Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko komerossasi arvotavaraa? Kotimaisista vinyyli­levyistä maksetaan satoja euroja

Vanhat kotimaiset jazz-levyt ja Love Recordsin alkuperäispainokset ovat kysyttyjä harvinaisuuksia

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Helsinkiläinen Black And White Records -levykauppa ostaa ja myy vanhoja vinyylilevyjä. Nyt käyvät kaupaksi esimerkiksi vanhat suomalaiset punksinglet, kertoo liikkeen omistaja Patrik Veijalainen.
Helsinkiläinen Black And White Records -levykauppa ostaa ja myy vanhoja vinyylilevyjä. Nyt käyvät kaupaksi esimerkiksi vanhat suomalaiset punksinglet, kertoo liikkeen omistaja Patrik Veijalainen. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kasa vanhoja vinyylilevyjä on tuttu näky monen suomalaiskodin hyllyn perällä. Kuuntelipa levyjä tai ei, kannattaa tarkistaa, löytyykö joukosta arvokkaita harvinaisuuksia.

Vinyyliharrastajat himoitsevat nyt etenkin vanhoja kotimaisia levyjä, kertoo Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Black And White Records -levykaupan omistaja Patrik Veijalainen.

Fakta

Näin pidät vinyylin kunnossa

 Säilytä levyt kuivassa, huoneenlämpöisessä paikassa auringonvalon ulottumattomissa. Vinyyli on arka lämmölle ja taipuu lämmetessään.

 Pidä levyt pystysuorassa. Jos levyjä säilyttää pitkään päällekkäin, ne voivat vääntyä.

 Älä jätä levyä kuuntelun jälkeen lojumaan, vaan säilytä se omissa kansissaan. Ilman suojaa levy kerää pölyä ja saattaa myöhemmin ritistä kuunnellessa.

 Vinyylejä ei tarvitse erikseen putsata. Rasvajäljet kannattaa pestä levyille suunnatulla puhdistusaineella. Pöly lähtee hiilikuituharjalla.

 Jotta levy säilyttäisi arvonsa, pidä levy ja sen kannet kunnossa. Kannattaa myös pitää tallessa alkuperäiset liitteet, kuten levyn mukana tulleet julisteet.

Kysytyimpien levyjen joukossa ovat esimerkiksi 1970-luvun alkuperäispainokset progressiivisten rock-yhtyeiden, kuten Wigwamin ja Tasavallan presidentin, tuotannosta.

"Levyt ovat satojen eurojen arvoisia, ja ottajia löytyy varmasti. Haluttuja ovat myös 1970- ja -80-luvuilta peräisin olevat suomalaiset punksinglet", Veijalainen kertoo.

Suomalaisen Love Recordsin tuotantoa kysellään aina. Kulttimaineeseen nousseella, 1960- ja -70-luvuilla toimineella levy-yhtiöllä levyttivät Wigwamin ja Tasavallan presidentin lisäksi muun muassa Dave Lindholm ja Rauli Badding Somerjoki.

"Poliittisia levyjä ei kukaan halua, mutta rokkipuoli menee hyvin kaupaksi. Levyjen alkuperäispainokset alkavat olla sen verran vanhoja, ettei niitä tule joka päivä vastaan eikä varsinkaan hyväkuntoisia kappaleita", Veijalainen kertoo.

Kolmas kysytty tuote on vanha suomalainen jazz-vinyyli, jota on tehty aikoinaan hyvin vähän. Haluttuja ovat esimerkiksi Eero Koivistoisen levyt.

Ulkomaisista vinyyleistä kysyttyjä ovat englantilaisen Vertigo-levymerkin 1970-luvulla julkaistut pienen painoksen progelevyt.

Rajuin hinnannousu on tapahtunut isojen bändien 1990-luvulla ilmestyneillä vinyyleillä, kertoo levykauppa Keltaisen jäänsärkijän omistaja Kari "Nipa" Nissi .
Nissin mukaan esimerkiksi Alice in Chainsin cd:itä painettiin tuolloin miljoonia mutta LP-levyjä vain tuhansia. Alkuperäisestä vinyylistä saa maksaa nyt yli toista sataa euroa.

Ostajat ovat Nissin mukaan entistä tarkempia vinyylien kunnosta, eikä naarmuja suvaita.

"Kohtuukuntoisista levyistä sai aikaisemmin ihan hyvän hinnan. Nykyisin vaaditaan laatua, ja levyn tulee olla huippukunnossa."

Priimakuntoa ei vaadita pelkästään levyiltä vaan myös kansilta. Pelkkä hintalapun jälki laskee hintaa.

Harvinaisuuksien metsästyksessä ollaan Nissin ja Veijalaisen mukaan siirrytty pitkälti nettiin, missä markkinat ovat maailmanlaajuiset. Jos epäilee, että omassa levyhyllyssä lojuu harvinaisuus, helpoin tapa varmistua asiasta on kuitenkin kiikuttaa vinyyli levykauppaan arvioitavaksi.

"Netistä voi toki yrittää tarkastaa levyn painosta ja arvoa. Sitä on kuitenkin vaikea määrittää, sillä arvo riippuu monesta tekijästä: levystä itsestään, sen kunnosta, painoksesta ja julkaisuvuodesta", Veijalainen sanoo.

Sitä, mitkä nyt ajankohtaiset levyt ja artistit nousevat tulevaisuudessa keräilykohteiksi, on vaikea ennustaa. Nissin mukaan on vaikea sanoa, halutaanko tietystä painoksesta tulevaisuudessa edes maksaa.

Veijalaisen mukaan kotimaisista levyistä tehdään nykyään vinyyliversioita hyvin pieninä painoksina, jotka myydään usein loppuun. Kuka tietää, vaikka ne olisivat kymmenen vuoden päästä haluttuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat