Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten tuore ministeri Hanna Mäntylä auttaisi maahan­muuttajanaisia

Perussuomalaisten tuore ministeri vastaa hallituksessa monista vähäosaisiin kohdistuvista säästöistä

Kotimaa
 
Petri Mulari
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) pitää hallituksen vähäosaisiin kohdistuvia säästöjä vaikeina, mutta lupaa ratkaisujen vaikutuksista tarkkoja selvityksiä "jotta lopputulos ei olisi kenellekään kohtuuton".
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) pitää hallituksen vähäosaisiin kohdistuvia säästöjä vaikeina, mutta lupaa ratkaisujen vaikutuksista tarkkoja selvityksiä "jotta lopputulos ei olisi kenellekään kohtuuton". Kuva: Petri Mulari

Moni perussuomalainen on viime aikoina saanut rajuakin kritiikkiä maahanmuuttoa koskevista puheista ja kirjoituksista. Puolueen tuore sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä toivoo silti, että asiallinen keskustelu aiheesta jatkuisi.

"Minua vaivaa se, että maahanmuutosta puhutaan yhtenä isona kokonaisuutena. Se on kaikkea muuta kuin sitä", hieman yli kaksi kuukautta ministerinä työskennellyt Mäntylä sanoo työhuoneessaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kuka?

Hanna Mäntylä

 Syntynyt Lahdessa 1974.

 Kotipaikka Tornio.

 Koulutukseltaan perushoitaja. Sosiaalityön opintoja Lapin yliopistossa.

 Työskennellyt erityisnuorisotyöntekijänä sekä muun muassa vanhusten kotipalvelussa ja lastensuojelussa.

 Perussuomalaisten kansanedustaja vuodesta 2011.

 Sai kevään eduskuntavaaleissa yli 8 000 ääntä Lapin vaalipiirissä.

Mäntylä on koulutukseltaan perushoitaja.

"Meillä on hyvin erilaisia ihmisiä, joilla on erilaiset tarpeet. Yleistämällä suljemme pois keskustelusta ne ryhmät, jotka ovat todella heikoilla tässä yhteiskunnassa."

Mäntylä sanoo olevansa erityisen huolissaan joistakin maahanmuuttajanaisista.

"On naisia, jotka ovat esimerkiksi avioliiton takia muuttaneet Suomeen. He ovat usein kielitaidottomia, ja joiltakin on viety passi. He ovat kokeneet henkistä ja fyysistä väkivaltaa, ja heillä on lapsia."

Toinen erityinen huolenaihe ovat hänen mukaansa Suomessa kasvaneet maahanmuuttajatytöt, joita pakotetaan avioliittoon ulkomaille.

Jos maahanmuuton ongelmista ei kyetä keskustelemaan asiallisesti, tällaisten ihmisten auttaminen on Mäntylän mukaan vaikeaa.

"Tunnistaako sosiaalityö näitä ihmisiä riittävästi? Onko mahdollista antaa sinne jotain lisää?"

Mäntylä on tyytyväinen, että perussuomalaisten toive maahanmuuton kustannusten selvittämisestä on kirjattu hallitusohjelmaan.

"Selvitys tuo esiin maahanmuuton hyvät ja huonot puolet. Sitten näemme, missä kotouttamien on onnistunut ja missä epäonnistunut. Eri toimia voidaan paremmin kohdentaa ja huomioida eri maahanmuuttajaryhmät."

Hän on harmissaan, että asiallista keskustelua yritetään tukahduttaa leimaamalla esimerkiksi perussuomalaisia rasisteiksi.

"Rasismi on vakava asia. Me emme ole rasistinen puolue", hän vakuuttaa.

Mäntylä on itsekin asunut ulkomailla esimerkiksi Argentiinassa ja Espanjassa. Maahanmuuttajilta hän odottaa, että he sitoutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja arvomaailmaan sekä antavat sille panoksensa.

"En hyväksy sitä, että meidän pitäisi muuttaa yhteiskunnan rakenteita tai arvopohjaa toisenlaiseksi maahanmuuttajien vuoksi. Jos emme saa vaalia meille tärkeitä asioita, kuten Suvivirttä, siinä menee raja."

Monet sosiaaliturvaan ja etuuksiin kohdistuvat leikkaukset kuuluvat Mäntylän vastuualueelle. Oppositio onkin jo haukkunut erityisesti perussuomalaisia vähäosaisia kurittavasta politiikasta.

"Ne ovat vaikeita päätöksiä. Ei se hyvältä tunnu", Mäntylä sanoo.

Eläkkeen saajien asumistuen poisto, matkakorvausten leikkaukset ja lääkekorvausten säästöt voivat osua samoille, pienituloisille ihmisille.

"Kokonaiskuva näiden vaikutuksista selvitetään tarkasti, jotta lopputulos ei olisi kenellekään kohtuuton", hän lupaa.

Hallitus jäädyttää etuuksien indeksikorotukset työeläkkeitä lukuun ottamatta, mutta sen vastapainoksi tulee takuueläkkeen korotus, Mäntylä muistuttaa. "Kaikkein pienituloisimmat eläkeläiset saavat helpotusta."

Mäntylä haluaa teettää perusteellisia vaikutusarvioita muissakin vastuualueensa ratkaisuissa ennen kuin päättää, mitä tehdään.

Mäntylä vastaa myös hallitusohjelmaan kirjatusta perustulokokeilusta, joka olisi radikaali uudistus sosiaaliturvaan. Tässä vaiheessa hän sanoo vain, että ensin on selvitettävä, millainen kokeilu on mahdollinen.

"Siinä on huomioitava lainsäädäntö perustuslakia myöten. Sosiaaliturva on monimutkainen kokonaisuus, johon liittyy myös verotus."

Edellisen hallituksen päätökset työttömyysturvan suojaosista ansaitsevat Mäntylän mielestä kiitoksen. Työtön voi niiden turvin tehdä jonkin verran töitä menettämättä tukiaan. Uudistusta voisi hänestä jatkaa purkamalla byrokratiaa.

"Työttömät puhuvat paljon siitä, että sovitellun päivärahan maksuun voi tulla katkoksia monimutkaisen byrokratian takia. Tällaiset kannustinloukut on purettava."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat