Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1980-luvun statussymbolin suosio romahti

Suomen viimeisen vesisänkyjen maahantuojan mielestä ihmiset olivat onnellisempia vesisängyissä

Kotimaa
 
Vesisänkyinnostuksen hullut vuodet olivat mukavaa aikaa
Vesisänkyinnostuksen hullut vuodet olivat mukavaa aikaa
Vesisänkyjen kultaisina vuosina kauppa kävi 50 000 pedin vuositahtia. Vesisänkyjä maahantuovan Piscinan toimitusjohtajan mielestä ihmiset olivat 80-luvulla onnellisempia, koska heillä oli enemmän vesisänkyjä.

1980-luvulla Suomeen tulivat olkatoppaukset, neonvärit, takatukat ja vesisängyt. Kolmeen ensimmäiseen oli varaa kaikilla, mutta nousukaudesta nauttineessa valtakunnassa vesisängystä tuli jonkinlainen statussymboli.

Kansakunnan nukkumisergonomia meni uusiksi vuosien ajaksi, kunnes markka devalvoitiin marraskuussa 1991 ja Suomi siirtyi lamakauteen.

Luksustuotteina pidettyjen vesisänkyjen kysyntä väheni vähintään samaa tahtia kuin ihmisten työpaikat.

Nyt soittokierros maan tunnetuimpiin huonekaluliikkeisiin varmistaa vesisänkyjen valtakauden kuuluvan historiaan.

Asko, Isku, Masku, Sotka ja Vepsäläinen tarjoavat ei-oota vesisänkyjen perään tiedustelevalle. Useimmissa liikkeissä lisätään vielä perään, ettei vesisänkyjä ole saanut ketjun myymälöistä enää useaan vuoteen.

"Ainakaan kuuteen vuoteen ei ole enää ollut. Niinhän se on, että jos tuotteelle ei ole kysyntää, silloin sen myyntikin lopetetaan", kerrotaan Espoon Suomenojan Maskusta.

Mutta vielä on yrityksiä, jotka eivät luovuta. Yksi niistä on Vantaan Varistossa päämajaansa pitävä Piscina, joka on myynyt vesisänkyjä jo vuodesta 1976. Itse asiassa Piscina on nykyään ainoa vesisänkyjen maahantuoja Suomessa, kun 1980-luvun lopussa maahantuojia oli vielä parikymmentä.

"Vuosina 1986–1988 vesisänkyjä myytiin jopa 50 000 kappaletta vuodessa", kertoo Piscinan toimitusjohtaja Jukka Lindborg.

Hänen mielestään se oli mukavaa aikaa.

"Ihmiset olivat silloin onnellisempia, koska heillä oli enemmän vesisänkyjä. Ne toivat rauhallisempaa yöunta, jolloin saatiin nukuttua paremmin ja päivisin oltiin pirteämpiä."

Nyt vesisänkyjä menee kaupaksi "muutama sata" vuodessa. Ostajien suurin ryhmä ovat Lindborgin mukaan sellaiset ihmiset, joilla on ollut vesisänky ennenkin.

1980-luvulla vesisänkyjen imagossa oli eroottinen sävy. Vaikka virallisten brosyyrien esittelyteksteissä puhuttiin unen laadusta ja patjan tarjoamasta tuesta selkärangalle, kaikki tiesivät, että kyllä vesisängyssä tehdään muutakin kuin nukutaan.

Yhdysvalloissa Playboy-lehden perustaneen Hugh Hefnerin kerrotaan hankkineen vesisängyn, joka oli päällystetty tasmanialaisen opossumin turkilla.

Yhdysvaltalaiset vesisänky-yritykset puolestaan markkinoivat tuotettaan esimerkiksi sloganilla "Kaksi asiaa on vesisängyssä parempaa. Toinen niistä on nukkuminen".

"Suomessa eroottista sävyä ei käytetty markkinoinnissa, mutta totta on, että moni asiakas on kysellyt senkin puolen perään", Lindborg sanoo.

Suomessa eräs kuuluisimmista vesisänkyjen autuutta puolustaneista lauseista koettiin vuonna 1996, kun silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen kirjassaan Liehuva liekinvarsi kirjoitti miehelleen Topille kauniisti rakastelusta vesisängyssä. "Voi sitä naimisen loisketta", Uosukainen muun muassa kirjoitti.

Toisaalta vesisänkyjä on kaupiteltu aina myös selän terveys ja nukkumaergonomia edellä. Lindborgkin puhuu "nukkumaergonomiasta". Moni hankki 1980-luvulla vesisängyn edistääkseen selkänsä hyvinvointia, mutta lähes yhtä moni vaihtoi samasta syystä takaisin tavalliseen patjaan.

Fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri Hilkka Virtapohja sanoo, ettei vesisänky ole ergonomisesti sen huonompi tai parempi kuin muutkaan sängyt.

"Ihmiset ovat niin yksilöllisiä, etten ole koskaan nähnyt kahta samanlaista selkää. Sanoisin, että kannattaa maata sängyssä ainakin kymmenen minuuttia, ennen kuin ostaa yhtään minkäänlaista sänkyä."

2010-luvun vesisängyn pehmeyden ja joustavuuden käyttäjä voi määritellä itse.

"Liian pehmeä sänky on selkäkipuiselle todellisuudessa oikein huono vaihtoehto, koska selkäranka ei ole siinä suorana", Virtapohja kertoo.

Joissakin vesisänkymalleissa veden lämpötilaa voidaan säädellä hyvinkin tarkasti. Tämän ominaisuuden Virtapohja näkee etuna.

"Lämpö rentouttaa lihaksia ja lihaskalvoja. Kaikki mikä rentouttaa, on unta ja palautumista suosivaa. Itsekin Suomen talvessa tykkäisin, että patja vähän lämmittäisi."

1980- ja 1990-lukujen suosituimmista asioista useimmat ovat tehneet paluun. Aromipesä, David Hasselhoff ja Walkman-kasettikorvalappustereot ovat nyt hipstereiden suosiossa. Entä vesisänkyjen tulevaisuus?

Lindborgin mukaan tuotekehitys on kiinni tässä päivässä. Tiedossa on vesisänkyjä, joihin kuuluu esimerkiksi äänentoistojärjestelmä ja hierontalaite. Oikeastaan mikä vain on mahdollista, kyse on vain rahasta.

Wired-verkkolehti esitteli viime vuonna 30 000 dollaria maksavan nykyaikaisen – tai jopa futuristisen älyvesisängyn The Tranquility Podin, johon kuuluu muun muassa äänentoistojärjestelmä ja valaistus, jotka reagoivat käyttäjän sydämenlyönteihin. Järjestelmien on tarkoitus luoda optimaaliset nukahtamis- ja uniolosuhteet.

Ari-Veikko Peltonen
Vesisänkyyn eivät kuulu loiske tai liplatus, opasti toimitusjohtaja Jukka Lindborg suomalaisia vesisängyn ostajia jo vuonna 1996.
Vesisänkyyn eivät kuulu loiske tai liplatus, opasti toimitusjohtaja Jukka Lindborg suomalaisia vesisängyn ostajia jo vuonna 1996.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat