Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupat tarjoavat vähän kotimaan antimia

Kotimaa
 

Suomessa kasvaa paljon syötäviä sieniä ja marjoja, mutta niitä kerätään ja myydään satomäärään nähden vähän, etenkin ruokakaupoissa.

Tätä mieltä ovat Pellervon taloustutkimuksen (PTT) metsäekonomisti Anna-Kaisa Rämö ja luonnontuotealan järjestön Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio.

PTT:n vuonna 2014 julkistaman raportin mukaan syötävien sienten vuosisato on Suomessa noin 1,5–2 miljardia kiloa. Siitä 3–15 miljoonaa kiloa kerätään talteen ja vain noin miljoona kiloa myydään.

Luonnonmarjojen sato vaihtelee 0,5–1 miljardin kilon välillä. Hyötykäyttöön päätyy 45 miljoonaa kiloa, ja myytävien marjojen osuus on 12–16 miljoonaa kiloa.

Suuret satovaihtelut ja pula pomijoista ovat Moision ja Rämön mukaan luonnontuotealan suurimmat ongelmat.

"Sopivaa työvoimaa ei oikein löydy. Sienten poimimisessa ulkomaisten kerääjien käyttö on vielä selvästi vaikeampaa kuin marjastuksessa, koska myrkyllisten lajien tunnistaminen voi olla vaikeaa", Rämö sanoo.

Marjojen ja sienten heikko saatavuus kaupoissa johtuu myös perinteistä. Suomessa on totuttu keräämään marjat ja sienet itse.

"Potentiaalia olisi kuitenkin paljon enemmän. Esimerkiksi laadukkaita herkkutatteja voitaisiin tarjota pakastealtaasta irtomyyntinä samaan tapaan kuin makeisia. Ruotsissa myydään jo marjoja sillä tavalla joissain kaupoissa", Moisio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat