Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä on tulossa jänisruton huippuvuosi – voi aiheuttaa ihmisessä keuhkokuumeen

Oulusta on löydetty paljon tautiin kuolleita eläimiä. Ihmisten tartunnat näkyvät tilastoissa myöhemmin syksyllä.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Jänisrutto tarttuu jäniseläimistä ihmiseen yleensä hyttysten välityksellä.
Jänisrutto tarttuu jäniseläimistä ihmiseen yleensä hyttysten välityksellä. Kuva: Tuomas Selänne

Jänisruttoa saattaa esiintyä tänä vuonna tavallista enemmän. Jänisruttoon sairastuneiden määrän ennakoidaan nousevan tavallista korkeammaksi, sillä tautia esiintyy yleensä kolmen vuoden sykleissä.

Säännöllisen syklin mukaan nyt pitäisi olla tulossa huippuvuosi. Jänisrutto on bakteerin aiheuttama tauti, joka tarttuu herkästi jäniseläimistä ihmisiin.

Artikkeliin liittyvät

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti tällä viikolla tutkineensa tavallista enemmän jänisruttoon kuolleita eläimiä. Kaikki eläimet ovat Oulusta ja sen lähialueilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterissä ei vielä näy, että tautia olisi tarttunut paljon ihmisiin. Rekisteriin on ilmoitettu vasta kaksi tapausta.

Ylilääkäri Markku Kuusi THL:sta arvioi, että Eviran havainnot voivat silti ennakoida huippuvuotta.

"Huippu jänisruton kohdalla nähdään yleensä vasta myöhemmin loppukesästä ja ehkä syyskuussa. Tulevina viikkoina nähdään, miten tilanne kehittyy", hän sanoo.

Kuusen mukaan huippuvuosina THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu enimmillään lähes tuhat tautitapausta.

"Tämänkin taudin kohdalla todellinen sairastuneiden määrä on paljon isompi. Rekisterissä näkyvät vain ne henkilöt, joilla on vasta-aineilla todettu infektio."

Taudin vakavuus riippuu siitä, mitä kautta tartunnan saa. Hyönteisen pistosta saatu bakteeri voi aiheuttaa kuumeen, haavauman pistokohtaan ja tulehduksen läheisissä ihosolmukkeissa. Tautia hoidetaan antibiooteilla.

Yleensä tauti on vakavampi, jos sen saa hengitysteiden kautta. Silloin se voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Kuusen mukaan ihmiset hengittävät bakteeria sisältävää pölyä tyypillisesti maataloustöissä, kuten heinänteossa tai viljanpuinnissa.

Yleensä jänisrutto tarttuu kuitenkin hyttysen pistosta. Jänisrutto ei tartu ihmisestä toiseen.

Muista eläinten välittämistä taudeista myyräkuumetta on tänä vuonna ilmoitettu THL:n rekisteriin runsaat 600 tapausta. Luku on selvästi alempi kuin viime vuonna. Tauti kulkee jänisruton tavoin sykleissä.

Myyräkuumetta aiheuttaa metsämyyrien eritteistä tarttuva Puumala-virus.

Hyttysenpistoista tarttuvaa nivelrokkoa eli pogostantautia esiintyy erityisesti Pohjois-Karjalassa ja Itä-Suomessa. Toistaiseksi tautia on tilastoitu tänä vuonna vain kaksi tapausta. Viime vuonna tapauksia oli kolmisenkymmentä.

Pogostantautikin esiintyy yleensä sykleissä, ja syklin mukaisen huippuvuoden pitäisi olla ensi vuonna.

Punkkien välittämistä taudeista THL:n tartuntatautirekisteriin on tähän mennessä merkitty 21 puutiaisaivokuumetapausta ja lähes 700 borreliatapausta.

Molempien tapausten määrän odotetaan kasvavan vielä syksyn aikana niin pitkään kuin punkit liikkuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat