Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Valtaosa maksaa verot mielellään

Yli puolet suomalaisista tuntee jonkun, joka on ostanut tavaraa tai palveluja pimeästi

Kotimaa
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Suomalaisista 77 prosenttia maksaa veronsa mielellään. Vuonna 2013 vastaava luku oli 69 prosenttia.
Suomalaisista 77 prosenttia maksaa veronsa mielellään. Vuonna 2013 vastaava luku oli 69 prosenttia. Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Suomalaisten halukkuus maksaa veronsa näyttää kasvaneen talouden taantuman aikana.

Verohallinnon TNS Gallupilla teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisista 77 prosenttia maksaa veronsa mielellään. Vuonna 2013 vastaava luku oli 69 prosenttia.

Toisaalta Suomessa oli viime vuonna viiden miljardin euron verovaje, jolla tarkoitetaan lainmukaisen verokertymän ja todellisen verokertymän erotusta.

Se on summa, jolla ihmiset ovat jättäneet maksamatta veroja tietoisesti tai vahingossa.

"Osa johtuu tietämättömyydestä, mihin voi vaikuttaa paremmin kuin rikollisiin. Yleensä suomalaiset haluavat maksaa veronsa, kun pidetään huolta, että muutkin maksavat ne", Verohallinnon palveluasiantuntija Janne Myyry sanoo.

Suurituloisemmat, korkeakoulutetut ja pääkaupunkiseudulla asuvat suomalaiset suhtautuvat Myyryn mukaan myönteisemmin veroihin. Verovastaisempia ovat ne, jotka asuvat haja-asutusalueella kauempana palveluista.

HS:n lainkuuliaisuuskyselyn vastaajat suhtautuivat melko sallivasti petoksiin, jotka kohdistuvat valtioon ja vakuutusyhtiöihin.

Helsingin Sanomat kysyi verkossa lukijoilta, kuinka hyväksyttävinä ja paheksuttavina he pitävät pariakymmentä erilaista rikettä ja rikosta. Kyselyyn tuli heinäkuussa viikon aikana noin 13 000 vastausta.

Vastaajista 36 prosenttia piti täysin tai jokseenkin hyväksyttävänä pienen remontin teettämistä omassa asunnossa niin, että maksusta sovitaan pimeästi ilman kuitteja. Alle puolet, 47 prosenttia, piti pimeän remontin teettämistä jossain määrin paheksuttavana.

Myyryn mielestä pimeän remontin hyväksyjien osuus HS:n kyselyssä kuulostaa yllättävän suurelta.

Verohallinnon teettämässä asennetutkimuksessa 12 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että pimeän työn ostamisessa tai palvelujen ostamisessa ilman kuittia ei ole mitään väärää.

Toisaalta 58 prosenttia vastaajista tiesi tai tunsi henkilön, joka on ostanut tavaraa tai palveluja pimeästi ilman kuittia.

Vastaajista 59 prosenttia suhtautui kielteisesti siihen, jos hänen tuttavansa tai läheisensä ostaisi tavaraa tai palvelua pimeästi. Runsaan kolmasosan mielestä asiaa ei olisi vaikea hyväksyä.

"Ihmisillä, jotka tuntevat verovilppiä tehneen henkilön ja joilla ei ole vaikeuksia hyväksyä tekoa, on kohonnut riski lipsahtaa vilpin puolelle", Myyry sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat