Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelun alkuarviointi auttaa perhettä

Tutkimus: Alkuarviointi saa monet vanhemmat näkemään perheen tilanteen lapsen kannalta

Kotimaa
 

Tuoreen tutkimuksen mukaan lastensuojelutyön alkuarvioinnissa koetaan useammin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Alkuarvioinnissa lastensuojelun työntekijät arvioivat lapsen tilannetta ja vanhempien mahdollisuuksia huolehtia hänestä.

Enemmistö vanhemmista kokee alkuarvioinnin myönteisenä. Se herättää osan vanhemmista arvioimaan tilannetta lapsen kannalta ja saa aikaan hyviä muutoksia perheessä.

Fakta

Perheen tilanne arvioidaan

 Lastensuojelun alkuarviointi tehdään uusille asiakkaille, joista tulee lastensuojeluilmoituksia tai perhe itse pyytää apua.

 Lain mukaan seitsemän päivän sisällä ilmoituksesta on päätettävä tehdäänkö alkuarviointi.

 Arvioinnin on valmistuttava kolmen kuukauden kuluessa ja siinä selvitetään perheen tilanne.

 Arviointiin voi kuulua sosiaalityöntekijän ja perheen tapaamisia sekä yhteistyötä esimerkiksi neuvolan, koulun tai päivähoidon kanssa.

 Alkuarvioinnin perusteella päätetään, millaisia mahdollisia palveluita tai tukea perhe tarvitsee.

Johanna Hietamäki tutki Jyväskylän yliopistoon tekemässä väitöskirjassaan lastensuojelun uusille asiakkaille tehtävää alkuarviointia vanhempien näkökulmasta.

Tutkimukseen osallistuneista 177 vanhemmasta melko suuri osa koki, että heillä ja sosiaalityöntekijöillä oli samanlainen näkemys perheen tilanteesta. "Tämä on rohkaiseva ja kannustava viesti", Hietamäki sanoo.

Alkuarvioinnissa vanhemmat voivat havahtua ymmärtämään, miten lapset kokevat esimerkiksi vanhempien päihteiden käytön.

"Lapsen tapaaminen osana alkuarvioinnin työskentelyä onkin oleellinen asia", Hietamäki sanoo.

Hänen mukaansa sosiaalityöntekijät tapaavat lapsia kuitenkin huolestuttavan harvoin. Tutkimuksessa he tapasivat vain joka neljännen perheen lapsen kahden kesken. Se on silti paljon useammin kuin aiemmin.

Vanhemmat suhtautuivat lasten ja sosiaalityöntekijöiden tapaamisiin pääosin myönteisesti. Monet vanhemmat toivoivat, että sosiaalityöntekijät olisivat keskustelleet lasten kanssa enemmänkin.

Osa tutkimukseen osallistuneista vanhemmista koki alkuarvioinnin vain huonontaneen perheen tilannetta.

Hietamäen mukaan vanhempien ja sosiaalityöntekijän hyvä ja avoin suhde on tärkeää työskentelyn onnistumisen kannalta. Alussa vanhemmat saattavat tuntea pelkoa lastensuojelutyötä kohtaan, mutta sosiaalityöntekijöiden hyvä työskentely voi hälventää pelon.

Tutkimuksen mukaan lastensuojelutyössä vain perheen ongelmiin keskittyminen ei tuottanut toivottuja tuloksia. Voimavarojen eli perheessä olevien hyvien asioiden tarkastelu sen sijaan auttoi vaikeidenkin asioiden käsittelyä.

Lastensuojelun alkuarvioinnin aikataulusta on säädetty laissa. Hietamäen mukaan aikarajat ovat hyviä, mutta hän on huolissaan arviointien laadusta.

"Aikarajoissa pysymisen paine on kova, sillä kunnat eivät halua uhkasakkoja. Se voi heikentää arviointien laatua. Tällaisia viestejä on kuulunut kentältä."

Hietamäen mukaan sosiaalityöntekijät tarvitsevat riittävästi aikaa lasten, nuorten ja vanhempien hyvään kohtaamiseen. Valvovien aluehallintovirastojen onkin kiinnitettävä huomiota aikarajojen lisäksi myös riittäviin tapaamisten määriin ja työskentelyn laatuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat