä tähän ovat heikomman sadon lisäksi viljelypinta-alan vähentyminen, kun Venäjän tuontikiellot EU-alueen perunalle ovat heikentäneet viljelijähintaa kahden vuoden ajan."

Perunan kasvukausi on myös jäljessä verrattuna keskimääräiseen kasvukauteen.

Lavonen kuitenkin vakuuttaa, että kotimaisille kuluttajille hyvälaatuista perunaa riittää tänäkin vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat