Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukaspysäköinnin hinta nousee rajusti – korotuksia tulossa myös Helsingin ulkopuolella

Hintojen korotuksista huolimatta kantakaupungin asukkaiden pysäköinti on vahvasti verovaroin tuettua

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Kari Pullinen
Asukaspysäköinti laajenee Helsingissä syksyllä Lauttasaareen. Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Katri Penttinen on saanut runsaasti palautetta sekä muutoksen vastustajilta että kannattajilta.
Asukaspysäköinti laajenee Helsingissä syksyllä Lauttasaareen. Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Katri Penttinen on saanut runsaasti palautetta sekä muutoksen vastustajilta että kannattajilta. Kuva: Kari Pullinen

Asukkaille puoli-ilmaisen kadunvarsipysäköinnin ajat ovat ohi Helsingin kantakaupungissa ja monessa muussa isossa kaupungissa. Kymmenisen vuotta sitten asukaspysäköinti oli Helsingissä, Tampereella ja Turussa edullisempaa kuin vaikkapa Kuopiossa.

Töölöläinen autoilija sai 36 euron vuosimaksulla tunnuksen, jolla hän oli oikeutettu pysäköimään autonsa liikennemerkillä merkityille paikoille.

Artikkeliin liittyvät

Kantakaupungissa useimmat paikoista ovat katujen varsilla, sillä vanhoja kaupunginosia rakennettaessa autojen määrän kasvu ennakoitiin alakanttiin.

Nykyään töölöläinen tai Meilahdessa ja Vallilassa saakka asuva autoilija maksaa tunnuksista 216 euroa vuodessa. Maksu nousee asteittain niin, että kahden vuoden kuluttua se on 264 euroa.

Kaupunginhallitus on myös hyväksynyt pysäköintipolitiikan linjauksen, jonka mukaan maksu nousisi 360 euroon vuoteen 2021 mennessä.

Myös Tampereella ja Turussa maksut ovat noin nelinkertaistuneet vuosikymmenessä. Yli 100 000 asukkaan kaupungeista halvin 100 euron vuosimaksu on nykyään Kuopion keskustassa asuvilla.

Keskeinen syy asukaspysäköinnin kallistumiseen on se, että alkujaan se oli alihinnoiteltua.

Esimerkiksi Helsingissä maksu määräytyi järjestelmän hallintokulujen perusteella, ja itse pysäköinnin kulut katettiin verovaroista. Parkkipaikan käyttäjälle jäi muodollinen maksu siinä missä uimahallin tai terveyskeskuksen käyttäjälle.

Viime vuosina useimpien kaupunkien pysäköintipolitiikassa on ajettu läpi periaatetta, jonka mukaan autoilijoiden tulisi itse maksaa pysäköinnin kulut. Maksujen korotuksista huolimatta verovaroista maksettava osuus on yhä suuri.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on laskenut, että kadunvarsipaikan vuosikustannukset ovat Helsingissä 680 euroa vuodessa.

"Tästä 70 prosenttia muodostuu maan arvosta ja 30 prosenttia rakentamis- ja hoitokuluista", liikenneinsinööri Juha Hietanen sanoo.

Nykyisellä runsaan 200 euron maksulla katetaan siis parkkipaikan rakentaminen sekä talviauraus, mutta ei sitä laskennallista hyötyä, jonka Helsinki saisi pelkästään markkinahintaisesta pysäköinnistä tai vuokraamalla parkkiruutujen vaatiman tilan asunnoiksi tai liiketiloiksi.

Asukaspysäköintipaikkoja on Helsingissä noin 22 000. Jos yksi kadunvarsipaikka vie noin 12 neliömetriä, veisivät paikat yhteensä tilaa miltei kaksi kertaa sen verran kuin Kampin keskuksessa on kerrosneliöitä.

Tampereen keskustan vuoden 2010 pysäköintiselvityksessä arvioitiin, että kadunvarsipaikan rakennus- ja hoitokulut ovat vähintään 185 euroa vuodessa, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä.

Myös Helsingin ulkopuolella maksuja olisi siis edelleen varaa kasvattaa, vaikka maan hintaa ei otettaisi laskuissa huomioon.

Asukaspysäköinnillä on laajempaa taloudellista merkitystä silti lähinnä Helsingin kannalta, sillä muissa kaupungeissa vastaava järjestelmä rajoittuu suppeammin ydinkeskustaan.

Kun Helsinki on laajentamassa järjestelmää syksyllä Lauttasaareen ja Munkkiniemeen, Tampereella on Seimelän mukaan enemmänkin tarve rajoittaa asukaspysäköinnin aluetta.

Myöskään Lahdessa asukaspysäköinnin maksuja ei ole ollut tarvetta nostaa, sillä ne koskevat vain muutamien vanhojen korttelien asukkaita, kertoo kaupungin suunnitteluinsinööri Matti Heikkinen. Lahdessa tunnuksia myönnetään vuosittain nelisensataa, kun Helsingissä niitä on kesäaikaan noin 24 000 ja talvella hieman vähemmän.

Espoossa ja Vantaalla asukaspysäköintijärjestelmään ei ole ollut tarvetta, sillä niiden keskukset on rakennettu aikana, jolloin autoilu oli jo yleistynyt.

Espoo aikoo tosin luopua ilmaisesta kadunvarsipysäköinnistä keskuksissaan, jotta pysäköinti ohjautuisi parkkihalleihin. Vanhakantaiseen asukaspysäköintiin siirtyminen ei innosta Espoon liikennesuunnittelupäällikkö Markku Antinojaa.

"Ei lähdetä siitä, että kaupunki kustantaa kadun varrelle asukkaille paikat, joista maksetaan nimellinen maksu. Se on aikamoinen etuus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat