Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on yhä lottovoittajien maa

Suomalaisten mielestä onni potkii Suomeen syntyviä, mutta menestyminen on silti itsestä kiinni

Kotimaa
 
Koulutus, luonto ja Timo Soini tekevät suomalaisista lottovoittajia
Koulutus, luonto ja Timo Soini tekevät suomalaisista lottovoittajia
HS-gallupin mukaan peräti 67 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä vanhan sanonnan kanssa: on edelleen loittovoitto syntyä Suomeen. Kysyimme helsinkiläisiltä, miksi. Toimittaja: Matti Koskinen, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Kristiina Marttinen, Musiikki: "Vivacity" Kevin MacLeod (incompetech.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Sanonnan mukaan Suomeen syntyminen on sama kuin voittaisi lotossa: onnenpotku vastoin kaikkia todennäköisyyksiä.

Aikoinaan muun muassa Urho Kekkosen ja Dag Hammarskjöldin suuhun pantu vertaus on kyseenalaistettu aina taloudellisesti ankeina aikoina, viimeksi 1990-luvun lamavuosina ja vuosituhannen vaihteen pörssikuplan puhjettua. Hyvinvointivaltion rapautuminen ja epävarmat tulevaisuudennäkymät herättävät suomalaisissa huolta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup Oy toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Tutkimus perustuu 1 010 haastatteluun. Haastateltu joukko edustaa Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

 Aineisto kerättiin 12.6.–17.6.2015.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lottovoittovertaus on ottanut kolhuja, kun Suomi on liukunut kansainvälisissä maavertailuissa. Kun brittilehti The Economist kaksi vuotta sitten listasi maailman parhaita maita vastasyntyneelle, Suomi jäi 11. sijalle.

Entäpä laman ja leikkauslistojen vuonna 2015? Uskooko lottovoittoon enää kukaan?

HS:n teettämän gallupin mukaan peräti 67 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä väitteestä "on edelleen lottovoitto syntyä Suomeen".

Mutta mitä väite oikeastaan tarkoittaa?

"Kysymyksellä haetaan varmaankin rinnastusta joihinkin kehitysmaihin", sanoo sosiologi Jani Erola Turun yliopistosta. Globaalissa mittakaavassa vähäväkiseen mutta vauraaseen pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon syntyneet ihmiset ovat toki muita onnekkaampia.

"Mutta muotoilussa on hyvä kiinnittää huomiota sanaan 'edelleen'", Erola sanoo.

Kysymykseen sisältyy kaksoislataus. Toisaalta se asettaa vastakkain Suomen ja muut maat, toisaalta nykyajan ja jonkin myyttisen menneisyyden, jolloin lottovoittovertaus piti kutinsa.

Helsingin Sanomissa pohdittiin sanonnan alkuperää vuonna 2000. Erään tarinan mukaan lentävä lause tuli tutuksi presidentti Urho Kekkosen uudenvuodenpuheessa vuonna 1978. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa.

Kekkonen luki puheensa päätteeksi abiturientti Seppo Suomelan lähettämän kirjeen, jossa Suomela kertoi kyllästyneensä laman masentamiin valittajiin. Vasta myöhemmin Suomela toisteli kiinnostuneille toimittajille, kuinka "on arpajaisvoitto, että saamme asua Suomessa".

Toisen teorian mukaan vertausta pohjoismaisesta syntyperästä ja arpajaisvoitosta olisi käyttänyt ensimmäisenä YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld palattuaan kiertueelta köyhimmästä Afrikasta – tai ruotsalaisen kansankodin kummisetä, taloustieteilijä Gunnar Myrdahl.

Joka tapauksessa lausahduksen alkuperä on syvällä hyvinvointivaltioprojektin historiassa. Kenties osin tästä johtuen kyselyn vastauksissa on hajontaa puoluekannan mukaan.

Vahvimmin Suomea lottovoittomaana pitivät keskustan kannattajat (40 prosenttia täysin samaa mieltä, 44 prosenttia jokseenkin samaa mieltä) ja kokoomuslaiset (24 ja 58 prosenttia). Näihin verrattuna melkein puolet perussuomalaisista piti Suomea pilattuna paratiisina: vain 51 prosenttia kannattajista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa.

Joukon ulkopuoliseksi jää vasemmistoliitto, jonka kannattajista vaivaiset kolme prosenttia oli täysin samaa mieltä lottovoittoväitteen kanssa.

"Ehkä vasemmistossa ajatellaan enemmän sosiaalisia ongelmia", Erola arvioi. "Jos on suomalaisessa yhteiskunnassa kurjassa asemassa, globaali vertaus ei paljon lohduta."

Toisaalta gallupin mukaan suomalaisten mielestä on itsestä kiinni, kuinka hyvin yhteiskunnassa pärjää. Tämän väitteen kanssa jokseenkin tai täysin samaa mieltä oli 64 prosenttia vastaajista.

Sosiologi Erolan mukaan tulos on odotusten mukainen. Tulos heijastelee näkemystä tasa-arvoisesta Suomesta.

"Meritokratian näkökulmasta tasa-arvoinen yhteiskunta tarjoaa kaikille samat mahdollisuudet menestymiseen. On yksilön vastuulla, miten ne mahdollisuudet hyödyntää."

Vasemmistopuolueiden kannattajat suhtautuivat väitteeseen kielteisimmin. Tuloerojen ja eriarvoisuuden kasvu ovat vasemmistolle keskeisiä teemoja.

"Tutkimustenkaan mukaan Suomessa, sen paremmin kuin muissa maissa, mahdollisuuksien tasa-arvo ei toteudu täydellisesti", Erola sanoo.

Sen sijaan hieman yllättäen usko yksilön vastuuseen omasta menestyksestä vahvistuu asumistiheyden laskiessa.

Kaupungeissa ihmiset uskovat herkemmin olevansa järjestelmän armoilla kuin maaseudulla. Pääkaupunkiseudun vastaajista yhteensä 59 prosenttia katsoi jokaisen olevan oman onnensa seppä, maaseudulla peräti 73 prosenttia oli väitteestä täysin tai jokseenkin samaa mieltä.

"Se on kyllä mielenkiintoinen ilmiö", Erola sanoo. "Maaseudulla on tietenkin vähemmän muita ihmisiä. Sehän voi olla niinkin yksinkertaista. Ja palvelut ovat paljon kauempana, joten niistä ei hyödy samalla tavalla kuin kaupungissa."

Maaseudulla tosin myös iloitaan muuta maata enemmän syntymisestä suomalaiseksi. Peräti 75 prosenttia vastaajista katsoi Suomeen syntyvän yhä uusia lottovoittajien sukupolvia.

Leif Rosas
"Saa opiskella ilmaiseksi", vastaa Jasmin Grönbald (vas.), 21, kysymykseen, miksi on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Lukiokaverit Emmi Viljavaara, 21, ja Jannika Salonen, 21, mainitsevat myös julkisen terveydenhuollon ja kauniin luonnon.
"Saa opiskella ilmaiseksi", vastaa Jasmin Grönbald (vas.), 21, kysymykseen, miksi on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Lukiokaverit Emmi Viljavaara, 21, ja Jannika Salonen, 21, mainitsevat myös julkisen terveydenhuollon ja kauniin luonnon.
Eriikka (vas.), 34, ja Reeta Maalismaa, 38, pitävät yhtenä Suomeen syntymisen parhaana puolena yhteiskunnan antamaa tukea vastasyntyneille. Eriikkan sylissä on Reetan kolmikuinen vauva Hilma.
Eriikka (vas.), 34, ja Reeta Maalismaa, 38, pitävät yhtenä Suomeen syntymisen parhaana puolena yhteiskunnan antamaa tukea vastasyntyneille. Eriikkan sylissä on Reetan kolmikuinen vauva Hilma.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat