Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Vain kuusi prosenttia olisi valmis loma-aikojen arvontaan työpaikalla

Muillakin kuin perheellisillä on läsnäoloa vaativia elämäntilanteita, TTL:n asiantuntija sanoo

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Kesälomien arpominen ei houkuta.
Kesälomien arpominen ei houkuta. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Reiluinta on sopia kesälomista kiertosysteemillä. Näin ainakin voi päätellä HS-gallupiin annetuista vastauksista. Gallupissa kysyttiin, mikä olisi oikeudenmukaisin tapa jakaa kesälomat työpaikalla: Kiertosysteemi, jossa kesäloman ajankohta vaihtuu ennalta suunnitellun kierron mukaan vuosittain, suosimalla pisimpään talossa olleita, suosimalla perheellisiä vai arpomalla.

Kiertosysteemin puolella oli 56 prosenttia vastaajista. Toisiksi suurin osa (15 %) piti parhaana vaihtoehtona perheellisten suosimista.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup Oy toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 010. Haastateltu joukko edustaa Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

 Aineisto kerättiin 12.–17. kesäkuuta. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pienimmässä vähemmistössä (7 %) sen sijaan olivat he, joiden mielestä arpominen on reiluinta. Lähes yhtä vähän suosittua (8 %) oli huomioida ensisijaisesti pitkään talossa olleiden toiveet.

Mielipiteissä ei ollut merkittäviä eroja esimerkiksi iän, sukupuolen, ammattiryhmän tai edes sen mukaan, onko vastaaja ansiotyössä vai ei. Nuoret olivat muita valmiimpia suosimaan pitkään talossa olleita. Perheellisten suosiminen oli epäsuosituinta 50–59-vuotiaiden keskuudessa (9 %) ja suosituinta yli 60-vuotiaiden keskuudessa (20 %).

Kesälomista sopiminen voi aiheuttaa kahnauksia työpaikoilla, joissa on valmiiksi huono ilmapiiri, sanoo Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti Anna Vanhala.

Työterveyslaitoksen kartoituksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia kuin HS-gallupissa.

"Tasapuolisuuden vaatimus on yllättävän kova. Vaikutusmahdollisuudet lomiin nähtiin jopa huonona asiana, ainakin, kun on kyse muiden vaikutusmahdollisuuksista", Vanhala sanoo.

Kiertosysteemi on suosittu, mutta työelämä muuttuu ja harva on samassa työpaikassa vuosikausia.

Perheellisyys ei ole ainoa elämäntilanne, joka olisi syytä ottaa huomioon, Vanhala huomauttaa. Joku voi esimerkiksi hoitaa sairasta omaistaan.

Hänestä kenties paras keino kesälomien sopimiseen olisi jonkinlainen kompromissi kiertosysteemin ja elämäntilanteisiin pohjautuvan järjestelmän väliltä. Jos mahdollista, kaikille voisi järjestää esimerkiksi heinäkuulta viikon lomaa. Kaikki saisivat nauttia kukkeimmasta kesästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat