Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueita tulisi enintään kaksitoista

Asiantuntijoiden työryhmä suosittelee, että valtio rahoittaisi sote-alueita

Kotimaa
 
roni rekomaa lehtikuva
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti johtaa kolmen asiantuntijan sote-työryhmää.
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti johtaa kolmen asiantuntijan sote-työryhmää. Kuva: roni rekomaa lehtikuva

Sote-uudistuksessa muodostettavien uusien itsehallintoalueiden sopiva määrä olisi 9–12. Rahoitus näille alueille olisi parasta ohjata suoraan valtiolta.

Näin esittää kolmen asiantuntijan selvityshenkilöryhmä, joka selvitti sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön pyynnöstä, miten sote-uudistus ja aluehallintouudistus voidaan toteuttaa ja sovittaa yhteen.

Fakta

Selvitysryhmän aikatauluehdotus

 Vuonna 2017 perustetaan itsehallintoalueiden siirtymä- ja muutoshallinnot.

 Vuoden 2018 aikana muutoshallinnot valmistelisivat varsinaisten sote-tehtävien siirtymisen kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

 Vuoden 2019 alusta tehtävät siirtyisivät alueille.

"Kyseessä on yksi Suomen hallintohistorian suurimmista uudistuksista. Siihen on tartuttava rohkeasti, koska palvelujen ongelmat eivät muuten ratkea", sanoo työryhmän puheenjohtaja, valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti.

Sote-alueita ei saisi olla selvitysryhmän raportin mukaan enempää kuin 12, jotta uudistukselle asetetut tavoitteet palvelujen laadusta sekä kustannusten hillinnästä toteutuisivat.

"Hallituksen pitäisi päättää alueiden määrä jo uudistuksen alkuvaiheessa. Se antaa suuntaviivat jatkolle", Pöysti sanoo.

Raportti suosittelee, että sote-alueiden rahoitus tulisi valtiolta. Itsehallintoalueiden verotusoikeus on sen mukaan kuitenkin syytä selvittää.

"Uuden verotusportaan luominen voi tuoda merkittäviä ongelmia pienessä maassa. Verotus voi muuttua hankalaksi, ja se voisi johtaa verorasituksen hallitsemattomaan nousuun", Pöysti sanoo.

Uudelle hallintoportaalle tulisi jatkossa muitakin tehtäviä kuin sosiaali- ja terveyspalvelut. Aluejaossa tämä tulisi ottaa huomioon.

"Ensimmäisessä vaiheessa olisi järkevintä siirtää maakuntien liittojen lakisääteisiä tehtäviä, jotka liittyvät alueiden kehittämiseen", Pöysti sanoo.

Laajemman aluehallintouudistuksen valmistelu voisi alkaa ensi vuonna, kun sotea koskevat ratkaisut on tehty.

Sote-uudistuksessa on ratkaistava myös kuntien ja sairaanhoitopiirien miljardiluokan kiinteistöomaisuuksien siirto. Selvitysryhmä esittää kahta vaihtoehtoa: omaisuus siirtyisi itsehallintoalueille tai jäisi kunnille.

Omaisuuden ja henkilöstön siirrot ovat niin mittavia, että niitä varten pitäisi raportin mukaan perustaa alueille työryhmät jo uudistuksen alkuvaiheessa.

Selvityksessä ehdotetaan, että uudistukselle palkattaisiin ministeriöiden yhteinen projektinjohtaja.

Pöystin lisäksi selvitysryhmään kuuluivat professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta ja apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen Kouvolasta.

Juha Sipilän (kesk) hallitus linjasi keväällä hallitusneuvotteluissa, että sote-uudistus etenee itsehallintoalueiden pohjalta. Alueiden päätöksentekijät valittaisiin suorilla vaaleilla. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että alueiden rahoitus tulisi kuntien ja valtion tai pelkästään jommankumman niistä kautta.

Rahoitus oli yksi kynnyskysymys, johon edellisen hallituksen sote-järjestämislakiesitys kaatui keväällä perustuslakivaliokunnassa.

Lakiesitys olisi siirtänyt palvelujen järjestämisvastuun kunnilta sote-alueille, mutta kunnat olisivat rahoittaneet edelleen palvelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat